Malningsgrad - Det sitter i fingrarna

conjak

Member
Ni som är vana vid att mala själv och ofta handskas med kaffe, gör ni också som jag och känner på kaffet? Eller är det bara jag som är udda. Jag har funderat på om man kan känna/se kvaliteten på kaffet - och då menar jag naturligtvis bara malningen. Jag så en arkeolog på TV som direkt kunde avgöra jordmånen genom att känna på jorden/sanden/leran. Han tog den mellan händerna, rullade den, tittade, stoppade liet i munnen för att känna mella tänderna. På det viset kunde han skilja på exv. lera och silt. De har nämligen olika partikelstorlek.

När man börjar känna på kaffet har man lite svårt att sluta. Även bryggkaffe och andra malningar. Om man rullar ut lite i hand kan man se kornen och se om de skiljer sig åt, mycket fint eller mycket grovt osv.

Är jag ensam särling, eller är det fler som har detta underliga béende? Och hur mycket kan man egentligen få ut av det?
 

BloodyMezzo

Well-known member
Hahaha! Det påminner om min gamla miljömupputbildning. Vi gjorde borrprover i en myr. Ju djupare man borrar desto längre tillbaka i tiden "reser" man. Det fanns också nån idiotisk vetenskaplig idé att man skulle smaka på leran för att se om den var från före eller efter istiden (tror jag det gällde). Jag smakade på en fullt bevarad bit vass som var ett antal tusen år gammal. Det smakade... Tja. Blöt vass. :D

Angående kaffekännandet så har jag nog övergett klämma-och-känna-metoden du beskriver. Inbillar mig att jag ser skillnaden bättre än jag känner den.
 

ask2

Well-known member
Har också slutat röra kaffet. Däremot så tycker jag att känslan för hur kaffet ser ut och "känns" att tampa blir bättre och bättre.
 

conjak

Member
Ja, ja. Den blöta vassen kan vi låta vara därhän. Fast jag har faktiskt provat att koka färska vassrötter (inte forntida då alltså) och det kan bli helt OK rotsak. Din jämförelsen var kul i alla fall.

Och visst synen håller också på att utvecklas, likväl som tamper-känslan. Men lätt är det inte. Tyvärr känner man sig fortfarande som nybörjare efter 100 koppar. Hade trott det skulle gå lite bättre. Man behöver nog någon i närheten att diskutera med, så att man kan göra det tillsammans. Det är ofta lättare att visa än att beskriva.
 

Gholam

Well-known member
Vissa som jag, fördelar kaffet med fingret i PF:en innan tampningen. Då får man tillfälle att känna och bedömma kornstorleken. Annars är det utseendet jag går efter...;)
 

Agathorn

Well-known member
Själv så ställer jag in malningsgraden på kvarnen och chansar mer eller mindre. Om det är en nyöppnat påse så maler jag lite grövre, sedan brukar jag få mala lite finare emot mitten/slutet av påsen. Visst första shoten blir kanske inte helt 100 men drickbar, sedan ställer jag direkt in kvarnen lite mer exakt så det är förberett till andra shotten på samma påse.
Kanske inte är så smart men jag har inte tänkt längre än så :)
 

peterparnes

Well-known member
Agathorn, dumt eller inte, jag gör precis likadant. Jag justerar malningsgraden efter varje skott och lämnar det förberett inför nästa malning.
 

Gholam

Well-known member
Jag har svårt att se att det går att göra det annorlunda...Man måttar med första och finjusterar med andra och ev. tredje shotten.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,800
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp