Kul maskin på blocket! (och andra ställen)

basiecally

Well-known member
Just den rostfria kokaren där verkar ju som ett plus men det är frånvaron av trevägssolenoid som borde vara en dealbreaker eller?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Dels det, sen har Classic V2 ångventil i plast som kommer spricka tids nog och fantastiskt nog plast i gruppen:
(lång video, första minuten förklarar problemet)

Det var även då OPV i plast introducerades, som fick vara kvar i alla efterföljande modeller också. Den är i alla fall inte utsatt för hett vatten eller ånga.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det håller jag med om. Föredrar utan tvekan 64mm+ platt eller 47mm+ konisk, men med moddad Rocky får man ändå en rejält byggd instegskvarn för lite mörkare bönor, som inte tar upp så mycket plats.
 

abf

Member
Rancilio Rocky doser, bra tillfälle att modda med 3d-skrivare (sök på titan Rocky): https://www.blocket.se/annons/goteborg/rancilio_rocky_kaffekvarn/1206704455
Jag var ganska nöjd med en sådan i många år men förstod vad jag missat när jag till slut fick tag på en restaurangkvarn. Den kan nog aldrig matcha en bra kaffemaskin.
Jag har en Rocky SD idag. Är jag lyckligt ovetandes? Sneglat lite på en Silenzio, men oklart hur stor skillnad det faktiskt är.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Eurekan är bättre i standardutförande, rent objektivt. Tystare, lättare att rengöra, steglös och lämnar mindre rester i kvarnen.

Den här videon - med glimten i ögat - visar hur du relativt enkelt kan förbättra din Rocky för att göra den enklare att leva med:

Smak är subjektivt, men jag tror inte att du ska förvänta dig bättre kvalitet på malningen med en Silenzio.
 
  • Like
Reactions: abf

NilsOstergren

Active member
Jag har en Rocky SD idag. Är jag lyckligt ovetandes? Sneglat lite på en Silenzio, men oklart hur stor skillnad det faktiskt är.
Beror möjligen vad du maler och till vad. Jag borde ha skrivit att jag malde bara mörkrostat italienskt till espresso men uppnådde aldrig samma ”rena” smak som i espressobarer med stora kvarnar. Jag tror det berodde främst på att en mindre kvarn behöver så mycket längre tid för att mala att malskivorna blir heta och kaffet varmt. Dessutom föreföll den mindre kvarnen mala något ojämnt stora korn. Så jag tror det var uppvärmningen och de ”dammiga” delarna av kaffet som gav bismak.
 

abf

Member
Beror möjligen vad du maler och till vad. Jag borde ha skrivit att jag malde bara mörkrostat italienskt till espresso men uppnådde aldrig samma ”rena” smak som i espressobarer med stora kvarnar. Jag tror det berodde främst på att en mindre kvarn behöver så mycket längre tid för att mala att malskivorna blir heta och kaffet varmt. Dessutom föreföll den mindre kvarnen mala något ojämnt stora korn. Så jag tror det var uppvärmningen och de ”dammiga” delarna av kaffet som gav bismak.
Det tror jag är den stora grejen. Det är så påtagligt att det går att se skillnad i färg på det malda kaffet (finare blir ljusare).

abf: vad använder du din Rocky till?
Det låter rimligt och att jag borde testa andra kvarnar. Jag dricker uteslutande mörkrostat italienskt; cappuccino/macchiato/espresso på morgon, espresso övrig tid. Rockyn har stora steg i justering av malningsgrad; det känns som ytterligare något som kan vara bättre med andra kvarnar.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag har en Pearl S. Den är bra, men kanske inte den mest prisvärda på marknaden. Av de smarta funktionerna använder jag i stort sett bara flöde ibland. Så länge man inte vill koppla till någon app går det att få den funktionaliteten billigare.

Ett plus i kanten för Acaia är att de säljer batterier. Min är snart 5 år gammal så det börjar bli dags.
 

Forumstatistik

Trådar
14,859
Inlägg
157,128
Medlemmar
19,488
Senaste medlemmen
Janbanan
Topp