Nybörjarfrågor.....

orvadet

Well-known member
Tänkte köpa lite dyrare utrustning men insåg att inlärningen av hantverket kanske var lite värre än jag först trodde samt att jag säkert inte VET vad jag vill ha för maskin än. Så till slut blev det en beggad Silvia och Rocky. Jag får till fina "mussvansar" och rätt extraktionstid utan några större svårigheter, men i takt med att jag blir bättre så blir skotten bittrare. 50+ skott senare upptäckte jag att bittersmakerna sitter längst upp i koppen och om jag rör i koppen så försvinner mycket av dem direkt. Alltså överextraherad om jag förstått det hela rätt. Jag kollade också trycket i silvian och det statiska var ca 11,5bar som jag sänkte till 10bar vilket också blev en marginell förbättring. Jag kör dubbla och ca 60ml i en espressokopp.
Har många sorter från Johan och Nyström, Kahls och Zoegas.

Har ni några tips på vad jag ska prova för att förbättra mina espresso?
 

orvadet

Well-known member
Hur gjorde du när du sänkte trycket? Har en 2009 och har liknande problem.

Jag hade en bränsletrycksmätare (oanvänd förstås) och en tryckluftsmanometer som jag fnulade dit på ett annat portafilter jag hade liggande och mätte. Sen lossade jag ställskruven (returslangen sitter på den) på övertrycksventilen 3/4 varv ungefär. Jag antar att statisk 10bar blir ca 9 bar vid genomrinning.


Har surfat lite mer nu och ska prova att korta ner extraktionstiden oavsett mängd dryck som runnit igenom och smaka.
 

orvadet

Well-known member
2kg Monsun Malabar senare :( har jag beställt Auber PID (steam, preinfusion och timer), jag är rätt säker på att termostaten inte är pålitlig då "fräsandet" vid flush inte är konstant även om man gör det exakt när lampan slocknar. Ibland fräser det 6-7 sekunder och ibland bara 3-4 så känner att jag måste få bort minst en x faktor i ekvationen. Återkommer med resultat så fort jag får PID:en.
 

Pjersan

Active member
Bra! Blir intressant att höra hur det blir med PID, funderar på att kjöpa samma PID-kitt, eller det med bara temp.styrning.
 

orvadet

Well-known member
Bra! Blir intressant att höra hur det blir med PID, funderar på att kjöpa samma PID-kitt, eller det med bara temp.styrning.

Nu har det gått en vecka och en dag sen de skickade kitet, så det borde närma sig. :) Nu har jag inga beska skott längre, har ingen aning om varför heller. Det kanske är jag som blivit bättre men jag tvivlar på det. Kanske fick in nåt med kaffebönor i rockyn eller silvian. Hur som helst så kan jag justera bitter/syrligheten ganska lätt med surfningen/malningen/extraktionstiden nu. Lite tråkigt är att när man köper en 250grams påse för 130:- så går det åt 100gram till att få skotten riktigt bra. Är det så för er "silverryggar" också?
 

hrbrun

Well-known member
Nu för tiden räcker det oftast med ett skott för intrimning, men ibland tar det längre tid. Nu, när det är hög luftfuktighet ändrar kaffet egenskaper hela tiden tycker jag.
 

orvadet

Well-known member
Nu för tiden räcker det oftast med ett skott för intrimning, men ibland tar det längre tid. Nu, när det är hög luftfuktighet ändrar kaffet egenskaper hela tiden tycker jag.


Ett misslyckat skott för att tweaka extraktionstiden/malningsgraden/temperaturen/tampningen/doseringen??? Jag längtar dit.:(
 

orvadet

Well-known member
PID kitet har kommit och jag fipplade dit det på ca 40min, det var lite mek men ganska enkelt. Nu drog ju sambon till Skänninge marknad och lämnade vår 1,5åring hos mig så har inte gjort några ingående studier men att slippa tempsurfningen var ju riktigt trevligt. Jag funderade flera gånger på om jag glömt något när jag drog några espresso.

Att den dessutom brygger i det antal sekunder jag ställt in är ju också lite lyxigt, då kan man ju gå och pilla lite med mjölk och annat.

Återkommer med mer info under morgondagen.

PS Det finns mycket tomrum i Silvian ;) kanske en roterande pump, variabelt bryggtryck digitalt styrt, krups thermoblock som förvärmare, hmm det kanske är bäst ni stoppar mig innan det barkar iväg..:lol:
 

FabianP

Well-known member
Ärligt talat, det enda du kommer bli här är nog hetsad att fortsätta, inte stanna upp. Det har vi sambos till... :D

Blir mer och mer sugen på PID här med. Mycket man är sugen på, dock.

/Fabian
 

orvadet

Well-known member
Ärligt talat, det enda du kommer bli här är nog hetsad att fortsätta, inte stanna upp. Det har vi sambos till... :D

Blir mer och mer sugen på PID här med. Mycket man är sugen på, dock.

/Fabian


Det enda som gör att jag tvekar lite är att den är lite dålig på ånga, annars kunde jag lovat er att den vore moddad till den grad att även de mest luttrade medlemmarna här på forumet skulle höja på ögonbrynen. Man vill ju helst kunna servera 10 personer cappuchino eller liknande utan att det ska ta hela kvällen. Jag måste dock säga att med PID:en så ökar man på antalet skott på 5minuter ordentligt.

Rockyn är ju inte vindsnabb heller men den låter jag bli att tweaka, jag inser begränsningarna :D, den blir dock bra till brygg och presskaffe fram igenom när jag övertygat sambon om att det behövs.:)
 

FabianP

Well-known member
Hehe, där är inte plats för en enliters dedikerad ångkokare, menar du? :)

Det hade varit riktigt nice att öka takten när man gör lite fler skott, även om jag tror att jag har en ganska bra rutin med tempsurfningen. Dock bättre att _veta_ hur temperaturen är, och inte höfta, som det blir nu. Jag hatar ju att vänta, men 20papp för en DC Mini känns väl häftigt. Samtidigt vill jag inte lägga 2000kr till på Silvian, om jag har eventuella tankar på att uppgradera, dumt att vara mer pot-comitted. :)

Prylar, dessa prylar...

/Fabian
 

Pjersan

Active member
Orvadet, hur går det med PID kittet? Har du hunnit känna efter om maskinen har blivit mycket bättre efter du installerade? Har du provat preinfusjon funktionen? Och blir trycket på steamingen bättre?
 

orvadet

Well-known member
Orvadet, hur går det med PID kittet? Har du hunnit känna efter om maskinen har blivit mycket bättre efter du installerade? Har du provat preinfusjon funktionen? Och blir trycket på steamingen bättre?

jajjemen är svaret på alla frågorna :). Preinfusion vet jag dock inte om det gjorde så stora skillnader men jag har inte fått någon kanalisering efter installation av PID så det kanske har önskad effekt. Trycket på ångan är bra mycket högre, kan inte vrida på fullt direkt i min lilla kanna längre för då är det mjölk över hela bänken :lol:. Nu står den på 130/140grader men har sett att folk kör upp till 150 på nätet så ska prova om jag kan få till mjölken i en större kanna då (jag är ju inte kung på mjölkskumning direkt :nowink:). Man kan justera på/av tempen som man vill ha den själv och kommer ändra så den slår på en grad under av. Beträffande espresson så är det jäkligt smidigt att trycka på en knapp för en 24 sekunders espresso med preinfusion. Det är också riktigt smidigt att slippa tempsurfen och att justera temperaturen med en knapptryckning om man tycker att kaffet är för syrligt eller för beskt. Har kört 2 identiska shot efter varandra och känner ingen skillnad, innan hade jag svårt att få till samma smak hur jag än bar mig åt. Har också provat att justera upp och ner temperaturen 2 grader och då är det ganska stora smakskillnader Och den marginalen kan ni som tempsurfar glömma om det inte var fel på min gamla termostat, det fräste vid flush allt ifrån 2-3 sekunder till 5-6 sekunder direkt efter att lampan slocknade förut, temperaturen varierade alltså rätt mycket när elementet slog av. Jag är rätt säker på att ni som funderar på kitet inte ångrar er.
 

Forumstatistik

Trådar
14,698
Inlägg
155,881
Medlemmar
19,382
Senaste medlemmen
GbgMalm
Topp