Kaffebönor för en kafferookie

Clevinger

Member
Jag har en mokabryggare och en presskanna men har tidigare bara köpt färdigmalet på ICA. Nu är planen är börja dricka lite godare kaffe och i det syftet har jag investerat i en handkvarn och en Clever Dripper.

Eftersom jag kan väldigt lite om kaffebönor skulle jag behöva lite tips. Var börjar man? Tänker mig något mainstream, inga konstigheter, som gärna får funka till allt.
 

Jonken

Well-known member
Vad är det för kvarn?

Om du menar att du vill börja med något relativt billigt som i alla fall är bättre än det färdigmalda är Björklunds, Eguale och kanske Rutasoka hyffsade.
Annars är Johan & Nyströms sortiment som finns i halvkilo-påsar rätt säkra och prisvärda val. Se bara till att det är nyrostat det du köper, annars finns det ingen garanti för att det blir särskilt mycket bättre än det färdigmalda.
Två roliga alternativ är https://www.kafferaven.se/collections/coffee-by-country/products/ravens-rester och https://sloingekafferosteri.se/collections/kaffe/products/floor-sweeper-1kg (finns det fler rosterier som erbjuder testrostningar eller sånt som skulle ha blivit svinn?)

När du känner dig varm i kläderna kanske det är dags för Single Origin av olika slag, men då gäller det ofta att gilla ljusrost och det kan bli en del misslyckade men ändå dyra koppar tyvärr.
 

Clevinger

Member
Vad är det för kvarn?

Om du menar att du vill börja med något relativt billigt som i alla fall är bättre än det färdigmalda är Björklunds, Eguale och kanske Rutasoka hyffsade.
Annars är Johan & Nyströms sortiment som finns i halvkilo-påsar rätt säkra och prisvärda val. Se bara till att det är nyrostat det du köper, annars finns det ingen garanti för att det blir särskilt mycket bättre än det färdigmalda.
Två roliga alternativ är https://www.kafferaven.se/collections/coffee-by-country/products/ravens-rester och https://sloingekafferosteri.se/collections/kaffe/products/floor-sweeper-1kg (finns det fler rosterier som erbjuder testrostningar eller sånt som skulle ha blivit svinn?)

När du känner dig varm i kläderna kanske det är dags för Single Origin av olika slag, men då gäller det ofta att gilla ljusrost och det kan bli en del misslyckade men ändå dyra koppar tyvärr.
Tack, då har jag något att börja titta på! Ja, relativt billigt är väl bra, även om jag kan tänka mig att betala lite mer då och då också.

Kvarnen jag har köpt är en 1zpresso J-max;

Tanken är att den ska funka även till espresso, men köpet av en sådan maskin får vänta lite.
 

Clevinger

Member
Se bara till att det är nyrostat det du köper, annars finns det ingen garanti för att det blir särskilt mycket bättre än det färdigmalda.

Jag har förstått att ICA m.fl. tillämpar bäst före i stället för att ange rostdatum, men såg faktiskt ett undantag på min ICA när jag kollade senast. Annars får man väl beställa på nätet eller gå förbi Kaffecompagniet (bor i Sthlm) eller motsvarande. Men hur lång tid får det ha gått, dvs. vad kan fortfarande räknas som "nyrostat"?
 

svartvest

Well-known member
Gå till Kaffecomp, och köp kaffe från sydamerika och Afrika, du kommer att känna skillnad. Nyrostat ja det är en flytande skala... för någon är det när kaffet peakar efter en ca 1 vecka efter rostning och är påsen öppnad så är det kört... Tre månader är väl lite standard tid.. sedan går det fortare att påsen blir sämre när den är öppnad.. Men tänk inte på det utan njut av smakerna och upptäck ny smaker
 

Jonken

Well-known member
Tanken är att den ska funka även till espresso, men köpet av en sådan maskin får vänta lite.
Kul! Ja det är väl espresso som den lär skina för dessutom (köp en Cafelat Robot! De finns i matchande mattsvart ;))

Hållbarheten beror mycket på hur kaffet är rostat. Generellt skulle jag helst vilja få bönorna inom en vecka om det är mörkt/mellan så att man har en vecka på sig att dricka upp när de är som bäst - men då måste man nästan köpa direkt från rosterierna. En fördel på Kaffecompagniet är såklart att du kan köpa enstaka påsar utan frakt och det händer att de har lika nyrostat kaffe från t.ex. Gringo.

Riktigt ljusrostade bönor kan ibland behöva en hel månad på sig bara för att börja smaka bra, så där är det inte lika bråttom. Drop Coffee säljer det som är över två veckor gammalt med 30% rabatt i sitt kafé om du får lust att prova något i den stilen.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Sen ska det sägas att efter 1-2 eller bästa fall 3 månader då kaffet knappast kan kallas nyrostat längre, har det visserligen en platå innan det blir värre. Men det går som svartvest skriver snabbt utför när man öppnar en sån påse. Det kan t.ex. smaka någorlunda okej i 1-3 dagar.
 

Clevinger

Member
Men det går som svartvest skriver snabbt utför när man öppnar en sån påse. Det kan t.ex. smaka någorlunda okej i 1-3 dagar.

Det där låter onekligen som ett ganska stort problem. Det är i regel bara jag som dricker kaffe hemma, och inte i särskilt stora mängder heller eftersom jag är på jobbet (och dricker vidrigt kaffe) på dagarna. Det färdigmalda kaffe jag köpt hittills i mataffären till presskannan kan t.ex. står hur länge som helst, eftersom jag i stort sett bara använder den när vi har gäster och jag behöver göra kaffe till många personer.
 

Jonken

Well-known member
Om det är vad du är van vid kommer du kanske inte att ha samma åsikt till att börja med i alla fall.

Har man väl vant sig vid färskt kaffe är det svårt att gå tillbaka :) men köper man bara nyrostade bönor kan de ju alltså hålla sig i veckor.
 
Topp