Kaffe i frysen? Eller inte?!

hrbrun

Well-known member
Ok, efter BC09 och den enorma kaffeskörden som följde med hem i goodie-bagen är det nödvändigt att diskutera förvaring.

Ska kaffet få ligga i skafferiet eller ska det in i frysen.

Har hört olika påståenden om kaffe och frysning. Somliga hävdar att det spelar kvittar (ingen skillnad), andra hävdar att kaffet kan bli förstört i frysen (spränga cellväggar etc) och ytterligare andra hävdar att frysning endast gör nytta om det är pinfärska bönor som åker in i frysen.

Så, hur resonerar ni på forumet...?
 

snabbkaffe

Well-known member
Följande har jag lyckats läsa mig till. Om det är sant eller ej kan jag dock inte stå för. Själv kan jag inte påstå att jag märker någon direkt skillnad beroende på förvaringen.

* Lufttätt, torrt, och mörkt är bra.
* Kylen/frysen påstår vissa är dåligt då kaffet suger åt sig fukt. Vissar menar även att aromer från andra matvaror kan påverka kaffet genom denna fukt.
 

GLC

Well-known member
Som jag förstått det är det frysen som gäller enbart pga att det är det ställe i hemmet som håller jämnast temperatur, under tiden de lagras där.

En annan lösning är ju att skänka lite kaffe till sina forumvänner som inte har detta lyxproblem :)
 

PF013

Well-known member
En hyperseriös test av detta finns dokumenterad på http://www.home-barista.com/store-coffee-in-freezer.html.

Där kommer dom fram till att kaffe fryst direkt efter rostning, i en riktigt kall frys (-26°C), inte uppvisar några statistiskt säkerställda skillnader mot nyrostat varken efter 4 eller 8 veckor i frysen.

I artikelns vetenskapliga anda så spekulerar de inte speciellt mycket om hur det blir i andra fall (som när kaffet inte är helt nyrostat).

Viktigast är nog att frysa i en tät förpackning (jag använder den stora modellen av barnmatsburkar (70 gram per styck) när jag rostar), och absolut inte öppna förpackningen och sen ställa tillbaka den i frysen, för då får man riktiga kondensproblem.
 

PF013

Well-known member
En annan sak de konstaterade i artikeln var att man kan försöka att tejpa över envägsventilen om man fryser i påse, då en del varianter av ventiler kan frysa fast i öppet läge. Läge för lite hyperseriösa blindtester? Nån som har två identiska maskiner, två identiska kvarnar och alldeles för mycket tid? :)
 

Jay

Well-known member
Jag har också hört om något test som säger att det inte märks någon skillnad mellan färskrostat och nytinat. Frågan är väl vilken hållbarhet kaffet har efter upptinande? Har den kortare livslängd, eller vilar kaffet som vilket nyrostat som helst? Jag skulle tro att så inte är fallet, precis som djupfrysta ärtor har en tendens att förlora fräschheten fortare än färska....
 

Daffy Duck

Well-known member

hrbrun

Well-known member
Så om man råkar ha några påsar extra borde de ligga i frysen till man konsumerar dem. De ska inte åka in och ut ur frysen helt enkelt?
 

Matte_L

Active member
Jag var och koppade på daMatteo.
Kan verkligen rekommendera att stoppa kaffet i frysen i mindre påsar och sedan ta upp det som man konsumerar, inom rimlig tid, och förvara det i en bra kaffepåse. Det var den enda metoden som gav ok kaffe efter 8 veckor.
Man skall nog inte ha sitt dagliga kaffe i frysen, då blir det kondens och därmed risk för vattensprängning i bönorna (mycket oventenskapligt påstående från min sida, har inga bevis för detta).
Jag har för mig att Per skulle testa att ta in och ut kaffe från frysen och sedan koppa, vet dock inte om det har blivit av ännu.
 

Matte_L

Active member
Kan även lägga till att två veckors förvaring i en bra kaffepåse inte påverkar kaffe nämnvärt. Det blev klart sämre i kylen och i en öppen skål i skafferiet.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Frågade Ola (Zoegas) under BC om det var okej att förvara kaffet i frysen tills man får slut på påsen man har framme (i kylen längst ned har jag mitt kaffe - svaldelen i ett fullhöjdskylskåp) och hur långt innan användnadet man skulle ta fram den.

Till svar fick jag en axelryckning och ett absolut ja vad gäller förvaringen. Någon timme tyckte han kunde räcka före användning.

Jag har dryga fem kilo kaffe i frysen just nu, så det lär räcka ett tag...

