Kalkyl för kaffemaskin - hur mycket kostar en kopp jmf med Nespresso kapsel?

petrho

Member
Kan man räkna vad det kostar att göra en kaffe resp espresso i kapselmaskinen för att se när det ev lönar sig jämfört med kapselmaskin från Nespresso (4,70kr/kapsel)
 

svartvest

Well-known member
Kan man räkna vad det kostar att göra en kaffe resp espresso i kapselmaskinen för att se när det ev lönar sig jämfört med kapselmaskin från Nespresso (4,70kr/kapsel)

Ställer du vanlig bryggare mot kapsel?? Jag förstår inte din tanke...Jag tänker att det inte kan mäta sig i smak men frågan är om du söker efter enkelt eller njutning...
 

Nisan

Member
Förstår inte riktigt frågan. Men som jag tolkar det så undrar du vad det kostar att göra en espresso i en manuell maskin kontra kapselmaskin? Isåfall beror det ju på vilka bönor man köper.
Exempel:
Bönor 200kr
1000 gram
20g per kopp (lite överdrivet, men med spill etc..)
1000/20=50
50/200=4

Så i detta fallet 4kr per kopp.
 

idea

Well-known member
Om du har en espressomaskin + kvarn för 15 kSEK och använder dessa i 10 år till 4 espresso/dag blir det c:a 15000 espressokoppar. Dvs c:a 1 kr/kopp för maskinen. 1 kg bönor i samma kvalitet som Nespresso kan man nog få för 200 SEK/kg och med 7 gram/single blir det 1,4 SEK/kopp. Oftast blir det ju en dubbel så totalt blir det c:a 5 SEK/kopp.
Om du köper en dyr kapselmaskin för 1 kSEK så blir motsvarande kostnad/kopp om den används i 2 år c;a 0,25 SEK dvs totalt c:a 5 SEK/kopp för denna också.
Nu kan man ju inte jämföra kvaliteten på 15 kSEK espressomaskin och 200 kr/kg kaffe med det man får ut av en kapselmaskin. Troligare så bör man halvera kostnaderna för espressoalternativet för att var mer nära kvaliteten på kapselkaffet.
Men för samma kostnad per kopp får man väsentligt bättre kaffe med espressoalternativet om man använder den höga investeringen under lång tid. Dessutom har man möjlighet att höja kvaliteten till nivåer som en kapselmaskin aldrig kan nå.:coffee:
 

petrho

Member
Tack för svaren - ja det var kanske en konstig fråga men försökte bara hitta fler argument för att investera i en helautomatisk kaffemaskin istället för kapselmaskinen
 

henrik82

Well-known member
Det finns måna anledningar till det vi kan börja med att dem flesta kapselmaskinerna använder väldigt mycket onödigt emballage i form av plast som för det mesta inte återvinns , sen så får du ett kaffe som är färdigmalt och oftast inte smaka något vidare, istället för att få färsk malt kaffe som du kan välja och vraka mellan olika rosterier och kaffe typer, en subjektivt åsikt är att dem flesta kapselmaskinerna är grymt fula. så jag tycker att du ska satsa på en helautomatisk maskin istället, så kan du ta spill produkten till dina blomkrukor istället för till soptunnan ;)
 

Satyricon

Well-known member
Jag går understundom förbi en butik som specialiserat sig på kapslar i storförpackning. Då kommer man ner i knappt en krona per kapsel. Hade jag bott stadigt i Palermo hade jag nog skaffat en billig kapselmaskin och njutit la dolce vita.

IMG_4818.jpg
 

Forumstatistik

Trådar
14,491
Inlägg
154,225
Medlemmar
19,229
Senaste medlemmen
Krillo
Topp