Mycket kafferester kvar i en Mazzer mini-E

larjo11

Well-known member
Läste i en tråd för några veckor sedan om någon som hade problem med att det var kafferester kvar innanför gallret i en mini-E. Har för mig han rensade bort kafferesterna efter varje gång. När han doserade så räknade han med resterna. Snacka om ekonomisk! Tyvärr hittar jag inte sidan nu.
Idag så tänkte jag titta hur det ser ut i min kvarn. Har haft den i snart 2 veckor nu. Så jag tänkte ett det kanske har samlat på sig lite.
Och det hade det ju! Resterna räcker ju nästan till en enkel espresso. Se bild nedan. Finns fler i mina album.

Testa lite utan täckplåt för att se hur fort det byggdes upp. Det kommer knappt nåt kaffe i filtret innan det blivit fullt med kaffe bakom gallret.

Nu tänker jag ta bort gallret. Gallret ska göra så att kaffet inte blir så statiskt. Nu undrar jag; Hur många av er som har en mini-e är det som har tagit bort gallret? Och i så fall, störs ni av att kaffet blir statiskt?

Ångrar inte mitt köp. Den maler kaffet bra mycket bättre än Rockýn. Men man blir ju lite fundersam varför Mazzer har konstruerat det så här.
picture.php
 

MartinForsberg

Well-known member
Om man läser i texten till patentet för det här gallret (http://www.freepatentsonline.com/6948668.html) så ser man att gallret inte (i första hand, även om det delvis funkar för statiskt elektricitet) är till för att ta bort statisk elektricitet utan för att kaffet inte skall fastna inuti tratten på trattens väggar när det kommer ur kvarnen och att det också skall komma en bestämd mängd malt kaffe vid varje malning.

Det finns ett annat patent (http://www.freepatentsonline.com/5950941.html) som beskriver en annan anordning inuti strömmen av kaffe ur kvarnen som är till för att ta bort statisk elektricitet genom ett antal olika "fjädrar/trådar" med vassa spetsar för att dra till sig det malda kaffet på elektrostatisk väg och hålla det i strömmen av kaffe.

När jag testat att köra med och utan gallret så är den enda skillnaden jag kunnat se att kaffet faktiskt kommer i en jämnare ström med gallret på plats och att det också kommer mer lika mängder med gallret på plats - jag har fått precis lika mycket statiskt kaffe oavsett om gallret varit på plats eller ej. Säkert så tar gallret bort lite statisk elektricitet, det leder ju ström och är anslutet till jord via tratten, men i mina enkla tester så var det snarare en exaktare mängd kaffe som kom ut.

De elektrostatiska lösningarna som det talas om i det andra patentet ovan sitter i regel i större kvarnar vid framställning av vanligt bryggkaffe och liknande - i vart fall har jag aldrig sett den lösningen i små hemmakvarnar men däremot i stora kvarnar på fabriker (det är inte bara i samband med kaffe man använder det utan också i kemikaliebranschen för att det inte skall flyga omkring kemikalier vid malningen).

Så jag har behållit mitt galler på plats och rengör min kvarn lite oftare än annars och det har funkat bra för mig.
 

Musicman

Well-known member
Shit vad grym du är Martin på att rota upp detaljer. Jösses...:)
Själv upptäcker jag inga problem att tala om med min bebis, maler som en drottning och vid normal rengöring så är allt snyggt och prydligt levererat ner i filtret.
 

larjo11

Well-known member
Tack så mycket Martin! Du är grym som vanligt!
Då får man väl ha som torsdagsnöje att göra rent kvarnen. Men jag tar nog bort den bockade plåten så man kommer åt utan att ta fram skruvmejseln. Se ingen riktig funktion på den, utom att skydda det däringa gallret o möjligtvis klåfingriga kaffenördar :huh:
 

MartinForsberg

Well-known member
Plåten är dels ett petskydd, men om du någon gång maler grovt så sprutar det malda kaffet mera rakt ut ur mynningen och träffar denna plåt och sprutar inte riktigt lika mycket överallt allt annat då utan vinklas ner lite snyggare i tratten - men maler man oftast fint så funkar den bara som petskydd för gallret.

Jag brukar oftast söka med "-patent" på Google för att just slippa alla träffar på patentrelaterade saker, men i just fallet med gallret så använde jag "+patent" och då lyckades jag hitta Mazzers och andra tillverkares patent!

Jag letade egentligen efter patent på rörkonstruktioner (radiorör) men provade lyckan även på kafferelaterade saker och hade tur och fann då dessa patent!
 

AA

Skottjägare
På en Mazzer Major så blir resultatet följande:

Utan nät
Fluffigare, luftigare och större volym på det malda kaffet. Små men inte obefintliga problem med statiskt kaffe.

Med nät
Mer klumpar och mer packat kaffe. En del av kaffet kommer ut i form av små kuber. Inga problem med statiskt kaffe.

Slutsats:
Båda alternativen funkar. Utan nät så blir det lättare att rengöra inne i kanalen och jag föredrar det fluffigare kaffet. Ingen smakskillnad.

