Köpes Olympia Express Cremina eller Club

Önskar köpa

sunjan

New member
Ett långskott eftersom jag vet att dessa är ovanliga i Sverige. Letar efter endera maskinen åt min svåger.
Hör av dig med det du har!
 

Wilderwein

Well-known member
Vet inte varför man blir sugen på en Cremina när man ser dom. Förmodligen för att finishen och byggkvaliteten är på topp
 

Hifirj

New member
Obs! Detta är ett bedrägeriförsök! Kontakta inte säljaren. / Moderator

Har en till salu.
Skicka mail vid intresse.
Hifirj@hotmail.com
(Epost finns kvar så andra han se mailen / Moderator)
 
Senast redigerad av en moderator:

Mayhem

Well-known member
Minst sagt suspekt med en helt ny användare som kommer in i två trådar och har det som efterfrågas till salu…
 

FBygden

Active member
Minst sagt suspekt med en helt ny användare som kommer in i två trådar och har det som efterfrågas till salu…
Även jag blev förvånad när det dök upp en Cremina så fort. Jag jagade en begagnad i många år innan jag till slut gav upp och slog till på en ny. Dom dyker verkligen inte upp ofta.
Jag vill absolut inte hänga ut någon som oärlig, men lite ökad försiktighet är nog på sin plats.
 

Hattori

New member
Hej Sunjan,
Jag har en Olympia Express Club som jag fick köpa när Mauritz Kaffe flyttade till Fredsgatan i Göteborg runt 1974 o behövde en större maskin. Den var i toppskick när jag ställde den i en kartong källaren för 15? år sedan. Några år tidigare hade jag bytt alla packningar. Vet inte om de torkat, men det går ju fortfarande att köpa reservdelar från fabriken.
 

Hattori

New member
Jag försökte bara kolla slutpriser på på Olympia Club på nätet igår och råkade hitta denna tråd i sökresultaten och svarade bara att jag har en. Ska kolla vidare på säljpriser. Eller kanske packa upp den o börja använda den igen? :) Återkommer.
 

Hattori

New member
Har haft några helautomatiska maskiner. Och nu en av typen Breville Pro och funderar på att bygga en tryckstyrd maskin som i Gaggiuiano-projektet, men med en finare maskin med dubbla pumpar och tre värmeväxlare.
Och försöka få plats med en Rotary Vane pump. Gillar inte ljudet från Vibrationspumpar. Men efter att ha sett några Youtube filmer med Olympia Express Club skulle jag kanske ge den en chans till, jag kan ha använt fel teknik när jag använde den. Den har ju ett ganska lågt levatryck, 4 bar, känner du till det? Trodde det måste vara högre för att få gott kaffe? De flesta moderna maskiner ligger ju runt 9bar. Vet du nåt som jag inte vet? :)
 
Senast ändrad:

Wilderwein

Well-known member
Haha nej visste inte att den hade ett pmax på 4 bar. Visste inte ens att det var en fjädermaskin. Men borde det inte gå att byta fjäder om man vill ha högre tryck? Har bara fått en stor fascination av äldre kaffemaskiner.
 

Jonken

Well-known member
Jo det går att höja trycket en aning i alla fall genom att byta ut en gammal fjäder till ny eller starkare. Tänk på att det är maxtryck som det pratas om, som sen sjunker gradvis:

Hattori: jag tror att du kan hjälpa till och pressa upp spaken för att nå 9 bar om du vill. Kan vara ganska jobbigt (nå, var hemskt att göra det med min MiniGaggia, men här har du i alla fall smalare kolv). Nu är det å andra sidan på modet att sikta på lite lägre tryck, men jag håller med om att 4-5 är i lägsta laget.. men ändå på rätt sida av vad som kan kallas espresso.

Pass på för att det kan finnas asbest i isolering och packningar inuti maskinen.

Tillägg: det måste ju gå att få bättre kaffe ur Olympian än din Breville..
 

Hattori

New member
Tanken är överdragen med en grå, värmeisolernade massa som säkert har asbest av finaste 70-talskvalité :)
Men den hoppar ju inte ut av sig själv. Fast jag skulle inte vilja skrapa bort geggan..
Det sitter en grå bricka mellan kolvhuset o maskinen. Hoppas den inte innehåller asbest. Fast den är ju enkel att byta. Men har för mig att jag bytte den samtigt som jag bytte O-ringar o V-ringar.
Minns att det gick att trycka levahandtaget uppåt o höja trycket lite. Och maskinen lättade inte, den är Tung :) Men jag hade en enkel Braun vingkvarn då, ska ge Olympia Club en chans med en bra kvarn. Jag hade i a f bra kaffe, köpte Javabönor av Tord på Mauritz kaffe o rostade i ugnen. Det luktade faktiskt inte jättegott, konstigt nog.
Ja, har sett videor på Yotube med lågtrycksprofiler för espresso. Det verkar som Olympia Club passar till tidens senaste kaffetrend :)
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Heh, ja där var det knappast maskinen som var den svaga länken ;) (satsa på bättre kvarn än du har i Barista Pro)
Mauritz var härligt, med vad - 4 ugnar som rostade kontinuerligt? Kanske inte världens precision på det hela, men det var där jag fick upp ögonen för att rosta hemma.

Med MiniGaggia är man tvungen att hålla portafiltret med ena handen och hålla emot åt andra hållet medan man pressar spaken uppåt (mycket jobbigare än att trycka ner..). Tveksamt om jag lyckades nå 9 bar, men det gick åtminstone att förhindra att det dök ner mot 0.

Sänkt tryck är kanske först och främst med lite ljusare bönor i åtanke. Lite vill man ofta att trycket ska sjunka mot slutet, man kan försöka hålla koll på flödet och se till att det inte ökar.
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,947
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp