Ny rost! Kaleido Sniper M6 Dual

Hartvigson

Active member
Jag fick leverans av min nya rost idag! Tyvärr har det regnat så det blir inte rostat någonting idag. Jag beställde 10 kg brasilianska bönor från White Elk igår så jag har någonting att öva på. Det lär väl ta ett par rostningar innan jag lär mig hur mycket missvissning etc det är på temperatur till exempel. Jag har inte använt Artisan tidigare heller. Det blir mycket nytt att lära sig!

IMG_20230718_150147.jpg
Enligt säljaren ska M6 dra 9 Ampere och M10 11 Ampere så valet blev enkelt för mig. Rosten finns i fyra olika färger nu. Svart, rostritt, vitt och rost. Jag tycker nog att svart eller rostfritt är snyggast.

Det här betyder att min Kaleido Sniper M1 är till salu nu. Jag ska försöka få ihop en annonns här eller på blocket, vet inte vad som kan vara bäst.
 

Hartvigson

Active member
Jag körde två rostningar idag. Trodde jag hade kontrollen med Artisan för jag fick in temperaturer etc på min laptop. Det slutate nästan vid third crack. Fick hög temp shut down på den. Den reagerade aldrig när jag drog ner. Det såg ut som Hiroshima hösten -45 ett tag här... Det var den lokala panelen som had kontrollen. Jag måste lära mig Artisan. Det är säkert bra när man väl kan det men ett krångligt skitprogram att lära sig.

Körde en omgång till från plattan man får med och det gick mycket bättre. Jag följde en exempelkurva i local auto läge och det gick bra även om man nog bör få den att reagera lite snabbare. Det är 30 år sedan jag pluggade reglerteknik och satt och räknade på PID så det lilla jag kommer ihåg får väl tyvärr plats på baksidan av ett frimärke. Tror det är P eller I som ska vara snabbare. M1 var mycket enklare att hantera men den här blir nog bra när jag lärt mig.

Jag fick först crack relativt tidigt precis som på min M1. Kring 180 C så temp sensorn sitter nog på ungefär samma ställe. Spelar inte så stor roll när man vet om det. Jag körde till FC+21C idag och fick en mörk mellanrost. Jag får se om jag är lite modigare nästa gång och går ett par grader högre.

Jag läste Rob Hoos bok om mörkrost för en månad sedan eller två. Mitt mål är first crack vid 10 minuter och drop vid 13-14 minuter och 225 C. Blir väl 205 C på min maskin. Så en långsammare mer kontrollerad rostning.
 
Har du rostat något mer, hur är maskinen jämfört med din tidigare M1? Har inte beställt någon ännu men lutar fortfarande mot en M2 :)
 

Hartvigson

Active member
Hej!

Jo jag har rostat och maskinen är bra men jag har inte fått Artisan att fungera med bluetooth. Jag har kört från den lokala kontrollpanelen. Rostningen är egentligen ungefär detsamma som med M1 men kylningen efteråt av bönorna går betydligt mycket snabbare. Den nya displayen är ju större men nu är det mer knappar och funktioner så det känns fortfarande ganska smått.

M6 ryker mer än vad M1 gjorde. Det är nog tveksamt om jag kan rosta inne under vintern. Det gick bra under köksfläkten med M1. Det blir kanske rostning ute på altanen till vintern. Usch!

M6 är också större och tyngre så jag köpte ett litet rullbord från Ikea som jag skruvade fast den i.

Biltema har en avgasslang i stål som passar på utblåset som jag hade hoppats skulle leda ut all rök. Nu är jag tveksam till om det kommer att fungera. Senast såg jag en del rök komma ut från böntratten. Kanske om jag ökar lite på fläkten att den trycker ut röken rätt väg?

Jag måste göra en djupdykning i Artisan. Jag har försökt med en Windows laptop och en med Linux i. Jag var osäker på om det var Windows som strulade så jag installerade Linux på en äldre laptop men har fortfarande problem. Jag börjar luta åt att det är bluetooth som krånglar.
 
Tack för svar! Läste någonstans att man behövde be om en fil från supporten för att få Artisan-kopplingen att funka, så det kanske kan vara värt att kolla. Det kan också ha varit så att det gällde innan Artisan fick inbyggt stöd för Kaleido nu i början på sommaren (kör du nyaste versionen?). Är rätt säker på att jag sett andra med Bluetooth-problem i rostningsgrupper på Facebook som lösts, men jag gissar på att du redan sökt en del också.

Kan tänka mig att röken är ett problem med M6 inomhus, antal bönor är väl det mest avgörande även om man inte rostar så mörkt.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja mängden påverkar mest, men det blir värre rök ju mörkare man rostar. Rostens design påverkar också, t.ex. om silverskinn separeras bra från värmen och om det finns efterbränning (Hive har smart design där).

Kanske bättre att gå ner till minsta satsen istället för att stå utomhus på vintern? Så att man slipper rosta i helt annorlunda fukthalt och temperatur. Jag kör med en luftrenare efteråt för att bli av med det värsta (nåja, det luktar ju mest gott :cool: men kanske inte helt hälsosamt)
 

Hartvigson

Active member
Jag har laddat ner en fil från Kaleido men den hade en del kinesisk text så jag använder en från återförsäljaren i USA istället. Det jag förmodligen mest behöver är tid för att kunna ha allt framme och uppkopplat så jag kan experimentera, men står det framme för länge kan "äktenskapliga diskussioner" uppstå...

Jag använder nyaste versionen av Artisan. Programmet är lite bakvänt att använda så jag måste läsa på lite. Speciellt uppkopplingen och hur man använder kurvor man skapat i designern. Jag hade även velat hitta en editor för att redigera Kaleidos CSV-filer men att göra det i ett kalkylark känns bakvänt.

Jag är ju Skåning så jag vill ju ha mörkrost. Jag siktar på att hitta punkten innan man börjar få den lite brända bismaken så någonstans i gränsskiktet mellan mellanrost och mörkrost.

Att rosta mindre mängd för att få mindre rök kan definitivt vara värt att prova! Lusten för att stå ute under vintern är mycket begränsad.
 

Hartvigson

Active member
IMG_20230826_174937.jpg

Det var en bra dag idag. Jag lyckades till sist rosta med Artisan istället för den lokala kontrollen. Det är nog dags att börja läsa på om Artisan så jag kan använda designern till att göra kurvor för rosten att följa.
 

Hartvigson

Active member
Artisan är ett märkligt program. Funktionerna är helt ok men de hade behövt städa upp det lite och få arbetsflödena mer logiska. Designar man en kurva i designern kan man inte spara den. Man måste upp i tools-menyn och välja bort designern innan man kommer åt att spara sitt mästerverk! Vad var det för ett geni som kom på detta? När man väl lär sig alla dessa underligheter så är det bra tycker jag. Enda problemet är att jag inte dricker tillräckligt mycket kaffe fär att bli duktig på det med kanske tre rostningar i månaden.
 

Forumstatistik

Trådar
14,732
Inlägg
156,148
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp