Malningsgrad/ dosering

köffe

Active member
Har fått hem en Bezzera Domus Galatea och Mazzer mini kvarn ( Electronic mod B). Börjat experimentera med espresso har också skaffat nakenfilter för att lära mig. Lite frågor, har sett olika uppgifter om hur många gram man ska ha till en enkel, allt från 7 till 10 gram, har också sett att man bara fyller filtret ända upp och stryker av innan tampning, när jag gör detta blir det ca 11 gram vilket verkar lite mycket. Mazzern var fabriksinställd när jag fick den, men jag tror den malde för grovt ( gissar bara vet inte vad jag ska gå på). Verkar också som att timern var inställd på aldeles för kort tid. Blir det större volym när man maler finare? Var ska jag börja för att få till det? Vill ha en standard espresso som man får den i Italien eller vettigt kaffeställe, typ Sosta. Alla tips är välkomna.
 

köffe

Active member
Just det, glömde skriva, kaffet är "Tre Forze" som jag beställde samtidigt ett kilo av för att öva, vet inte mycket om det men antar att det inte är tokfärskt.
 

hne

Well-known member
Kör dubbelfilter i början, det är mycket lättare att få bra resultat ur. 7 gram per shot, så 14 i ett dubbelfilter är en bra startpunkt. Senaste decenniet har det varit mycket på tapeten med att överdosera, köra 8-9 gram men 7g är en bra startpunkt.

Vad gäller malgrad har jag sedan ett bra tag tillbaka använt det här tricket (pinch test) för att göra grovinställningen vid kaffebyte eller efter kvarnrengöring: http://www.sweetmarias.com/library/content/espresso-grind
Det testet funkar lika bra för gamla torra stormarknadskaffen som gårdagens hemrostade har jag märkt.

Om du vill ha alldeles för mycket information om hur malgrad och dosering påverkar smakerna i din espresso kan du läsa den här: http://www.coffeecuppers.com/Espresso.htm
 

AndersL

Well-known member
Jag siktar alltid på rätt mängd i korgen (ca 1mm från kaffet till spridarfiltret). Detta kräver att man tar reda på vid vilken vikt du får ca 1mm mellan pucken och spridarfiltret genom att lägga typ ett mynt på pucken och se om den gör ett avtryck eller inte.

På min maskin blir detta 10-11gram med singelkorgen och 17-18g med dubbelkorgen.

Eftersom Mazzer mini förmodligen är världens mest långsamma kvarn så krävs det nog nästan att du maxar timern för en dubbel.
 

Forumstatistik

Trådar
14,965
Inlägg
157,899
Medlemmar
19,573
Senaste medlemmen
chrkleemann
Topp