Nätet sitter där för att dra ner hastigheten på det malda kaffet. När kaffet träffar tratten i hög hastighet blir det statiskt.

Jag skall testa samma sak på Roburen och får återkomma om eventuella skillnader mellan flata och koniska med/utan nät.

Ha de´

/AA
 

AA

Skottjägare
Nu är gallret borta på Roburen med och visst blev det skillnad! Det gallret åker aldrig dit igen.
Mycket fluffigare kaffe och knappt några statiska problem alls.

Jag rekommenderar alla med Mazzerkvarnar att ta bort gallret.

/AA
 

larjo11

Well-known member
Kul! Tack för infot :)
Det jag jag är lite fundersam om är om det blir klumpar i filtret. Vill ju inte ha tillbaka rockyproblemet...
Jag ska ta bort gallret och köra så ett tag så får jag se hur det blir.
Det är ju lite skillnad på en Robur o en Mini-E :unsure: :lol:

/Lars
 

AA

Skottjägare
Kul! Tack för infot :)
Det jag jag är lite fundersam om är om det blir klumpar i filtret. Vill ju inte ha tillbaka rockyproblemet...
/Lars

Jag tror inte du får mer klumpar utan galler utan snarare mindre. Gallret sitter där för att bromsa upp kaffet och då bildas klumpar. Tyvärr testade jag aldrig utan galler på min Mini-E så jag vet inte hur stor skillnad det gör på lite långsammare kvarnar.
En god vän har dock tagit bort gallret från sin Mini-Eoch är mycket nöjd.

Lycka till!

/AA
 

larjo11

Well-known member
Jag tror inte du får mer klumpar utan galler utan snarare mindre. Gallret sitter där för att bromsa upp kaffet och då bildas klumpar. Tyvärr testade jag aldrig utan galler på min Mini-E så jag vet inte hur stor skillnad det gör på lite långsammare kvarnar.
En god vän har dock tagit bort gallret från sin Mini-Eoch är mycket nöjd.

Lycka till!

/AA

Tog bort filtret igår kväll/natt. Körde en dubbel till frukost idag. Verkar funka fint. Inga klumpar i filterkorgen. :)
Det kom lite mer kaffe utanför filtret bara. Men det kan ju vara en doseringsgrej oxo. Det är ju en del skruvande innan har justerat in så man får rätt mängd i filterkorgen.
 

Fabian

Well-known member
Återkom gärna om det där med för mycket kaffe utanför filtret. Blir det bra kommer jag också att testa utan gallret. Men som det är nu vill jag inte om det blir större spridning, det skulle liksom inte gå väl ihop med mina små 45mm-korgar.
 

larjo11

Well-known member
Jag tycker det blir mer kaffe bredvid filterkorgen när jag kör utan galler. Kaffet är fluffigare när det hamnar i korgen. Fluffigheten gör oxo att det blir mindre kaffe i filterkorgen innan det börjar "rinna över". Det gör att det blir en mindre dos och jag måste köra en extra gång med kvarnen för att få rätt dosering. Kör ett tag till utan galler innan jag ger upp och sätter tillbaka det igen.
 

MartinForsberg

Well-known member
Testade en hel del med och utan galler idag för att se vad den stora skillnaden blir. Körde slut på 2 kilo av EspressoHouse bönor som jag fått tag på billigt.

Kan tipsa om att deras bönor går att köpa till hyfsat pris hos dem om man först fyller på sitt "Coffee Card" hos dem och sedan köper bönorna på kortet - blir 20% rabatt då på tag-med-varor!

Oavsett om jag har galler eller ej får jag klumpar med de bönor jag kör nu, och jag kan inte se någon skillnad i storlek eller mängd på klumparna.

Vad som är negativt utan galler är:

*. att det malda kaffet "kryper" ut kring kanten på utloppet och det tror jag beror på att det blir statiskt
*. att kaffet "klibbar fast" inuti tratten på kanterna och allt kommer inte ner i korgen

Vad som är positivt utan galler är:

*. Lättare att göra rent i utloppet

Med galler får jag ingen av dessa, för mig, negativa extra effekter utan det blir lite klumpar som innan men det flyter på snyggt ner i korgen och det fastnar inte i tratten.

Jag passade också på att testa lite andra saker vid utloppet men inget av dem fick några somhelst positiva effekter tyvärr. Det enda jag gjorde som gjorde någon förbättring var att jag gradade av alla vassa kanter i trattens utloppshål - hålet är stansat och jag skar mig på de vassa graderna som var kvar där.

Om man studerar det malda kaffet då det kommer ur hålet ser man att det framförallt är ett flöde i centrum och att det fastnar inuti hålet utmed kanterna redan inuti kvarnen innan det kommit fram till tratten. Önskar jag hade en kvarn till att modifiera för då skulle jag försökt få utloppet i tangentens riktning fråm malskivorna istället för vinkelrätt som idag. Jag tror att flödet av det malda kaffet skulle bli avsevärt bättre då. Eller ännu hellre modifiera kvarnen så skivorna stod på högkant och det malda kaffet fick falla fritt rakt ner! Kanske kan lägga kvarnen på sidan och se hur det blir!?

