Pedantheten har tagit över mitt kaffedrickande

Shaggy

Active member
Som rubriken säger så känner jag har rengöringen på något sätt har tagit över mitt kaffedrickande... :(

Inledningsvis kan jag erkänna att jag tyvärr är mer än lovligt "pedant" på flera områden och har svårt att gå ifrån disk osv.

Efter jag tryckt fram en shot så slutar det med att jag lägger för mycket tid på att göra rent maskinen INNAN jag njuter extraktet. När jag väl är kvar känner jag att koppen fått stå för länge och tar den direkt vid köksbänken.

Är det fler som upplever det här som ett problem?
Hur mycket av rengöringen gör ni innan ni går ifrån maskinen med koppen och hur mycket gör ni efter?
Vad är bra/dåligt för maskinen att spara?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Dunkar ur filtret, sköljer av det under bryggruppen, sätter tillbaks det och går därifrån med kaffet. Det går på bara 10 sekunder kanske.
 

Shaggy

Active member
Cheffalo: Lämnar du kvar kaffegojser som sitter kvar uppe i bryggruppen tills sista koppen för dagen?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Cheffalo sa:
Dunkar ur filtret, sköljer av det under bryggruppen, sätter tillbaks det och går därifrån med kaffet. Det går på bara 10 sekunder kanske.

Mitt avsköljande av filter innebär att jag först spolar av det under strålarna från bryggruppen, sen spänner jag fast det i gruppen (utan att stänga av vattnet) tar låss det och tömmer ut. Upprepar två gånger och stänger sen av pumpen. Inget gojs kvar då att tala om. Borsten jobbar packning framåt kvällning.
 

Shaggy

Active member
Chaffalo: Jag har undrat lite om processen som oftast beskrivs som "wiggling of the portafilter". Antar att det är det du just beskrev. Ska se om jag blir av med allt gojs på det sättet. Packningen sparar jag precis som du till avstängningen av maskinen.
 

kaleii

Well-known member
Jag slår ut pucken, borstar längst med kanten i brygghuvudet och sköljer sedan vatten genom handtaget tills det ser klart ut. Använder en liten scotch-brite med vit yta (repar inte) till att rengöra ångröret, och sköljer den sedan noggrant. Har en annan wettex-trasa vid maskinen som jag använder till att rengöra allt annat som rör maskinen.

Sedan har jag en ca. 10 centimeter bred målarpensel som jag använder till att borsta ned kafferester i sumplådan (kvarnen står på sumplådan).

Den enda gången jag har stängt av maskinen var när jag reste bort under midsommar. Annars har den stått på sedan jag fick den i mars.
 

wesaft

Well-known member
http://www.host7.org/espresso/pfwiggle1.mp4

Jag överdoserar oftast, får alltid rester upp mot spridarfiltret. Jobbigt att göra rent hela tiden, får köpa ny maskin någon dag eller börja dosera mindre.

Torkar först av spridarfiltret medhushållspapper, sen gör jag som filmen visar med ett blindfilter. Inte riktigt lika länge upp-ner, höger-vänster är roligare för då sprutar det mer :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Kör alltid ut vatten efter en shot för att spola ut kafferester, och sköljer ur handtaget. Torkar.

Kör "Portafilter-wiggle" med blindfilter en gång om dagen, och en backflush efter wigglandet. Eventuellt två wigglanden om man har gäster och kör mycket kaffe. Wigglar inte lika länge som på filmen dock...

Torkar av med en kökshandduk uppe på brygghuvudet och runt brygghuvudet när dagen är slut.

Kör med tandborste runt brygghuvudet kanske var 3:e dag eller så.

Kör backflush med rengöringsmedel kanske en gång varannan månad.
 

arto

Well-known member
Olika ån dag till dag...

Är jag arg så låter jag hela pucken ligga där... Stänger bara av maskinen och går därifrån.

Är jag glad så slår jag iväg pucken i diskhornet och spolar med maskinen så allt blir rent och bra.
 

Tamper

Well-known member
Mr Isomac sa:
Kör alltid ut vatten efter en shot för att spola ut kafferester, och sköljer ur handtaget. Torkar.

Samma sak här. Ägnar man för lång tid till att göra ren maskinen än att bry sig om sina gäster så har man till slut bara maskinen kvar, och inga gäster.

Hellre lite skit i brygghuvudet än ett rent helvete.....
 

cango

Well-known member
"Hellre lite skit i brygghuvudet än ett rent helvete....."

Eller nya bättre gäster...toleranta sådana? ;)
 

Kaffemannen

Well-known member
När Daniel Remheden vann Barista Cup lämnade han med vilje kvar "pucken" i PF under sin preparation inför tävlingen och öppnade sin tävling med att säga. "Jag har medvetet lämnat kvar kaffet i handtaget för att nästa kopp smakar så mycket bättre då"... Sen bankade han ur pucken, torkade med en trasa i PF - flushade bryggenheten och började med sin första espresso...

Detta gäller givetvis bara om man snart ska göra flera espresso i följd. Inte att man ska lämna pucken i i flera timmar.. Om man rengör f_ö_r noga inför varje kopp så kommer det fram mycket metalliska smaker i kaffet och det vill man inte ha (inte jag i alla fall).

Missförstå mig rätt: givetvis är det A & O att rengöra sin maskin för att få en bra espresso... Jag syftar på rengöringen mellan flera bryggningar: Ta bort samtliga kaffekorn från PF (även ovanpå där ytan möter brygghuspackningen) - flusha samtidigt som du maler kaffet, packa och sen starta bryggningen DIREKT (vänta inte mer än en sekund eller två från att du sätter i handtaget till att du startar bryggningen, du vill inte bränna kaffet mot spridarfiltret...)

Allt dett är givetvis inga regler, bara hur jag gör... Låt smaken avgöra...
 

Kaffemannen

Well-known member
Glömde....
om jag kör flera bryggningar efter varandra: skölj aldrig ur handtaget med vatten mellan bryggningarna.. Alltid lite vatten kvar i handtaget även om man skakar det.. och inte vill man späda ut nästa espresso inte..
Även detta gäller endast om jag ska göra flera i följd. Gör jag bara en espresso där hemma så sköljer jag ur.
 

Shaggy

Active member
Det blev mycket matnyttigt här för mig. Jag handlade på mig en påse Mauro De Luxe inför helgen så nu ska lova bot och bättring :)
 

jb

Well-known member
för att följa upp detta...
På kaffebaren med konstant produktion funkar det alldeles utmärkt att lämna kaffepucken för smakernas skull (är t.o.m. en fördel) men går det för lång tid tar de brända smakerna över och ger negativt resultat...

I hemmasammanhang så är nog det som oftast gäller att man slår ur pucken, sköljer eller torkar ur handtaget beroende på när nästa kaffe ska göras...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hmmm, vad? Om man ska göra fler espresson på rad så ska man inte sköjla ur handtaget?

vid närmare eftertanke... så sparar det dessutom lite jobb (ursköljandet).
Intressant. Ska testas. Jag får pika frugan lite så hon sätter igång att sy ina kaffehanddukar. :)

Japp, visst måste man ha speciella kaffehanddukar! Vita för ångröret (så syns inte restena så bra) och svarta för brygghandtaget och kaffetorkeri i övrigt från utrustningen. 8)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,679
Inlägg
155,797
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp