Lattekollen

kaleii

Well-known member
Rätt kul läsning, då det hela utspelas i Stockholm. Synd bara på stavfelen och särskrivningarna. Skärpning, mjölkmannen!

Men annars är det bra :)

Vi får se hur det slutar.
 

lupoo

Well-known member
Ser ut som om vi har "Lattemannen" bland oss nu.

dump från medlemslistan


Är det den rätte???
Bekräfta eller dementera! Välkommen i alla fall!
 

Lattemannen

Active member
OK. Nu är jag också med och leker. Nån nämnde min stavning på Lattekollen. Tyvärr är det något ni får leva med, det har aldrig varit min starka sida, dessutom strular min spellcheck. 8)
 

Lattemannen

Active member
Tack Stenqvist, den uppmuntran behövde jag. Mitt skriftliga språk är en känslig fråga. Bara det att jag startat en blogg är ett sort steg. "A small step for man, a gigant leap for Lattemannen". :?
 

kaleii

Well-known member
Det är nog jag som är boven i dramat när det gäller stavningen. Om det är ett känsligt ämne så skulle jag faktiskt rekommendera att du fixar stavningskontrollen. På så sätt kommer du att bli bättre, och därmed även slippa tycka att det är jobbigt. Men som sagt, det är ju upp till dig.

Men jag ska inte klaga mer på det, så var inte orolig :D

Däremot har jag en liten fundering...

Den här kaffeshoppen snappade ganska snabbt upp mig som stammis, och jag behöver nu bara visa mig för att dom ska börja göra en 'inverterad' Latte Machiato. Snabbt klargörande, en vanlig Latte Machiato är en espresso och skummad mjölk i ett stort glas, där espresson hälls i efter mjölken. På den 'inverterade' gäller det omvända.

Borde inte en "Inverterad latte macciato" helt enkelt vara en "Caffè latte" (om än en lite svagare sådan)? Det känns lite som du slår knut på sig själv.

Hur som helst, välkommen till forumet. Hoppas att du ska trivas i vår brokiga skara. :D
 

Lattemannen

Active member
Enligt den skola jag gått är skillnaden mellan en vanlig Latte och en Latte Macchiato följande:
- vanlig Latte görs på dubbel espresso, Latte Machiato på en enkel
- i en vanlig Latte häller du mjölken i kaffet, i Latte Macchiaton häller du i espresson i mjölken

I den inverterade versionen av Latte Macchiatonm, som jag försökte presentera, häller du således i mjölken i kaffet, fast fortfarande på en enkel espresso.

Kan hålla med om att jag även skulle nämnt att den ena görs på en enkel och den andra på en dubbel espresso, det trodde jag ni visste ;). Nej, jag tycker inte jag slår knut på mig själv, i alla fall inte denna gång. 8)
 

jb

Well-known member
Lattemannen sa:
I den inverterade versionen av Latte Macchiatonm, som jag försökte presentera, häller du således i mjölken i kaffet, fast fortfarande på en enkel espresso.

Latte Macchiato = fläckad mjölk (macchiato betyder fläckad på Italienska)!
Alltså, du kan ju inte göra en inverterad latte macchiato för då får du ingen fläckad mjölk... 8)

Caffè latte är espresso med varm mjölk och möjligen lite skum, inget annat! Ska den göras i ett stort glas bör man använda en dubbel espresso men enligt det klassiska Italienska så gjordes den ofta i cappuccinokoppen och då ofta med en enkel espresso...

Det du definierar som en inverterad latte macchiato är således en caffè latte men en svag sådan, om man serverar den i ett stort glas... :lol:

JA, jag vet, jag är Italiensk kaffespråkfascist men om vi ska göra nya varianter kanske vi ska använda andra ord?

BTW Latte är mjölk, inget annat :twisted:
 

Lattemannen

Active member
Min avsikt var aldrig att mynta ett nytt uttryck i kaffebranchen, även om det nu snart verkar vara fallet. Jag skrev faktiskt följande:

Ska sägas att det är Simon på Espresso House som kommit på namnet och det är på inget sätt etablerat i kaffebranschen. Hur som helst det har blivit vår beskrivning på min standard beställning.

Själv tycker jag 'inverterad' låter lite coolt istället för svag latte etc, men visst jb har du ett bättre namn så ska jag använda det i lite mer officiella sammanhang. ;)
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp