hej på er,
Har precis fått min efterlängtade Silvia & Rockykvarn, jag kör med Mokaflor 60%+40% är helt novis på området....
jag var tvungen att ställa ned kvarnen till ca nummer 6 för att inte kaffet skulle rinna alldeles för fort igenom, verkar inte det vara väldigt långt ned på malningsskalan med tanke att den går upp till typ 40?
för det skall väl ta ca 25sek för att fylla en espressokopp? och det skall väl ta ca 5sek innan kaffet börjar att rinna?
eller är en enkel espresso en halv espressokopp? och borde ta ca 12,5 sek för att bli klar, och en dubbel espresso är det en full espressokopp som borde ta ca 25sek? använder man i sådana fall 14g kaffe för en full kopp och 7 för en halv kopp? antagligen hyffsat korkade frågor, men som sagt jag är helt novis...
jag tycker att jag tampar ruggit hårt, förstår att det är väldigt svårt att förklara hur hårt man skall tampa...
Sen det där med pucken...de ca 20 första försöken resulterade i att koppen blev fylld på runt 10sek och det rann och droppade en stund efter att man stängt av kaffeknappen, då är det väl antingen för grovt eller för dåligt tampat eller bägge två?. pucken var då en halvflytande sörja.
efter jag ställde ned malningen till ca 6 och tampade tokhårt gick en kopp på ca 25sek, sen när jag slog ut pucken var den hel och med avtryck efter filterhålen, skall det vara så? kaffet slutade att rinna i samma ögonblick som jag stängde av kaffeknappen.
jag körde med lilla filtret och med ett kaffemått lite rågat för att lära mig propertionerna, det borde väl vara runt 7-8 gram kan jag tänka.
många funderingar som jag hoppas att någon kan hjälpa mig att reda ut lite, tack på förhand.
/henrik
Har precis fått min efterlängtade Silvia & Rockykvarn, jag kör med Mokaflor 60%+40% är helt novis på området....
jag var tvungen att ställa ned kvarnen till ca nummer 6 för att inte kaffet skulle rinna alldeles för fort igenom, verkar inte det vara väldigt långt ned på malningsskalan med tanke att den går upp till typ 40?
för det skall väl ta ca 25sek för att fylla en espressokopp? och det skall väl ta ca 5sek innan kaffet börjar att rinna?
eller är en enkel espresso en halv espressokopp? och borde ta ca 12,5 sek för att bli klar, och en dubbel espresso är det en full espressokopp som borde ta ca 25sek? använder man i sådana fall 14g kaffe för en full kopp och 7 för en halv kopp? antagligen hyffsat korkade frågor, men som sagt jag är helt novis...
jag tycker att jag tampar ruggit hårt, förstår att det är väldigt svårt att förklara hur hårt man skall tampa...
Sen det där med pucken...de ca 20 första försöken resulterade i att koppen blev fylld på runt 10sek och det rann och droppade en stund efter att man stängt av kaffeknappen, då är det väl antingen för grovt eller för dåligt tampat eller bägge två?. pucken var då en halvflytande sörja.
efter jag ställde ned malningen till ca 6 och tampade tokhårt gick en kopp på ca 25sek, sen när jag slog ut pucken var den hel och med avtryck efter filterhålen, skall det vara så? kaffet slutade att rinna i samma ögonblick som jag stängde av kaffeknappen.
jag körde med lilla filtret och med ett kaffemått lite rågat för att lära mig propertionerna, det borde väl vara runt 7-8 gram kan jag tänka.
många funderingar som jag hoppas att någon kan hjälpa mig att reda ut lite, tack på förhand.
/henrik