Skall testa lite mer vid utloppet, lite olika galler och jordningar som jag sett i en del andra patent så jag återkommer någon gång framöver med mer tester.

Skall också testa att ta bort den där självhäftande skumgummimassan som fungerar som fäste för gallret och som packning mellan tratten och brygghuset och ersätta den med något som leder ström alternativt inte blir så enormt statiskt laddat som detta blir. Funderar på halvledande skumgummi som man använder inom elektronikindustrin.

För min egen del blir det galler-på som gäller ett tag framöver till dess jag lyckas hitta en annan bättre lösning!
 

MartinForsberg

Well-known member
Jag tycker det blir mer kaffe bredvid filterkorgen när jag kör utan galler. Kaffet är fluffigare när det hamnar i korgen. Fluffigheten gör oxo att det blir mindre kaffe i filterkorgen innan det börjar "rinna över". Det gör att det blir en mindre dos och jag måste köra en extra gång med kvarnen för att få rätt dosering. Kör ett tag till utan galler innan jag ger upp och sätter tillbaka det igen.

Håller med dig om både fluffigheten och spillet - det blir precis samma för mig, kaffe på hela bänken och för lite i korgen!
 

MartinForsberg

Well-known member
Lagt upp några biler i albumet: http://www.riktigtkaffe.se/album.php?albumid=141 där man kan se hur kaffet fastnar i tratten utan galler och också hur det blir klumpar både med och utan galler.

Givetvis är funktionen på kvarnens malning beroende på en massa faktorer som tex luftfuktigheten, bönornas rostning och hur torra/fuktiga/oljiga de är vid malningen och en massa andra parametrar, men vad jag kan se i mina enkla tester så är fördelarna med gallret större än nackdelarna.

OBS!!!!

Till er som har Mazzerkvarnar med doserar har jag en fråga: har de också gallret i utloppet på någon modell eller ej och hur ser det malda kaffet ut när det kommer ut - som på mina bilder i albumet eller kommer det ut utan klumpar och fastnar inte vid öppningen eller på doserarens insida?

Skicka gärna ett PM eller svar i tråden!

OBS!!!!
 

AA

Skottjägare
Håller med dig om både fluffigheten och spillet - det blir precis samma för mig, kaffe på hela bänken och för lite i korgen!

Jag kan inte låta bli utan måste fråga, hur hamnar kaffet på bänken och inte i korgen?

EDIT: Jag såg dina bilder och det såg inte bra ut. Stor skillnad mot Roburen och Majoren.

Ha de´

/AA
 

MartinForsberg

Well-known member
Farten på kaffet vid malningen i kvarnen gör att det studsar och far runt inuti tratten och sedan när det kommer ner i filterkorgen så fortsätter det att studsa och då hoppar det ur filterkorgen när den börjar bli full.

Med gallret på plats så sänks farten, precis så som man beskriver i patentet till gallret, och då studsar det inte omkring utan glider snyggt inuti tratten och hamnar i korgen förutom en och annan klump som rinner över kanten när korgen börjar bli full.
 

AA

Skottjägare
Farten på kaffet vid malningen i kvarnen gör att det studsar och far runt inuti tratten och sedan när det kommer ner i filterkorgen så fortsätter det att studsa och då hoppar det ur filterkorgen när den börjar bli full.

:)
Den där teorin tror jag inte på.
Roburen maler 8g på 2,5 sek och majoren sekunden långsammare (båda bra mycket snabbare än Mini-E:n) och jag har inget spill på min bänk. Min personliga gissning är att det bildas bra mycket mer statisk elektricitet på Mini-E:n än på dom andra 2 kvarnarna.

/AA
 

wee

Active member
Lagt upp några biler i albumet: http://www.riktigtkaffe.se/album.php?albumid=141 där man kan se hur kaffet fastnar i tratten utan galler och också hur det blir klumpar både med och utan galler.

Givetvis är funktionen på kvarnens malning beroende på en massa faktorer som tex luftfuktigheten, bönornas rostning och hur torra/fuktiga/oljiga de är vid malningen och en massa andra parametrar, men vad jag kan se i mina enkla tester så är fördelarna med gallret större än nackdelarna.

OBS!!!!

Till er som har Mazzerkvarnar med doserar har jag en fråga: har de också gallret i utloppet på någon modell eller ej och hur ser det malda kaffet ut när det kommer ut - som på mina bilder i albumet eller kommer det ut utan klumpar och fastnar inte vid öppningen eller på doserarens insida?

Skicka gärna ett PM eller svar i tråden!

OBS!!!!

Inget galler i min mini och har inga problem med klumpar. Dock är väl mazzer kända för att sprida kaffet lite väl mycket ur doseraren. Har hittat denna, någon som testat? Borde inte vara så svår att göra en själv...

http://www.espressoparts.com/produc...zzer_Grounds_Management_Doser_Attachment.html
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,720
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp