Kaffe i Japan. Iskaffe & Kaffejelly.

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Moderator
Nu har jag bott här utanför Osaka i snart tre månader. Pluggar på ett universitet och kommer stanna kvar här tills sommaren 2007. Tyvärr har skolan tagit allt för mycket tid, så många besök på kaffebarer har det inte blivit. Men här är min bild av kaffevärlden utanför espressobarerna.

Något som de flesta känner till är att Japanerna älskar sina vending machines. Och såklart kan man köpa kaffe här. För 60-70 Yen får man en kopp vanlig snabbkaffe. Finns dock vanligtvis en hel del olika sorter att välja på i varje maskin.



Japanerna är också väldigt förtjusta i iskaffe. Något som jag också numera är. Säljs vanligvis på burk och finns överallt. Iskaffe är big business i japan och alla stora bryggerier/rosterier har sina varianter. Poppis är kaffe+mjölk+socker-varianten men även black finns. Ibland får man också med en liten leksak... en bil i detta fallet.




I matbutiker finns även iskaffe i tetrapack. En liter brukar kostar runt 10-15kr men här är en lite dyrare variant som kostade det dubbla. Den hade en väldigt tydlig... kolgrill-smak eller hur man ska förklara det :)



Det äckligaste jag har smakat (hittills) med kaffesmak var denna kaffejelly som både var klumpig och extremt söt.




(Usch...)

Engångsprlylar är poppis. Här är bryggkaffe i portionsförpackning. Har dock inte provat ännu.



Men såklart kan man köpa kaffebönor och mala själv. Här är en kaffehörna i ett större varuhus... Tja...





Glass i drickbar form med kaffesmak. Faktiskt god!



Har som sagt inte haft tid att prova så många kafeer men har passerat en del intressanta ställen. Starbucks finns i princip överallt men här dricks som vanligt mest glass&gräddedrinkar. Får återkomma när jag har lite mer vettigt och lite mer tid att skriva något :)

Just det... dagens inköp. Kaffejelly nummer två. Denna smakade dock mycket bättre än den förra varianten. Och nej... jag är ingen jellyfantast. Jag gillar egentligen inte alls sött kaffe speciellt mycket. Jag tycker det mest det är kul att det finns och provar gärna :)



/ Henrik
 

MrBean

Well-known member
Tack Henrik!
Släng gärna in mer korta upplevelser än att sikta på en "bibel"
Verkligen kul läsning!! själv har jag bara studsat i Japan 3ggr, Tokyo 2dgr, Flygplatsen och Yokohamas hamn och aldrig kommit in i "livet" :D

Kampai!
 

Joakim C

Well-known member
Kul läsning. Om du hittar några roliga/snygga/annorlunda kaffekoppar och har möjlighet att fota dem tycker jag det skulle va jättekul att se.
 

wesaft

Well-known member
Japaner, japaner, japaner

Tack för trevlig läsning, de verkar roliga japanerna, måste nog åka dit någongång.
 

lupoo

Well-known member
Rolig läsning, lite kaffeantropologi skadar aldrig ;)
Men hur och med vad göder Du själv kaffetarmen där borta, Du kan väl inte bara dricka jelly och tetrakaffe?
 

skinkan

Active member
Som sagt, kul att få lite inblick i japanernas kaffevärld :) Sån där sliskig jelly skulle jag nog knappast kunna dricka och njuta av det, det verkar verkligen sött och dant.

Det verkar som att japanerna tycker om mycket sötma etc. Är det så?
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Moderator
Själv så överlever jag på en kombination av bryggkaffe på morgonen, svart iskaffe på burk (som nu på vintern även finns uppvärmd) och kaffe från Seattles Best Coffe som finns på campus.

Sen är min uppfattning precis som skinkan skrev, att japanerna verkligen gillar sötma. Något som är poppis är "Gum Syrup" som jag inte exakt vet vad det består av. Men det är ett flytande sötningsmedel som man kan hälla i sitt kaffe istället för socker.

Här finns en bild: http://www.flickr.com/photos/jauderho/45515973/
(Obs! Inte min bild)

Förrutom kaffe dricks det såklart mycket grönt te och då främst iste. Detta är något som jag inte alls har fastnat för ännu. Grönt iste är vanligvist helt osötat men det mesta annat är sötat. Vanlig yoghurt t.ex. kommer alltid med en liten påse med socke.

Lte om burkaffe : http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_Canned_Coffee

Jag ska fortsätta att fota och återkommer med en rapport om ett tag.
 

MrBean

Well-known member
Henrik
Tog mig friheten att "flick"a lite mer av dina bilder, super nice! kul att du fotar maten och miljöerna!
 

MrBean

Well-known member
Tack Henrik för bilderna, sitter här i gråa Gbg och drömmer mig bort...

När jag var i Tokyo 1990 var det helt hopplöst att försöka ta sig fram som Engelsktalande västerlänning, inga kartor stämde, inte ett läsbart typsnitt på en enda skylt.
Och frågade man fick man olika svar, så tekniken blev att fråga 4-5 personer och försöka hitta någon typ av korrelation mellan svaren och gå på det svaret som verkade troligt.
Det slutade dock ofta i förtvivlan, efter 2 dygn gav vi upp och fortsatte resan till Hong Kong...

Hur är det idag? Kan man navigera i städerna(utan GPS) och har den allmänna Engelskakunskapen ökat?

BTW den där Oden...såg inte så smarrig ut :?
 

Minghetti

Active member
Kul inlägg! Jag bodde i Japan under ett år i slutet av 90-talet och måste säga att kaffet då inte höll någon högre klass. I alla fall inte utanför Nagoya där jag bodde (var lite bättre när man besökte Tokyo eller Kyoto). Kaffeglassen som nämndes ovan har jag provat och smaken är helt OK (om man jämför med deras "gröna te-glass :shock: )

Fortsätt posta Henriku-san! Mata ne!
 

andcar

Well-known member
Såg en liknande film om japaner som skalade ägg på något liknande sätt. Den kändes nästan roligare, ingen som hittar igen den?
 

Forumstatistik

Trådar
14,964
Inlägg
157,895
Medlemmar
19,573
Senaste medlemmen
jh
Topp