Online-kurs med Scott Rao, november.


Jonken

Well-known member
Har provat en första omgång nu. Ska hålla mina intryck för mig själv, med undantag för att jag tror att man tjänar på att mala extra fint. Jag la mig på uppskattningsvis 500-600 micron med boulders runt 1000 micron. I finaste spektrum av vad jag normalt kör för V60. Nästa omgång tänker jag justera ner ännu lägre.

Mber nämnde att han haft samma upplevelse med koppning av kaffe från Regalia tidigare.
 

Mber

Active member
Ja precis; förra gången jag koppade deras kaffen smakade tre av fyra (välrostade) kaffen mest bara citrongräs.
Så denna gång malde jag ett snäpp finare än jag skulle göra för V60. (Närmare 400 än 500 micron.) Tyckte det funkade bra. :)

Väntar också med att posta mina intryck, tills fler har hunnit koppa en första omgång.
 

Coraxos

Well-known member
Mber och Jonken har varit mycket respektfyllda i denna tråd, jag bryter isen med att prata ganska ospecifikt, hoppas ingen stör sig - sluta läs nu i sådana fall.

Koppade imorse, 12 gram, 200 ml vatten. För sambon blev det blindtest, hon kunde bedöma de tre olika kategorierna korrekt. Intressant var att vi båda tyckte det kaffe jag själv rostar ofta påminner om Rao's omogna, inte lika svårmalet däremot :). Vi uppskattade båda minst det bakade kaffet. Ska brygga några gram till imorgon och kan nog säga mer då, men påtagligt att smakskillnaderna blev större vid betydligt lägre temperaturer.
 

Jonken

Well-known member
Gholam får nog sitt lilla kit idag eller imorgon.

Själv gjorde jag precis om koppningen, den här gången gick jag nog ner från 96 till 94 grader (ett misstag) och så malde jag finare - istället för 12 klick med Timemore G1 blev det Vario med stålskivor och två makrosteg från kalibreringen.

Jag blev ganska överraskad av att det blev en annan vinnare, utöver ganska annorlunda smak. Så vilken inställning man bör ha på kvarnen beror nog på hur jämnt den maler och hur mycket fines det blir.

Glad att jag kör med små koppar så att jag kan köra en tredje runda :)
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Nu är jag nyfiken på att höra vad alla tyckte :)

Mitt första intryck var att det var lite synd att det var såpass stor skillnad mellan proverna. Jag vet att Paolo/Rao fått kritik tidigare när den har varit mindre påtaglig av deltagare som inte känt någon skillnad alls, här tyckte jag att de gått lite långt åt andra hållet. De har sagt att de kommer variera "svårighetsgrad" från gång till gång.

Jag tycker att det kan vara svårt att både identifiera och hinna skriva ner smaker och intryck vid koppning - här är det jag fick ner första ronden. Jag dricker också gärna från glaset eftersom jag tycker att det både underlättar och känns mer som vanligt.

Timemore G1@12 6g:100ml 96C
UnderBakedGood
torr-aromlite brödigt, mattträstarkare av "kaffe"
våt-aromträbittert, bräntbäst, neutral
breaksoja, råkaffe, höbittert, bränt - som mörkrostinte fantastiskt, men inget negativt
från skedärtor, råkafferiktigt illa, brända tonerlivlig syra, viss sötma
från glaslime, diskmedelbättre än med sked men ändå platt, ingen direkt syra, beskmest citron, men på ett bra sätt

Bilden jag hade av hur baked och underdeveloped smakar blev i alla fall bekräftad och "good" var klar vinnare, som sig bör, även om det var lite trist att bara lyckas beskriva den som "kaffe" :coffee:
 
Senast ändrad:

Coraxos

Well-known member
Med dem få bönor jag har kvar ska jag också "dricka från glas". Jag tycker inte det gör något att skillnaden var så pass tydlig, tänker att prover som ligger närmre varandra fortfarande har dessa toner i sig, bara i mindre grad. Poängen för mig är att lära mig analysera mina egna rostningar utifrån smak och då kunna förstå just varför det smakar som det gör så att adekvata åtgärder blir utförda. Här hemma tyckte vi båda att den "korrekt" rostade var godast men gillade även den omogna. Tror jag malde grövre än dina och Max rekommendationer.
 

Mber

Active member
Tyckte också att "Good" smakade bäst; den hade en karamell-liknande sötma, som både "Under" och "Baked" saknade.
Utan jämförelsen med de två andra kopparna, hade jag nog inte lagt märke till denna sötma. Förhoppningsvis blir det lättare nu att hitta den i andra välrostade kaffen, nu när jag vet lite mer vad jag ska leta efter.

Vad jag tyckte stack ut mest mellan kopparna, var deras karaktär exklusive sötman:

-"Good" hade toner av röd grapefrukt, mot en bakgrund av fudge. Eftersmaken var lätt, men varade länge.

-"Under" luktade och smakade råkaffe, likt vad Jonken upplevde från sked. Ingen eftersmak.

-"Baked" var en överraskning, på två sätt. Dels hade den inledningsvis massor av fudge i smaken och smakade då mycket godare än jag trott. Dock mynnade eftersmaken ut i något slags ton av svartpeppar.
Efter lite längre tid (ca 20min in i koppningen) hade all fudge ersatts av medicinaktig beska och bitterhet. Detta var den andra överraskningen, då jag har alltid förknippat denna beska och bitterhet med "flick" (plötsliga uppåttrender i delta BT under första crack), snarare än med "baked."
Jag trodde "baked" skulle definieras av avsaknad på sötma och eftersmak? Att det inte nödvändigtvis behövde smaka beskt eller bittert.
Tvivlar inte på att "Baked" var just "baked", men däremot på huruvida dess smaker var exklusivt representativa för "baked" eller också för "flick."

Ang. de stora skillnaderna mellan proverna, så tycker jag det finns en vits med att låta det vara så; att bismakerna i "Baked" och "Under" blir tydliga och lätta att identifiera, för folk som inte har bekantat sig med dessa tidigare.
Samtidigt hade det också varit intressant om alla tre prover smakat mer lika. Då tror jag det hade blivit mer tydligt vilka drag i kaffet som är mer resistenta mot smärre rostdefekter och vilka drag som inte är det, utan lätt går förlorade.

@Jonken Är nyfiken på vilka skillnader du upplevde med Varion, jämfört med Timemore? Inte minst då du fick en annan vinnare, vilket jag tycker definitivt håller med om att det är överraskande! Gissar på att det var "baked" som vann? Skulle inte förvåna mig om du lyckades tämja bitterheten, via lägre bryggtemperatur, och samtidigt få ut mer av någon bra smak. (T.ex. fudge.)

@Coraxos Vad ballt att du fick ut något bra av den omogna! Är nyfiken på vad för slags smak du fick ut av den?
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
@Jonken Är nyfiken på vilka skillnader du upplevde med Varion, jämfört med Timemore? Inte minst då du fick en annan vinnare, vilket jag tycker definitivt håller med om att det är överraskande! Gissar på att det var "baked" som vann? Skulle inte förvåna mig om du lyckades tämja bitterheten, via lägre bryggtemperatur, och samtidigt få ut mer av någon bra smak. (T.ex. fudge.)

Ja, det var här det blev intressant för mig och du gissar rätt. Jag tyckte att "baked" hade både mer smak och karaktär. Visst, lite brända toner men inte särskilt påtagliga och det fanns både sötma och bra eftersmak. "Under" blev också lite bättre med Varion, påminde lite om earl grey - även om det inte var någon favorit. "Good" fick både lite beska av att malas så fint och underligt nog toner från "under".

Gjorde om med ett makrosteg grövre på Varion och kokande vatten i hopp om att det skulle gynna "good" men det var jämnt melllan den och "baked" trots att den fått en svag ton av aska. Tycker nog att "baked" var fylligare och mer tillfredsställande trots sina brister.

Råsocker skrev jag ner för "good" och "baked", samt kanske grönt äpple.
 

Mber

Active member
Haha roligt att jag gissade rätt - fast med fel motivering! För det låter ju som att det var kvarnen, snarare än temperaturen, som gjorde störst skillnad för "baked"?
Hade hoppats på att det mest skulle vara bryggtemperatur och malningsgrad, snarare än val av utrustning (exv kvarn), som tillåter en att kompensera för rostdefekter.
Sen är det förstås spännande ändå, att det tycks som att kvarnen kan spela en avgörande roll, av någon anledning vi ännu inte vet.

Ditt inlägg bjuder på flera överraskningar därutöver:
-T.ex. att "good" blev sämre när du malde den finare. Vad jag förstått det som, så ska lite av vitsen med defektfria rostningar vara att man kan extrahera mer av dem innan bismaker uppstår.

-Samt att "baked" till och med tycks vara lättarbetad (när du maler med Varion), snarare än något man måste mecka en massa med, för att komma runt dess påstådda defekter.


Kul också att se vilka smaktoner du fick fram med Varion :) Det är roligt att se hur ett och samma kaffe kan upplevas på olika sätt.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Nu har jag också koppat de tre olika rostningarna. Alltid intressant att prova samma kaffe rostat på olika sätt. Visst känner man igen smakerna i "under" och "baked" från både hemrostat och rosteri-rostat kaffe.

Den som var "good" tyckte jag också (inte helt oväntat) smakade bäst. Det var en neutral smak med en bra balans. Det fanns både sötma och syra I kaffet.
I kaffet under kunde jag känna råkaffe, grönt te och en avsaknad av sötman. Baked är lite svårare att förklara. Men en plattare smak och en viss beska fanns närvarande.

Tack Jonken för att du fixade detta!
 

bauta

Well-known member
Jag har äntligen koppat detta. Kunde dela upp så jag kan testa igen.
Körde 8,2 g till 130 g vatten. Malt i min Niche Zero på inställning 30.

Konstigt nog ingen flytande kaffematta - crust - att bryta e 4 minuter? Allt sedimenterade direkt.

Känner igen 'under' från flera av mina rostningar. Träig grässmak.
'good' har klart mest balans, även om denna kanske inte är mitt favoritkaffe.
'baked' har en beska, kanske lite bränd brödskorpa? Detta har jag oxo lyckats med när jag rostat.

Men de flesta av mina felrostningar är nog underutvecklade. Tex pga en studs i kurvan e 1C.

Varför sände han två ex av varje separat rostningskurva? En C & F?
Och 1C finns inte markerat? Men dev.time.ratio.

Mycket intressant, är gärna med på flera liknande projekt. Hoppas Hoffman får till nån mer "worlds largest coffee tasting".
 
Senast ändrad:

Coraxos

Well-known member
@Coraxos Vad ballt att du fick ut något bra av den omogna! Är nyfiken på vad för slags smak du fick ut av den?
Det flera kallar råkaffe blev i min upplevelse grönt té med en aning syra.

Sedan är jag en mycket tacksam kaffesmakare. Min första rostning blev 40 minuter i ugn, brandlarm och halvoljiga bönor, tyckte smaken av bränt gummi var mer fascinerande än oangenäm!
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
att "good" blev sämre när du malde den finare. Vad jag förstått det som, så ska lite av vitsen med defektfria rostningar vara att man kan extrahera mer av dem innan bismaker uppstår.

Kanske är det så att både Varion (och jag koppade precis det sista tillsammans med dina 64mm SSP Unimodal) maler så jämnt att man kan få för fint genomsnitt helt enkelt. Jag har t.ex. provat att brygga V60 med melodrip och grov espressomalning och det kan bli starkt kaffe som inte alls smakar illa, men de lätta fina tonerna verkar gå förlorade.

Nu malde jag betydligt grövre än sist, med enbart "good".
SSP @ +2.7 - plockade upp just fudge. Renast smak men inte jättespännande.
Vario Home @ 6R - salt karamell, lite mer karaktär men inte lika ren. Inte helt olik.
Niche @ 35 - mycket mer frukt/bär och syra. Mer i linje med hur det blev med Timemore som ju också är konisk. Blandar smakerna i det här fallet på ett fördelaktigt sätt, undrar om det beror på stilen av bönor som Rao gillar Niche för brygg.
 

Jonken

Well-known member
Lite kuriosa förresten - identisk 'retention' med de tre kvarnarna, med skillnaden att man får stå en minut och borsta på Mazzer Mini :lol: och Niche behöver lite hjälp genom att slå med locket.

Varios lösning med heltäckande bytta gör att silverskinn fastnar i den istället för att blandas eller flyga runt. Mycket smidigt.
 

Gholam

Well-known member
Nu har jag äntligen fått tid att prova kaffet. Jag passade på att byta malskivor innan, i hopp om att få en jämnare malning men nu så här efteråt undrar jag om skivorna behöver bli inkörda för optimal prestanda. Jag la hursom helst kornstorleken på bryggmalen eller lite finare. Samtidigt passade jag på att jämföra två av mina egna rostningar, en två veckors gammal och en alldeles nyrostad. Bönorna var Colombia caturra från Smögens kafferosteri (84poäng). Jag har ingen rutin att koppa hemma men körde 15g, strax under 2dl, ca 95grader, 3min. Jag rörde om direkt när jag hällde i vattnet för det låg torrt kaffe ovanpå vattenytan. Skummet tog jag bort innan jag började men på Scotts rostningar fanns det inte så mycket skum. Min gamla rostning luktade bäst, tätt följt av min nyrostade. Smakmässigt däremot tävlade de om sistaplatsen med det underrostade. Så som det redan nämnts var det lätt att skilja på Good och de andra. Baked låg nära Good men var lite mer beskt. Under var bittert och äckligt. Mina egna rostningar däremot var det inte lika lätt att avgöra om de var bakade, underrostade eller helt enkelt kassa bönor. Det fanns oangenäm syra, bitterhet och en del andra smaker som ville få en att svära snarare än blunda och le. Det färskrostade var en rostning på 13min, första crack på 11min, något sänkt temperatur (halvöppen dörr) mellan cracken, och utplockad trumma vid 13min (kylde manullt, utomhus). Utseendet ser ok ut, mellanrost.
 

Bilagor

  • BD789D32-C31C-4783-A72F-8F058A88B74E.jpg
    BD789D32-C31C-4783-A72F-8F058A88B74E.jpg
    92.2 KB · Visningar: 6

Forumstatistik

Trådar
13,951
Inlägg
150,149
Medlemmar
18,730
Senaste medlemmen
Erik
Topp