Melitta epour


plind

Well-known member
Automatisk maskin som sägs kunna göra på samma sätt som manuell pourover. Stämmer det så verkar det intressant.
Framförallt att kapaciteten höjs lite till fler koppar och att den håller kaffet varmt efter bryggning. Någon som testat?

 

Jonken

Well-known member
Jag har inte testat men tror att man ska ta "samma sätt" med en nypa salt. Den verkar onekligen göra ett bättre jobb att sprida vattnet än t.ex. en gammal Moccamaster i alla fall. Enligt uppgift ska den hälla i en hastighet av 5g/s, något jag tycker är ganska utmanande att göra manuellt, så för en viss stil (lågt flöde/agitation - passande om man inte har så bra kvarn) kan den säkert vara mer metodisk än en människa. Det jag skulle sakna mest är att kunna skaka/snurra filtret för att få en jämn bädd.

Det finns en annan maskin som har fått väldigt bra omdöme: https://gevilife.com/collections/pour-over-coffee-machine men dyr och inriktad på lite mindre volym.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member

Börjar ganska bra, men minuten som den bara häller i mitten känns lite tveksam.
 

plind

Well-known member
Tycker det ser ok ut. Den cirkulerar ju iallafall och pressar på så vis ut kaffet mot kanterna. Skulle tro att sumpen formar ett jämnt fördelat lager i filtret snarare än en klump i botten.
Använder mig själv av en liknande metod som kallas Tonx. Kolla in lite olika recept här;
 

Jonken

Well-known member
Visst, det finns ju metoder som helt undviker kanterna som

Bättre filtrering är givet med en mer statisk kaffebädd. Jag tror tyvärr att det leder till ojämn extraktion, men i vissa fall kan det ju bli en intressant smak på grund av ojämnheter också.
 

plind

Well-known member

Jonken

Well-known member
Okej, men de häller ju ungefär 3 gånger så snabbt i den videon. Praktiskt för ett café eller om man bara har bråttom eftersom det rinner väldigt snabbt igenom filtret på det sättet, sen får de kompensera med lite lägre ratio för att det inte ska bli för svagt på köpet.

Här går Tetsu Kasuya ännu längre och skippar blomning och häller 4 gånger snabbare:

Min personliga favorit är mer eller mindre recept 1 i den här videon:

Dvs. nästan så långt man kan komma åt andra hållet. Och det är ju lite problemet med en automatisk bryggare att det kanske inte går att justera den efter ens egna önskemål. Man ska kunna ändra riktning på rotationen med epour (varför man nu skulle vilja det) men det verkar ganska begränsat i övrigt. Kanske skulle det gå att få den att pausa 2 minuter? Det verkar inte gå att ändra temperatur.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,072
Inlägg
150,846
Medlemmar
18,830
Senaste medlemmen
Anngärd
Topp