Koppstorlek vad bör man ha

Videoten

Well-known member
Har läst runt i detta forum om olika koppar och glas men inte riktigt fått svar på en sak.
Hur mycket rymmer en std. espressokopp, en cappucinokopp samt en lattekopp
Brukar dom flesta servera latte i cappucinokoppen?
 

Kson

Well-known member
Espresso 10 cl
Capp 20 cl
Latte Duralex Picardie 36 cl - en odödlig klassiker

Nej man serverar lämpligast latte i ett större glas. Snyggt och effekfull.
 

Fabian

Well-known member
En klassisk italiensk cappuccino ska väl rymma 18 cl, tror jag? Mina ligger runt 20-21 tror jag, det är lite för mycket nu när jag ska få en maskin som inte klämmer shots större än 3 cl... En espressokopp kan rymma runt 6-8 cl, men du bör inte fylla den med mer än 3. Så mycket regler att det är löjligt egentligen, köp några koppar du tycker är trevliga, tjockt gods är bra för att hålla värmen, ett tips.
 

josef

Well-known member
sant. cappu enligt italian standard är 15-18 om jag inte minns fel. Det är ju för att få rätta förhållandet mellan mjölk/kaffe. Men snackar vi 1/3 kaffe, 1/3 varm mjölk och 1/3 mjölkskum som många gör så behövs nog en dubbel på ca 6cl för att komma upp i de proportionerna.
 

Axel

Well-known member
Vad som är helt rätt är ganska svårt att säga.
Jag själv tycker att en cappuccino kopp skall vara 15-16cl. Max 18.
Medan en stor caffé latte kan vara så stor som 30cl.
Espressokopparna är 5cl tror jag.
 

Kson

Well-known member
Koppens storlek har inget med rätt förhållande mellan kaffe och mjölk att göra.

Du kan nog få hur många svra som helst men det finns inget som är standard på detta. De mått du fått nu är de intervall som finns. Att tro att det finns ett standardmått i Italien är lite optistiskt. Det ligger i den Italienska själen att allt kan vara olika. Alla regioner har ju sitt bästa vin, sin bästa ost. Ta tex en spagetti med köttfärssås. Heter Bolognese, Milanese, mm mm.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Latte-art finns i massor av olika former och format. Har inte länkarna i skallen, men det finns en del som (roar sig kungligt ?) med att hälla rosettor i någons mun, i filterkorgen och lite var stans utom i en kopp. Sedan har jag sett ett antal bilder på rosettor och hjärtan i espressokoppar och latteglas.

Latte-art är väl att se som vilken konst som helst och således kan man, med lite uppfinningsrikedom och ett mycket stort mått envishet, utföra denna lite varstans. Så länge man har materialet (kaffe och (ångad) mjölk), vill säga... :D

//Stefan (som har långt kvar att gå innan han börjar närma sig kaffets och latte-artens himmel)
 

Musicman

Well-known member
Hej,

Intressant ämne det här verkligen! Jag mätte precis mina cappu-koppar och de rymmer exakt 16 cl. Då jag brygger gör jag på en enkel espresso på ca 4cl och resten mjölk. Således blir det alltså inte enligt klassiskt cappufördelning men jag har tolkat att de flesta barista kör såhär. Kan du dementera eller bekräfta Josef?

När jag kör på mina stora cappukoppar från Mauro så kör jag (och baristan från Mauro i vid Sveavägen i Stockholm) på en dubbel, alltså ca 6-8 cl espresso och resten mjölk. Kopparna rymmer hör och häpna exakt 28 cl dvs inte heller här blir fördelningen enligt klassiskt recept. I både exemplen smakar dock (enligt mina espressolökar iaf) det hela utmärkt vilket ju är det viktiga. Som sagt - någon mer erfaren barista som kan kommentera och reda ut lite mer?

Cheers,
 

josef

Well-known member
jupp enkla shots brukar det bli i cappukopparna. Oftast neråt 2 cl för min del. Cappu-kopparna är från j&n, tror de är runt 18cl, men inte alls säker, har sett mindre iaf.
 

Axel

Well-known member
Helt rätt Musicman.
Nästan alla cafér kör på en enkel espresso i cappuccinon och blir det en dubbel kallar vissa det dbl cappuccino och andra scuro.
Både Jag,Koppi och K&co här i staden kör på 15cl koppar med en enkel. Jag och Koppi kör på 2-2.5cl och K&Co på 4cl på shotsen. Ingen av oss är i närheten av 1/3 kaffe, 1/3 mjölk och 1/3 mjölkskumm.
Detta är väl endast några stöttepelare så folk som är helt nya i gemet förstår att en cappuccino inte är 2/3 bryggkaffe med 1/3 grädde i en soppskål och skall i min mening inte tolkas bokstavligt.
 

Fabian

Well-known member
Nu när vi ändå snackar koppar, har någon tips på några trevliga vita i tjockt gods runt 15 cl? Min nya maskin som kommer när som helst skjuter inte mer än 1-3 cl per skott beroende på hur man sköter spaken och mina ca 21cl- Ittala-koppar som jag gillar väldigt mycket blir i nuläget alldeles för stora... Hur mycket rymmer egentligen kopparna som kaffemaskinen säljer? Får väl kila över och fråga, duh

Coolast vore att ha några som inte rymmer mer än 12-13 cl...
 

Videoten

Well-known member
Dom var ju riktigt tjusiga.
Jag och min kära hustru diskuterade en trivial fråga.
Skall koppen stå upp och ner eller rättvänt på koppvärmaren?
Jag inser att man kan ställa hur man vill men hur gör ni?
 

Axel

Well-known member
Så länge den får rätt temperatur anser jag inte att den behöver stå på ett visst vis.
Däremot ställer jag alltid mina rättvända, då jag har ett 80tal och god tid på mig att få rätt temperatur. Vem vet om ångan och temperaturen från pannan påverkar smaken av kaffet om den går rakt in i koppen när den står upp och ner.
 

Videoten

Well-known member
Det är verkligen en hel vetenskap om man skall lära sig.
Fast kul att kunna "smyga" på det lite försiktigt och lära sig mer och mer.
 

AJ

Well-known member
Viktigast är ju att koppen är varm i botten för det är ju där espresson landar. Beroendet på kapaciteten på värmeplattan och koppens tjocklek så kan det ibland vara svårt att få till det.
Om man har de rättvända kan det komma smuts i kopparna och om man har de upp och ned så kanske inte botten blir tillräckligt varm. Att lägga en kökshanduk över kan vara ett trick. Jag brukar köra i lite varmvatten i kopparna medans jag malar kaffet, funkar fint.
/A
 

Musicman

Well-known member
Helt rätt Musicman.
Nästan alla cafér kör på en enkel espresso i cappuccinon och blir det en dubbel kallar vissa det dbl cappuccino och andra scuro.
Både Jag,Koppi och K&co här i staden kör på 15cl koppar med en enkel. Jag och Koppi kör på 2-2.5cl och K&Co på 4cl på shotsen. Ingen av oss är i närheten av 1/3 kaffe, 1/3 mjölk och 1/3 mjölkskumm.
Detta är väl endast några stöttepelare så folk som är helt nya i gemet förstår att en cappuccino inte är 2/3 bryggkaffe med 1/3 grädde i en soppskål och skall i min mening inte tolkas bokstavligt.

Gott att höra från ett riktigt proffs! Ibland blir man så himla låst som amatör av alla "regler och råd" från böcker och nätsidor.

Gällande koppar ställer jag dom upp och ner och senast köpte jag grymt tjocka och snygga från Kaffecompagniet i Stockholm - rymmer 16 cl ungefär och är mycket snyggare än de jag köpte hos Kaffemaskinen.

Cheers,
 

Forumstatistik

Trådar
15,065
Inlägg
158,710
Medlemmar
19,646
Senaste medlemmen
Apollo
Topp