Nobbar ni dåligt kaffe?

embr

Well-known member
En sak som jag undrat över en stund medan jag läst igenom diverse trådar här och fått en ... förfinad bild av hur många krav man kan ställa på kaffe i allmänhet men såklart espresso i synnerhet, så har jag en fråga:

Hur gör ni om ni fått en dryck ni inte är nöjda med, ute på café?

Jag upplever att det är rätt svårt (kanske som halv introvert nörd, heh) att börja diskutera med folk när man inte är nöjd, och en del inlägg har låtit som att det ofta är helt meningslöst ändå ...

Finns det några som står på sig ändå, som säger "happa, ingen 10-sekundersextraktion här inte, gör om" när talangen bakom spakarna mest är ... bakom, så att säga?

Vore intressant att höra hur ni säger, och hur cafépersonal brukar reagera.
 

Camera IT

Well-known member
Jag brukar kolla hur maskinen ser ut först, om det är mycket inbränd mjölk på skumröret och sen hur dom gör kaffet till någon annan kund först.
Ser jag att dom inte kan göra kaffe då går jag därifrån bara.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ser ångröret grisigt ut beställer jag ingenting alls (vilket har hänt en gång).

I en annan restaurang skippade jag bara kaffet, eftersom jag "visste" att det ändå inte skulle bli en hit. Jag skulle bara reta mig på kaffet så jag väntade tills jag kom hem till mitt egna kaffe istället.

Och... tja det är mina erfarenheter. Behöver jag tillägga att jag inte har chansen att nobba kaffe så ofta? Har tagit en (1st) espresso hos kaffetanten i saluhallen i Uppsala, den var god. Men det är den enda espresson jag druckit ute överhuvudtaget. ;)
 

Axel

Well-known member
Beställer alltid vad jag är sugen på, om det därefter en mindre god upplevelser låter jag det såfall vara och försöker hjälpa till på bästa sätt. Tycker det är dumt att bara strunta i det oavsätt om det är "grisigt" eller inte. Dessutom kan jag med stor säkerhet berätta att kaffet inte var någon vidare, elelr tvärtom. Det hade jag ju inte om jag bara struntat i det! men så gör bara jag :)
 

embr

Well-known member
Beställer alltid vad jag är sugen på, om det därefter en mindre god upplevelser låter jag det såfall vara och försöker hjälpa till på bästa sätt. [...]

Aha, imponerande. Hur lägger du upp det, då? "Jo, jag råkar vara rätt bra på det här med kaffe, och den här espresson är ju inte riktigt på topp, ni borde ...", eller vadå? Jag tycker just den där biten, att så att säga ta sig rätten att "hjälpa" folk som inte bett om hjälp, verkar svår.

Det är för all del en bra bit tills jag själv är på den nivån att jag ens kan bedöma om något är *fel*, heh.
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
Jag kollar alltid hygienen runt/på maskinen först, och ser det bra ut brukar jag fråga vad dom har för bönor till espresson(standard dricka för mig). Har dom dålig eller ingen koll brukar jag tveka om jag ska ha något eller ej.

Det är sällan som baristan (eller vad det nu är) inte frågar vad man tycker om kaffet om man har inlett en liten dialog.
Smakar kaffet inte så värst bra brukar i alla fall jag fråga lite hur dom gör med malning, tampning, extrahering osv och ge lite konstruktiv feedback på det som är grunden i hantverket. Det är tyvärr så här där jag bor att det finns på tok för många som står bakom en espressomaskin och aldrig har läst eller utbilda sig på något vis.
Jag har inte fått något irriterat svar när jag har talat om vad jag tycker utan dom flesta är väldigt intresserade av att kunna göra en bra produkt till kunden.
Givet så nämner jag Riktigtkaffe.se om dom är intresserade av detaljer eller har frågor framöver.
 

Axel

Well-known member
Aha, imponerande. Hur lägger du upp det, då? "Jo, jag råkar vara rätt bra på det här med kaffe, och den här espresson är ju inte riktigt på topp, ni borde ...", eller vadå? Jag tycker just den där biten, att så att säga ta sig rätten att "hjälpa" folk som inte bett om hjälp, verkar svår.

Det är för all del en bra bit tills jag själv är på den nivån att jag ens kan bedöma om något är *fel*, heh.
Som linken säger brukar jag försöka föra en liten dialog under tiden. Om upplevelsen därefter är negativ så får man försöka fråga lite neutrala frågor som förhoppningsvis leder på rätt spår. Dessutom märker man ofta på "baristan" utifall de är intresserade av att lära sig något nytt eller inte. Jag upplever att på de flesta ställen där den enkla är hopplös vill de heller inte lära sig någonting, fast de stämmer ju absolut inte alltid. Att vara intresserad och trevlig brukar leda en på rätt spår tycker jag! jag själv frågar väldigt ofta mina kunder, hur kaffen smakade. De ger en possitiv bild för dem att jag bryr mig om deras kaffe samt ett lite mer personligt intryck. Ska jag vara ärlig kom det en mycket mycket kaffekunnig person in på cafét idag och vi stod och disskuterade i nästan 2 timmar. Ändrade malningsgrad, surfade lite, tryck exprimenterade m.m så fort vi hade tid. Vi lyckades komma åt en bättre och mer tydlig syra i ZegaFredo Extra Strong bönorna. De har varit en bra balans innan men nu är den banne mig ännu bättre. Lyckades även finna smaken av choklad? eller kanske rent ut av smörkola, haha! Så de var bara trevligt!
Kommer ni till mig blir jag bara glad om de finns frågor! fast de varierar ju alltid!
 

lupoo

Well-known member
Och... tja det är mina erfarenheter. Behöver jag tillägga att jag inte har chansen att nobba kaffe så ofta? Har tagit en (1st) espresso hos kaffetanten i saluhallen i Uppsala, den var god. Men det är den enda espresson jag druckit ute överhuvudtaget. ;)

Erfarenheten har talat ;)

Vågar nu efter så många besvikelser bara beställa espresso på vad jag känner till som ”dedikerade” kaffeställen. Börja att inse att innehav av espressomaskin på ett ”vanligt” kafé bara bruka betyda elände (bristande intresse, dåligt handhavande, dåliga bönor etc). Det gäller att hitta sina ”vattenhål”.
 

Faktor

Well-known member
Sen maskinen kom till hemmet går jag knappt ut och dricker kaffe öht. Möjligtvis om jag är och fikar och de ser ut att kunna sin sak. Annars brukar det mest bli nödkaffen på Wayne's och Espresso House och sånt. Där har jag i och för sig aldrig fått bra kaffe, men nödkaffe är nödkaffe...
 

Dunne

Well-known member
Jag har helt klart lessnat på cafékaffe. Har aldrig i denna stad fått en kaffe jag varit nöjd med. Brukar inte heller klaga, det är ju dumt att man inte gör det, men när man ser vad det är för folk som jobbar på caférna så förstår man att man inte kommer någon vart.

Jag törs nog säga att alla cafér i den här stan drivs av folk som behöver en svart inkomstkälla och anställer 15-åringar som inte ens dricker kaffe. Dessa människor är inget att prata med. Om folk var trevliga och bra i övrigt skulle dom nog uppskatta att bli upplärda på kaffemaskinen, tyvärr är det nog dock så att alldeles för många inte gör det :/.

Men försök alltid komma med konstruktiv kritik så kaffesverige bättrar sig! :)
 

Pat Cilio

www.sensetrade.se
Samma rutiner här som ni flesta beskriver det...
kollar maskinen, renligheten, skumröret, spanar in baristans jobb och hur det ser ut i samband andras beställningar.

Det brukar dock sluta med att jag hellre tar ett vanligt bryggkaffe eller inget alls!

Tänk så många cafeer som investerat i espressomaskiner och inte kan använda dem!
 

Bjarne

Well-known member
Jag och tjejen är ute och semestrar utefter Öland-Österlen-Malmö-Helsingborg i tio dagar. I fredags lämnade vi Öland och provianterade lite i Färjestadens köpcentrum.

(Positivt) Döm om min förvåning när jag ser att ICA's ATG-hörna har en riktig kaffemaskin (Coffee Queen nånting) och killen maler kaffet, tampar, finputsar med papper(inga fingrar här inte) och kör sen en dubbel shot för en Caffè Latte.

(Negativt) Döm sen om nästa förvåning då han efter första extraktionen sätter dit nästa glas och KÖR IGEN!!!! på samma kaffe i filtret. Ja, ni hörde rätt! Han bytte inte kaffe, utan körde två gånger på samma puck!

Jag sa att jag faktiskt vill ha nytt kaffe i båda glasen. Killen såg mest förvånad ut och sa: "Vår grossist sa att det går bra att göra så om man gör det i ett sträck", men gjorde migsjälvklart till viljes och malde nytt kaffe till det andra glaset.

Jag undrar vilken grossist som levererar kaffe och maskiner till ICA i Färjestaden, för så gör man bara inte! Det var inte baristans fel, han var mycket mån om att göra som det sagts och var noggrann med hygienen etc. - men grossisten deras! Tvi vale för sådana månglare som inte vet hur man hanterar kaffe pårätt sätt!

gahh!!


Såja, nu är jag lugn :) Skriver detta på ett underbart gårdshotell som heter Sköllen utanför Simrishamn. Här vet t.o.m. ägarens dotter (ca. 15-16 år) hur man gör riktig cappuccino medmicroskum och god arom på kaffet. (Förvisso Löfbergs Lila's Etiopisk Sidhamo, men det var så gott som jag själv vill ha det :D )
 

pgojim

Well-known member
Även om jag själv ännu inte kan så mycket om kaffe(ser inte skillnad på alla olika espresso,capuccino, latte macchiatto och va dom heter)

Mcdonalds o burger kings för en 5:- är inte värt ens 5kronor.. blä

Däremot den trevliga tjejen/damen på ST eriksboden i saluhallen har hittils inte gjort mig missnöjd, har tagit 1 latte(vet inte när bar att det är 1 )

1 cappucino, 1 mocca (nån med nån god/dyr choklad)

har fått betala 20-25kr för detta och det är det helt värt

Bra och trevlig barista
gott kaffe oavsett sort

bra hygien och bra hantverk
 

treefinger

Well-known member
Däremot den trevliga tjejen/damen på ST eriksboden i saluhallen har hittils inte gjort mig missnöjd, har tagit 1 latte(vet inte när bar att det är 1 )

1 cappucino, 1 mocca (nån med nån god/dyr choklad)

har fått betala 20-25kr för detta och det är det helt värt

Bra och trevlig barista
gott kaffe oavsett sort

bra hygien och bra hantverk


Japp, hon är grym. Går att få sin espresso skräddarsydd helt enligt sina smakpreferencer. Ny bönor varvas relativt ofta i kvarnen. 10 kr för en enkel espresso oavsett om bönpriset är 50kr hektot eller 17 kr hektot. Outstanding.
 

Molarin

Well-known member
Jag får ett utbrott och kastar mig på golvet, rullar runt som en galen professor och illvrålar på såvel portugisiska som svenska:

auuuuuuuuuuuuuuuUUUU! Yaaaaaaaaaaaaaaayyyyy! :blush:

Hade du sagt det där i går så hade det blivit månadens inlägg i augusti. Får se hur konkurransen blir i september men nu är du nominerad iallafall...


ONTOPIC: Jag har inte sagt till än. Men snart...
 

lupoo

Well-known member
ONTOPIC: Jag har inte sagt till än. Men snart...
Vi är nog fler som håller på att samla kraft för att en dag resa sig upp gå fram till disken och se baristan rakt in i ögonen och säga "Du det här kaffet smakade inte bra!"
Som sagt en dag...;)

(fick lite Martin Luther King feeling just nu. Ni vet "I have a dream...";))
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,781
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp