Köpt en Hario Switch - Recept och resultat

plind

Well-known member
Inhandlat en dylik av nyfikenhet och bryggt en första kopp på ljusrostade Etiopiska bönor.
20g kaffe och 320g vatten uppdelade på 2 pours.
Först 160g vatten på kaffet med öppen ventil i 45s, sedan stängd ventil och 160g vatten.
Efter 2min. öppna ventilen och låt rinna igenom. Sammanlagd bryggtid runt 3.30.
Smakade ungefär som jag väntade mig. Som en blandning av pourover V60 och frenchpress.
Lite mer "kropp" än en traditionell V-60 och lite fruktigare o friskare än en renodlad Frenchpress. Kul!
 

kode

Member
Jag har en, just nu kör jag 20g kaffe till 300g vatten, med 60g för blomning och öppen i 30s för att därefter stänga, tillsätta resterande 240g till 2-minutersstrecket, då det får rinna igenom. Tycker detta fungerar ganska bra utan att lägga alltför mycket tanke bakom.

Jag har inte kört i diskmaskin, men om jag skulle göra det hade jag demonterat den (vilket jag gör när jag handdiskar den). Stålkulan och spaken skulle jag nog inte maskindiska oavsett, den förra är ganska liten och skulle nog lätt försvinna i en diskmaskin.
 

Damocles

Well-known member
Inhandlat en dylik av nyfikenhet och bryggt en första kopp på ljusrostade Etiopiska bönor.
20g kaffe och 320g vatten uppdelade på 2 pours.
Först 160g vatten på kaffet med öppen ventil i 45s, sedan stängd ventil och 160g vatten.
Efter 2min. öppna ventilen och låt rinna igenom. Sammanlagd bryggtid runt 3.30.
Smakade ungefär som jag väntade mig. Som en blandning av pourover V60 och frenchpress.
Lite mer "kropp" än en traditionell V-60 och lite fruktigare o friskare än en renodlad Frenchpress. Kul!
Köpte också en switch nyligen, skulle egentligen bara beställa filter, men Abaca var slut, så råkade bli en switch med inkluderade filter medans jag väntade på att filtren skulle komma in.

Fick tips på discorden om det recept som Coffee Chronicler använder, vilket är samma som du kör, och är i princip samma som Tetus, men utan temperatur skillnaden i pour'sen.

Sedan på ren chansning på vanlig v60 så har jag börjat använda det recept som Standout Coffee rekommender och kallar Double Bloom, som för v60 är 15/250 delat på 50g@0s, 50g@30s, 150g/60s och ger ca 1.3-1.35% TDS eller 20-21% EY på runt 3 minuter. Riktigt solitt v60 recept.

Så jag prövade helt enkelt att kombinera Tetsu/Chronicler varianten med Double bloom så jag kör Double bloom med öppen switch, sedan de sista 150 stängd för en minuts steep. Fungerar även bra med 60 + 60 + 180 om man vill brygga 18-20/300g istället för 15-16/250g

Båda recepten tycker jag är riktigt bra. Double bloom ger något mindre syra och lite högre kropp och rundare smak. Så om man har ett kaffe som har väldigt mycket syra och vill tona ner, eller helt enkelt ha en något rundare kopp så kör jag det senare, och vill jag har fram syran något mer så kör jag Chroniclers variant.

Ju fler recept jag prövar ju mer får jag känslan att det egentligen handlar mycket om förenklar från Tetsu's 4:6 lite granna där du styr syran något mer beroende på hur du gör dina tidigare pours, längd och mängd, och de senare pours är mer hur mycket kropp och dra ut det sista kontra hur ren du vill att koppen ska vara. 2 pour receptet fungerar för övrigt för vanlig v60 också rätt bra, men man får ändra malningen lite.

Jag brukar ligga nånstnas 95-96c på temperaturen på ljusare kaffen.

Coffee Chronicler 16/256
128g@0s, Öppen
128g@45s alt 60s, Stängd
Öppna @ 2:00 alt 2:15

Double Bloom för Switch 15/250
50g@0-10s
50g@30-40s
150g@60-70s, stängd
Öppna @ 2:00 - 2:15.

Double Bloom v60 15/250
50g@0-10s
50g@30-40s
150g@60-70s
 

Forumstatistik

Trådar
14,486
Inlägg
154,168
Medlemmar
19,225
Senaste medlemmen
Nossebro66
Topp