//Stefan (som bland annat har en påse färskrostad Zoegas Skånerost som ska lekas med sedan)
 

Matte_L

Active member
Om jag kommer ihåg koppningen på daMatteo rätt, så fick kylskåpskaffet sämre betyg än det som stod i skafferiet. Det gällde då kaffe efter ca 2 veckors förvaring från packningsdatum. Båda kaffena var förvarades i daMatteos kaffepåsar.

@Stefan Böna: Med så mycket kaffe på väntelistan, varför inte testa olika förvaringar och koppa/smaka själv?

Skulle var kul att höra om Zoega-Ola har testat och koppat förvaringsmetoder. De enda testen som jag känner till finns refererade i tråden.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
@Stefan Böna: Med så mycket kaffe på väntelistan, varför inte testa olika förvaringar och koppa/smaka själv?

Det kanske skulle vara en trevlig idé... Har dock inte riktigt slantarna för att stå och kasta kaffe som blivit gammalt (och sådant dricker jag inte heller).

Nej, det får nog bli som det är nu. Däremot ska jag försöka vara lite observant på påsarna framöver. :)

//Stefan (som nog ändå inte märker någon skillnad; med Sveriges sämsta smaklökar och allt)
 

FabianP

Well-known member
//Stefan (som nog ändå inte märker någon skillnad; med Sveriges sämsta smaklökar och allt)

Då kan jag skicka några ersättningspåsar kaffe, och överta de du har i frysen! :lol:

Jag har slängt in det kaffet jag inte kommer hinna förbruka närmsta tiden i frysen också nu. Är det oöppnade påsar och man enbart "långtids"förvarar dem i frysen, dvs inte ut och in ur densamma, så bör det vara lugnt. Hoppas jag :eek:hmy:

/Fabian
 

Coffeehead

Well-known member
När jag var i Italien för några år sedan diskuterade jag förvaring med en rostarn på Elena Torrefazione i San Remo. Han såg direkt skrämd ut när jag hävdade att man i Sverige rekomenderar frysen som förvaring av kaffet. Han ansåg att kaffet skulle förvaras i sin påse så luftfritt som möjligt samt svalt i till exempel svalskåp eller på sin höjd kylen, det var också viktigt att kaffet inte var utsatt för solen eller värmekällor såsom spisen. Jag har sedan dess följt hans råd och aldrig haft några problem med gammalt kaffe, då har jag i och för sig inte de volymer som ni pratar om utan oftast 1/2 till 1 kg som går åt inom en månad hemma.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Då kan jag skicka några ersättningspåsar kaffe, och överta de du har i frysen! :lol:

You wish... :lol:


Jag har slängt in det kaffet jag inte kommer hinna förbruka närmsta tiden i frysen också nu. Är det oöppnade påsar och man enbart "långtids"förvarar dem i frysen, dvs inte ut och in ur densamma, så bör det vara lugnt. Hoppas jag :eek:hmy:

Det hoppas jag också och det är även så min tanke var från början till slut. Jag kanske har missförstått hela frågeställningen. Det kaffe jag använder förvarar jag allra längst ned i kylskåpet (jag har ett fullhögt kylskåp med sval längst ned). Det som finns i frysen finns bara där tills dess jag ska förbruka det. Under förbrukningstiden får det ligga i kylen enligt ovan.

//Stefan (som inte, smaklökarna till trots, upplever någon större skillnad på kaffet trots kylförvaring)
 

FabianP

Well-known member
...Det som finns i frysen finns bara där tills dess jag ska förbruka det. Under förbrukningstiden får det ligga i kylen enligt ovan.

Okej, så du lägger inte in kaffet i frysen ige efter du har förbrukat det? :nowink:

/Fabian, som har för mycket tid på sommarjobbet och blir bråkig
 

Mathias

Well-known member
Testet som PF013 hänvisar till är seriöst så till vida att det är repeterbart med bekräftande resultat och kan därmed klassas som relativt vetenskapligt. Upptinat kaffe som frysts in enligt denna studie har en hållbarhet i upptinat tillstånd som motsvarande rostade bönor som inte frysts in. Även Sievert (mannen bakom varmluftsrostning) har gjort studier, dock vid -40°C om jag minns rätt som visar positiva resultat.

Däremot tror jag inte dom använde burkar utan påsar som förslutits så att minimal luft finns kvar i påsen, detta för att minska kondensations problem.

även studier har gjorts med gröna bönor som visar att hållbarheten ökar.
 

Forumstatistik

Trådar
15,065
Inlägg
158,703
Medlemmar
19,646
Senaste medlemmen
Apollo
Topp