Nybörjarhjälp med integrerad espressomaskin

jlsthlm

New member
Hej!

Jag flyttade in i en lägenhet för ett halvår sen där jag totalrenoverat köket. Dock behöll jag förre ägarens vitvaror - bland annat en integrerad espressomaskin "AEG Competence PE 8036-M" (halvautomatisk).

Jag har aldrig lyckats brygga en enda ordentlig espresso med denna maskin, och tänkte att någon kaffe-entusiast här kanske kan vägleda mig åt rätt håll. :)

Problemet är som följer:

- Kaffet blir blaskigt (enkel eller dubbel espresso)
- Det skvätter överallt när kaffet rinner ner i koppen (?)
- Det fortsätter droppa kaffe i flera minuter efter att det slutat rinna
- Ingen "crema" på espresson alls
- Det är ibland massa vatten kvar ovanpå kaffesumpen i filterhållaren när den ska tömmas

Jag har försökt med:

- Trycka flera gånger på knappen för kaffekvarnen för att få mer kaffe
- Rengöra, diska, torka av maskinen
- Återställa till grundinställningarna
- Ställa kaffekvarnen på mer finmalt kaffe

Detta har resulterat i:

- Starkare kaffe
- Inget annat (fortfarande skvätt, dropp, ingen crema osv)

Så, vad kan mitt problem bero på? Har jag en usel espressomaskin? Är den felaktigt inställd? Är jag usel på att göra kaffe?

Någon som vet/kan ge något tips på vad jag kan prova?

Vänliga hälsningar,

Jonas
 

jlsthlm

New member
Självklart har jag gjort det. Det var genom att läsa manualen jag fick reda på hur man återställde grundinställningarna. :)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Att det blir dålig eller ingen crema kan vara ett tecken på att temperaturen inte är tillräckligt hög.

Att det skvätter, droppar och rinner efter kanske beror på att det finns packningar som behöver bytas.

Att det blir vatten kvar ovanpå pucken är ett tecken på att kaffet är för finmalet och/eller att trycket i maskinen inte är tillräckligt för att forcera vattnen genom kaffet.

Hur gammal är maskinen och hur har den förra ägaren tagit hand om den? Vill det sig illa så kan det vara en del saker bakom skalet som behöver bytas ut eller lagas. Kanske till och med så att kokaren gett sig...

Hoppas att det löser sig! Sedan kan jag väl tillägga att det inte är enkelt att göra bra espresso, så misströsta inte allt för mycket! :)

//Stefan (som precis efter en himla massa skott börjar lära sig att göra bra espresso)
 

Gholam

Well-known member
Hej!

1 Kaffet blir blaskigt (enkel eller dubbel espresso)
2 Det skvätter överallt när kaffet rinner ner i koppen (?)
3 Det fortsätter droppa kaffe i flera minuter efter att det slutat rinna
4 Ingen "crema" på espresson alls
5 Det är ibland massa vatten kvar ovanpå kaffesumpen i filterhållaren när den ska tömmas
Vänliga hälsningar,

Jonas

Spontana reflektioner:
1 Det rinner för snabbt igenom samt dålig kaffe.
2 Dålig pump eller dålig design eller båda.
3 Vatten kvar i portafiltret(PF) ovanpå sumpen.
4 Gammal/dålig kaffe och/eller låg temp./tryck.
5 Hmmm, känner igen det där...

Spontana lösningar:
1 Du skriver att det är en semiautomat, har du en kvarn? Bra kvarn? Tampar du tillräckligt?
2 Inte mycket att göra åt...
3 Större kornstorlek kanske.
4 Skaffa färska bönor, mal i bra kvarn, tampa lagom.
5 Se 3.
 

jlsthlm

New member
Hej och tack för era svar!

Jag vet inte exakt hur gammal maskinen är, men absolut högst 2 år skulle jag tro. Däremot kan jag tänka mig att förre ägaren inte tog särskilt väl hand om den - han verkar ha varit lite av en slarver.

Kokaren verkar funka, i och med att det inte är något problem att få vattenånga.

Jag ska försöka att skruva upp kornigheten på kvarnen igen, tack för det tipset. :)

Ett problem är att jag inte har en ANING om hur mycket kaffe man behöver för en enkel respektive dubbel espresso, så jag vet inte heller om jag får rätt mängd av kvarnen (som förövrigt är inbyggd i maskinen). Man får nämligen en standardmängd kaffe för varje tryck på kvarnknappen, beroende på om maskinen är inställd på enkel espresso, dubbel espresso, stor kaffe, dubbel stor kaffe.

Och vad är tampa för något? Är det när man pressar det malda kaffet i filterhållaren? I så fall så har jag försökt tampa ordentligt (det är en grej på espressomaskinen som man pressar upp filterhållaren mot efter att ha fått det malda kaffet i den).

När det gäller kvaliteten på kaffebönorna så var det något standardmärke från den lokala matvarubutiken, så inget lyxigt direkt.

Hur lång tid ska det dröja från det att pumpen sätter igång till dess det börjar rinna kaffe? Hur länge droppar det från en "väl fungerande" espressomaskin efter det att espresson är klar?

Vänliga hälsningar,

Jonas
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Efter att man stängt av pumpen så ska det inte droppa eller rinna något alls ur bryggruppen. Gör det så kan det vara bryggruppspackningen som behöver bytas. Alternativt är det något läckage vid ventilen som släpper fram vattnet. Har du testat att köra maskinen utan portafiltret isatt? Droppar det efter då också?

Allt som oftast är den fast monterade tampern inget att ha. Ska man tampa är det bäst med en lös ordentlig tamper. Men, ja, att tampa är att pressa ihop kaffet i filterkorgen för att skapa en homogen yta för vattnet att bearbeta.

Vad gäller mängd så kan du ju alltid mala ut en kopp kaffe och väga denna. Du kan ju utgå från 7/14 gramsregeln (7 gram för enkel och 14 för dubbel) och sedan labba därifrån. Jag har närmare 20 gram i min korg, till exempel.

En extraktion (bryggning) kan ta allt från 25 sekunder till närmare minuten. Grunden kan dock vara att det ska ta 25 sekunder från det att pumpen slås på tills dess kaffet är klart. Kaffet som rinner ur spoutsen (kanalerna på undersidan av filterhållaren) ska gärna bete sig som mussvansar som sakta vajjar fram och tillbaka. Sedan kan det skilja från kaffe till kaffe hur lång extraktionen bör vara. Ofta kan man plocka ut olika karaktärer ur samma kaffe genom att extrahera dem olika länge. Det kaffe jag har just nu (Rwanda Gatsinga Sun Dried) funkar bäst enligt mig runt 25 sekunder. Längre och det blir gärna lite bränd ton på det.

Du har ju den svårigheten att din maskin skapades för att vara lite lyxig i ett kök. Idag tycker jag inbyggnadsmaskiner mest känns som platsbesparande (i kaffesammanhang) och kan jämföras med enklare semiautomatiska maskiner (typ sådana som säljs på Elgiganten, Rusta, Ö&B och liknande).

Vad gäller kaffet så är det så att ett gammalt kaffe (vilket i stort sett är samtliga du köper på ICA eller Konsum) kräver kraftig överdosering för att funka. Oftast blir det bara blaskigt skräp ändå och ett kaffe som, i bästa fall, smakar som vilket annat kaffe som helst. Skaffar du dig ett riktigt färskt kaffe så kan du få gå ner i dosering eftersom ett färskrostat kaffe expanderar kraftigt.

Du som bor i Stockholm har ju massor av fina affärer att inanförskaffa färskt kaffe från! Kaffecompagniet nästan nere vid Karlbergs station, någon av Kaffemaskinens butiker eller Johan & Nyströms Konceptbutik på söder för att nämna några.

Se till att kolla att maskinen är hel (packningar, läckage etc) först och kolla upp doseringen sedan. Slutligen skaffar du dig en påse färskrostat kaffe från någon av ovan nämnda (där du säkerligen kan få massor av trevlig kaffeinformation också) handlare. Du kommer säkert att få ordning på prylarna!

//Stefan (som babblar på av bara den och som hoppas att det finns några guldkorn i infon)
 

jlsthlm

New member
Tack så mycket för att du tar dig tid att svara!

Jag har nu provat köra maskinen utan portafiltret (hette det så?) isatt, och det droppar INTE efteråt. Jag har nu insett att anledningen till att det droppar efteråt är just det att det ligger vatten ovanpå pucken/sumpen, och att det långsamt rinner genom.

Jag provade att ändra kornigheten i steg på kvarnen så det nu är så kornigt så man tydligt ser kornen, och problemet med vatten ovanpå kvarstår.

Men - jag misstänker nu att det kan bero på att det helt enkelt är för lite kaffe i filtret. Är det mellanrum mellan ytan på det tampade kaffet och bryggruppen (?) när filtret är fastsatt kommer det väl alltid ligga lite vatten ovanpå?

Jag provade med extra mycket kaffe i filtret, och dropp-problemet blev faktiskt mindre (även om det fortfarande kvarstod till viss del).

Däremot tog jag nu tid på hur lång tid den brygger, och pumpen jobbar i ca 12 sekunder. Kan man ändra sånt? Det är trots allt rätt långt från dina rekommenderade 25-60 sekunder. :)

Tack för tipsen om kaffeaffärerna, om jag får ordning på det här ska jag definitivt köpa ett finare kaffe! :)
 

HE

Well-known member
När jag hade min gaggia evolution så tog det en stund från det att jag tryckte på knappen tills det att kaffet kom ut genom spoutsen. Jag fick helt enkelt räkna sekunder från första droppen. Annars hade jag fått en espresso stor somen tesked i koppen.:D
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,785
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp