Du tänker på VS3. VS6 använder skivor på 58mm utan skruvhål alternativt "63mm" koniskt malverk: https://www.variabrewing.com/collections/vs6-conical-burr-setsHar själv aldrig använt en Varia men förstår att den har koniskt malverk
Ja, en förklaring till varför man ofta behöver finare inställning för ljusrostade bönor ska vara att de bryts sönder i större bitar.. så det riktiga problemet är snarare för många s.k. boulders med en inställning där pucken ger lagom motstånd och en espresso som blir både sur och besk.eller egentligen har en bred partikelfördelning
Tack för tipset – verkligen uppskattat! Ja, Supernova följde med kvarnen, köpte även tillVälkommen. Antar att du fick med "Supernova" med kvarnen?
Kan varmt rekommendera en modern korg till maskinen, en av de billigare heter Pesado HE och finns att köpa från rosteriet A Matter of Concrete. Värt att plocka på sig lite bönor samtidigt också - en rolig är Laurina, som har naturligt lägre halt av koffein.
Du bör kunna göra trevlig espresso på bönor rostade för filter, så urvalet är stort oavsett vart du köper ifrån.
Mycket uppskattat! Ja, jag körde på en VS6 istället för en VS3 just för att få möjligheten till platt malverk och variabel rpm samt även en bättre motor, så får vi se hur mycket nytta jag faktiskt får av det i praktiken. Det ska bli kul att experimentera i alla fall!Välkommen till kaninhålet!
Köper du bönor som uttryckligen är ämnade för espresso kommer du nästan garanterat hamna i mellanmörk-mörkrost-spektrat. Ljusrostad espresso är lite av ett annat djur jmf med klassisk espresso. Har själv aldrig använt en Varia men förstår att den har koniskt malverk och även om den verkar vara bra så är den i den enklare klassen av kvarnar. I regel behöver man mala finare för ljusrost, dels eftersom kaffet sväller mindre i portafiltret men också för att det är mer svårextraherat (tätare och mer ogenomsläppligt material). Så man behöver öka kontaktytan och minska diffusionsavståndet för att vattnet ska ha en chans att lösa ut det vi vill ha. Har man då en kvarn som dammar mycket (eller egentligen har en bred partikelfördelning) så blir det lätt att espressomaskinen antingen chokar eller ffa att du får problem med kanalbildning när du maler finare.
Mitt tips till dig är att försöka mata ner bönorna långsamt i kvarnen samt öka dosen för att få en djupare puck för att på så sätt öka motståndet istället för att mala finare, om du tycker att du får underextraherade skott. Sen är ljusrostad espresso i regel bra mycket syrligare än klassisk espresso lite hur man än gör.
Vill du ha kaffe rostat just för espresso men som är åt det lite ljusare hållet har Gringo Nordic både Daily Espresso och Prime Espresso som bägge är bra. Annars är det fritt fram att testa vilken single origin du än kommer över, det är det roliga med just ljusrost. Jag själv är svag för Swerl Coffees afrikanska kaffen där de oftast lyckas framhäva väldigt fina bärtoner. Rekommenderar att köpa direkt från rosterierna ist för via återförsäljare. Då får du alltid nyrostat. Har köpt från nätbutiker tidigare och kaffet jag fått hem har varit ett halvår gammalt, utan att det framgått vid utcheckning.
Lycka till!
Det är verkligen en djungel, har lovat mig själv att scrolla förbi alla artiklar om nya kvarnar och maskiner under överskådlig framtid, ha-begäret är inget att leka med.Aha! My bad. Visste inte att det fanns en platt Varia med. Har aktivt valt att inte undersöka kaffekvarnsmarknaden mer sen jag köpte min DF64V. Ignorance is bliss.
Själv missade jag att det både fanns 'Supernova 63' och 'Supernova Gold 58'Ja, Supernova följde med kvarnen, köpte även till
Supernova Gold Titanium 58mm
Utveckla gärna det där om boulders i ljusrostad espresso! Skivorna släpper väl igenom en maxstorlek på kornen ändå, baserat på ”burr gap”? Så ett sätt att se på det skulle vara att med ljusrost så får du en kornstorlek som är mer lik din faktiska inställning på kvarnen? Med boulders brukar man väl vanligtvis mena en låg procentandel väldigt stora och avvikande korn?Du tänker på VS3. VS6 använder skivor på 58mm utan skruvhål alternativt "63mm" koniskt malverk: https://www.variabrewing.com/collections/vs6-conical-burr-sets
Ja, en förklaring till varför man ofta behöver finare inställning för ljusrostade bönor ska vara att de bryts sönder i större bitar.. så det riktiga problemet är snarare för många s.k. boulders med en inställning där pucken ger lagom motstånd och en espresso som blir både sur och besk.
VS6 lär ha minst ett par skivor som passar bra för den typen lite mer utmanande bönor.
Tack! Jo, men det går i linje med hur jag fattat det tidigare. Snarare då att en mörkrostad böna smulas sönder till en storlek mindre än glappet mellan skivorna där ljusrostade bönor snarare skärs isär tills de är små nog att komma ut. Men bra poäng med långa, smala bitar.Kornstorleken är inte så begränsad av glappet som vi kanske skulle vilja. Illustreras bäst genom att mala grovt, särskilt med "platta" skivor som släpper igenom avlånga skärvor.. men i viss mån händer det ju oavsett malverk och inställning att större korn letar sig förbi.
Boulders kan vara fel eller otydlig term, men jag har för mig att det var Christopher Hendon som kom fram till att genomsnittlig kornstorlek alltså är större för ljusrost än mörkrost vid samma inställning på kvarnen. Förmodligen beror det på att bönorna blir mer och mer bräckliga ju mörkare de rostas och delas i fler bitar varje gång de bryts sönder.
Kvarnar som är bättre på att pricka önskad partikeltopp kallas unimodala, men för espresso behöver de faktiskt mer damm eller 'fines' för att pucken ska nå samma motstånd. Samo Smrke och SSP har publicerat mer om det.
Det finns ett antal olika lösningar för att brygga ljusrost som espresso. Min rangordning bland de nymodiga är:
- Att använda en kvarn som kan mala extra fint/jämnt.
- Att använda en korg som extraherar extra jämnt. Gärna med pappersfilter i botten för att underlätta flödet till hålen.
- Har man inte #1 kan man mala extra grovt istället, med högt flöde och ratio. De är inte uteslutande, min standard är att kombinera #1-3.
- Omvänd lösning på problemet är att mala extra fint för att få ner genomsnittlig kornstorlek, samt ta hjälp av pappersfilter och lång pre-infusion för att minska motståndet. Bättre för den som vill ha lite mer traditionellt drag på sin espresso.
Men ett jämnt flöde ger ju i sammanhanget i stort sett enbart en längre kontakttid? Om vi nu pratar variabler. Eller menar han att man riskerar att ytterligare försämra ”puckintegriteten” genom att öka flödet genom den tror du?Jag tror att han menade att man kan sänka trycket i takt med att pucken tunnas ut, för att flödet inte ska galoppera - dvs. en typisk profil för fjäderdrivna spakmaskiner.
Man får jobba lite med vad man har också. Med Roboten låter jag gärna trycket sjunka för att hålla flödet jämnt, men med Flair 58 kör jag 6 bar rakt av (det kommer ändå dyka mot slutet på grund av spakens infästning)
Ja. Men, om man redan har högt flöde blir det mindre viktigt i min erfarenhet.Eller menar han att man riskerar att ytterligare försämra ”puckintegriteten” genom att öka flödet genom den tror du?