Köpt en Cafelat Robot & tips på mjölkskummare

plind

Well-known member
Nu behöver jag tips på bra manuell mjölkskummare! De där som ser ut som små stavmixers, funkar dom?
1701005566220.png
 

Jonken

Well-known member
Härlig kaffehörna :)

Det sägs att Nanofoamer är ganska bra med lite övning och tålamod, men man verkar tyvärr behöva byta ut själva vispen då och då.

Det är flera nya alternativ på väg; Nanofoamer Pro, Morning Dream och Meticulous Milk. Hoppas att de blir bra. Lite tveksam över Nanofoamer Pro, väntar på att de kanske släpper en V2.

Annars finns sen gammalt Bellman CX-25S som är grymt bra, men halvläskig och lite långsam att värma upp. Skulle rekommendera att vänta på modellen med tryckmätare eller CX-25P om du vill kunna brygga schysst moka på köpet.

En del lyckas med en vanlig presskanna. Det är lite teknik med det, som inte jag fått till i alla fall :cool:
 
Senast ändrad:

Patrikjohansson

New member
Var köpte du din robot? Jag funderar på att köpa en och har hittat den på Lesswastecoffee och cremashop, det skiljer ju en hel del i pris på de två sidorna.
 

plind

Well-known member
Nu har jag testat några skott och fått till nån godkänd. Blir lite konfunderad på tryckmätaren.
Maler ganska fint och får då trycka hårt för att få lagom flöde men tryckmätaren kommer bara upp i 5-6 bar.
Ska jag upp till 9 bar så lär jag få lägga hela kroppstyngden bakom.
Det fina är ju att malningen blir mindre avgörande. Bara att anpassa trycket till man får lagom flöde :cool:
 

Jonken

Well-known member
Det är rekommenderat att lägga sig mellan 6-8 bar. Jag föredrar att låta kroppsvikt göra grovjobbet. För att det ska bli lätt kan man med fördel vända den bort från sig och kika på tryckmätaren böjd över. I längden rekommenderar jag att flytta tryckmätaren så att den pekar uppåt (finns antingen fäste som 3D-utskrift eller snyggare lösning från https://www.naked-portafilter.com/ )

Att sätta något bra att hålla i Robotens händer hjälper också att få bättre hävstångseffekt. Cafelat gör handtag i aluminium, men det finns t.ex. trä bland alla tillbehör som https://www.orphanespresso.com/cafelat-robot-parts--accessories säljer.
 
Senast ändrad:

Damocles

Well-known member
Meticculous Milk verkar ju vara det närmsta en riktig separat steamer med lite flair. Det finns ju några olika av den här typen också.. men de kostar ju som en mindre espresso maskin.

Tror den här kostar runt 3000 t.ex. Finns lite olika varianter. Men annars är ju bellman en klassiker.
1701053220957.png
 

EddieX

Well-known member
Alltid trevligt att se/höra nya roboteers!

Jag tänkte bara flika in och säga att Nanofoamer går att göra bra skum med, men det kräver en hel del övning och sen vad det gäller version 1 så är det ju extremt kinkigt med val av batteri (själv ägare av en v1).

ROK har också en mjölkskummare som jag sneglat lite på, men går ju som sagt göra i en vanlig pressbryggare med. ROK Frother

Förr bytte en kolv/kolvringar på ens hojjar och på senare år byter en kolvring på espressobryggaren, Jag gillar't! :cool:
 

fforst

Member
Grattis till Roboten!
Efter tre år med min Robot tycker jag fortfarande att skumma mjölk funkar superbra med en frenchpress. Jag köpte en variant från Bodum med avtagbar glaskanna så att jag kan värma mjölken i kannan medans jag gör espresson. Sedan tar det bara några sekunder att få till fint skum.
Jag hade också en Nanofoamer v1 (via kickstarter). Ringen som håller uppsatsen bröt redan efter några veckor och jag tyckte det var svårt att få fin möjlkskum.
 

plind

Well-known member
Det blev en Nanofoamer V2 till att börja med. Gjort 2 försök nu där det första blev för tjock och den andra lite tunn, så nu blir det tredje gången gillt :) Kört på finaste filtret. Det kan nog bli bra när man tränat lite!
 

DavidLundholm

Well-known member
Det blev en Nanofoamer V2 till att börja med. Gjort 2 försök nu där det första blev för tjock och den andra lite tunn, så nu blir det tredje gången gillt :) Kört på finaste filtret. Det kan nog bli bra när man tränat lite!
Jag har länge kört med Nanofoamer och nyligen upgraderat till V2 och det viktigaste är att ha lagom mycket mjölk i sin kanna (eller snarare att hitta passande kanna efter sin mjölk). Så länge mjölken till en början är 3-4cm djup brukar det gå smidigt. Ha den först några få sekunder i mitten, närmare ytan så att du ser vispen ich trycker ner luft, för den sedan föra den åt sidan men håll den upprätt och på halva djupet av mjölken. Se till att det blir en bra virvel, så här kan du behöva experimentera med läget i den kanna du använder, men annars är det efter 15-25s färdigt!
Lycka till!
 

kaptenzoom

Active member
Instämmer med Jonken, att sätta något i händerna på roboten hjälper rätt mycket. Blev mycket trevligare och känns mindre obekvämt att lägga lite tryck på armarna.
Funderade också på hur man skulle göra med mjölken. Tittade på samma alternativ. Signade upp för nanofoamer Pro på kickstarter men hoppade av när jag inte fick något bra svar ang rengöringen. Öppningen verkade bla väldigt tight med mera. Samma sak med Meticulous Milk. Känns som lite för okonventionell design och rätt dyr.

Så har kört med french press tills nu. Men ville gärna lära mig att skumma mjölk på vanligt sätt. Så slog till på en bambino plus. Mest för mjölken. Men det var en rätt kul apparat. Och är klockren för mjölk. Snabb uppvärmning är guld.
 

Jonken

Well-known member
Hoppas att det har känts värt att ha Roboten :)

Kör också med en separat espressomaskin för ånga: Gaggia Achille. Har i stort sett kapitulerat för att det blir olika varje gång. Bra fjutt i ångan, men tycker att skillnaden är hårfin från att få in för mycket luft till att det blir för lite. Hjälper nog inte att jag bara skummar sporadiskt och att mjölken ofta skiljer sig..

Sägs att det finns tendens att mjölken bränner fast i Nanofoamer Pro. Jag tyckte att det verkade dumt att man inte kan ställa in önskad temperatur och så kanske man får räkna med att behöva reservdelar till den också.. Men själva konceptet med automation är lockande.
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,947
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp