basiecally
Well-known member
Hej!
Höll på att få fnatt i morse när jag skulle justera in malningsgrad för Garants ekologiska espresso, som jag brukar använda för mjölkdrycker. Började där jag var senast, vilket gick lite fort. Inte så konstigt eftersom det var en dryg vecka sen jag bryggde det kaffet senast. Ställde min DF64 0,3 steg finare och fick en bra tid med välsmakande espresso på 1:2. Skulle sen göra om det, ändrade ingenting, och kaffet bara vällde fram redan vid 2 bar (har gruppmanometer).
Gjorde nog åtta skott till, varierade dos, malstorlek både finare och grövre. Varierade mellan att mala direkt i PF och i kopp för att sen tippa över. Alltid WDT. Drog också ner min flow control något, även om maskinen inte ens orkade upp i de 9bar som OPVn är inställd på med FCn öppen. Redan vid bryggstart vid ca 2bar så har jag ett stadigt flöde, utan så mycket crema.
Till sist provade jag att spraya toppen av pucken med vatten innan bryggning och det var nog det enda som gjorde någon slags skillnad.
Allt talar för att det är kanalbildning som är problemet. Även utseendet på på det nakna PF under bryggning. Oftast som en högflödes”gejser” snarare än ett enstaka sprut men även sprut har förekommit. Tittar jag på pucken efteråt ser den allt som oftast fin ut, även om den ibland ser ut att ha en märklig lutning som inte fanns där när jag tampade. De få gånger det syns hål efter en kanal har de varit precis i ytterkanten mot korgen. Ska även nämnas att jag alltid spolar gruppen innan bryggning tills den slutar fräsa, min Isomac Mondiale HX blir snabbt het.
Jag kör 18g i en 20g max-korg från IMS. Min Motta 58mm tamper passade dåligt i den så jag svarvade själv ett 58,5mm huvud av mässing till den. Nu är det VÄLDIGT bra passform på den, så pass bra att jag får ett rejält undertryck och får vara väldigt försiktig för att kanterna inte ska ta skada på pucken när jag lyfter ut den.
Passar min tamper FÖR tight? Borde jag lägga till lite mer rondör på kanten på tampern för att få mer tryck utåt mot kanterna? Är det nån annan variabel jag missar här?
Höll på att få fnatt i morse när jag skulle justera in malningsgrad för Garants ekologiska espresso, som jag brukar använda för mjölkdrycker. Började där jag var senast, vilket gick lite fort. Inte så konstigt eftersom det var en dryg vecka sen jag bryggde det kaffet senast. Ställde min DF64 0,3 steg finare och fick en bra tid med välsmakande espresso på 1:2. Skulle sen göra om det, ändrade ingenting, och kaffet bara vällde fram redan vid 2 bar (har gruppmanometer).
Gjorde nog åtta skott till, varierade dos, malstorlek både finare och grövre. Varierade mellan att mala direkt i PF och i kopp för att sen tippa över. Alltid WDT. Drog också ner min flow control något, även om maskinen inte ens orkade upp i de 9bar som OPVn är inställd på med FCn öppen. Redan vid bryggstart vid ca 2bar så har jag ett stadigt flöde, utan så mycket crema.
Till sist provade jag att spraya toppen av pucken med vatten innan bryggning och det var nog det enda som gjorde någon slags skillnad.
Allt talar för att det är kanalbildning som är problemet. Även utseendet på på det nakna PF under bryggning. Oftast som en högflödes”gejser” snarare än ett enstaka sprut men även sprut har förekommit. Tittar jag på pucken efteråt ser den allt som oftast fin ut, även om den ibland ser ut att ha en märklig lutning som inte fanns där när jag tampade. De få gånger det syns hål efter en kanal har de varit precis i ytterkanten mot korgen. Ska även nämnas att jag alltid spolar gruppen innan bryggning tills den slutar fräsa, min Isomac Mondiale HX blir snabbt het.
Jag kör 18g i en 20g max-korg från IMS. Min Motta 58mm tamper passade dåligt i den så jag svarvade själv ett 58,5mm huvud av mässing till den. Nu är det VÄLDIGT bra passform på den, så pass bra att jag får ett rejält undertryck och får vara väldigt försiktig för att kanterna inte ska ta skada på pucken när jag lyfter ut den.
Passar min tamper FÖR tight? Borde jag lägga till lite mer rondör på kanten på tampern för att få mer tryck utåt mot kanterna? Är det nån annan variabel jag missar här?