maskinval för café

supinum

Well-known member
hej!
Cafeet här i byn har råkat ut för ett seriöst haveri på sin fina 2-grupps HX maskin La Scala Eroica. Den frös helt enkelt. :(
Så nu är de på jakt efter en ersättare och jag som fått frågan om vad dom ska tittta efter känner mig dåligt orienterad på små cafémaskiner.

När jag söker på blocket ser jag en massa Brasilia Gradiska och CoffeeQueen å gamla trötta Pavonisar.

Jag skulle väldigt gärna vilja ha hjälp med att slippa gå på de värsta blindskären. Så bidra gärna med dugliga förslag och kanske varningar för maskiner man ska akta sig för.

Finns det fresten någon webbsida som kikar på cafe-maskiner på samma sätt som coffeegeek och home-barist kikar på hemma-maskiner?

/mvh David S
 

Marv

Well-known member
Vet inte om du är nöjd med Servicen som La Scalas rep i sverige ger, men jag försökte få tag på reservdelar till min maskin därifrån och är inte imponerad av deras service. Jag skulle väga in denna aspekt om jag skulle skaffa en maskin till ett Cafe, bra tillgång till service är viktigt om man inte vill att maskinerna skall stå.
 

supinum

Well-known member
Vet inte om du är nöjd med Servicen som La Scalas rep i sverige ger, men jag försökte få tag på reservdelar till min maskin därifrån och är inte imponerad av deras service. Jag skulle väga in denna aspekt om jag skulle skaffa en maskin till ett Cafe, bra tillgång till service är viktigt om man inte vill att maskinerna skall stå.
Tack den servicen har jag redan smakat på.... inte kul!
 

Sunschein

Well-known member
Nej då det tycker jag inte :) Det är väl antaglgen Expobar maskinen går under för märke egentligen. Den ska tydligen användas på Barista Cup-finalen i år. Separata kokare med PID, portaflonbelagda ångrör och PF. Har även för mig att den har ett trevligt pris. DC skriver gott om den här också: http://www.koppa.se/?p=1532#more-1532
 

supinum

Well-known member
Hur mycket kommer maskinen användas? Är det en latte då och då eller mass-servering á la Starbucks? :lol:
Maskinen står i ett nedlagt bruk i en mycket liten by (350 invånare) men bruket befolkas av ett synnerligen livaktigt konstnärs/hantverkar-kollektiv-förening-kooperativ. Så på sommaren är fiket öppet med en ganska lugn men hyfsat jämn beläggning, ett par snäpp över 'en latte då och då'. Men så fort det är konstvandring, julmarknad eller konserter och det kommer mycket folk från när och fjärran så får man slita som ett litet djur vid kaffemaskinen.
Jag är väl den som är kaffe-framställnings-processen mest hängiven och vill ju att maskinen ska kunna låsa variabler som tryck och temperatur ordentligt. Jag är den som står och bevakar varje enskild ristretto och manuellt bryter processen när det tenderar slira.
MEN så har vi då övriga i fiket, dom som jobbar och sliter med ALLT i fiket. kassaregistret, matlagning, smörgåsberedning, diskning, undanplock utöver att göra kaffe i maskinen. För dessa slitvarjar med långt fler bollar i luften än jag någonsin mäktar med vill vi ha en maskin med programerbara doseringsknappar för enkla och dubbla, korta och långa kaffen av olika slag.
Torr och fin ånga är viktigt också för när vi gör latte så ska det banne mig bli bra även då.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,799
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp