Izzo Alex Duetto, uppackningstråd

svartvest

Well-known member
Lätt kaffehög sitter jag här nu.

Har varit på nålar hela dagen och när jag kom hem så slänger jag mig på dator för att kolla leveransen, Ny leveransdag den 6 Aug skit...stor besvikelse både för mig och mina två pojkar.

Telefonen ringer
-Tjena jag har jävla tungt paket till dig...

Sorg vänds till hysteri, rusar ut och hjälper till med paketet som heter duga.

Budkillen möts av två barn som skriker och dansar runt, aket aket skriker 2åringen. Kaffeåst pappa skriker fyraåringen (han vet att det är en espressomaskin men säger kafferost en bekännelse till frun nu ikväll) själv är man lika glad 40-åring.

Nå efter att ha läst och och spolat ur så blir det ful kaffe för att öva, hyfsat för att vara första gångerna. Man har läst mycket och nu fick man se chanling ,snetampning osv

Maskinen känns väldigt bra snyggt hantverk, dock är det en plåt som är böjd...skall skicka en bild till BB får vi se.

Fötterna jag hade trott att de skulle vara av metall men de är av plast inte snygga och har inte samma känsla som resten av maskinen.

Vilket nummer 052 det är jag...bilder ligger i ett album
 

Sand

Well-known member
He he he, känner igen den euforiska känlsan. Dock är mina barn äldre så de var mer sansade och var mer intreserade av att pressa pappa på vad den kostade. Dottern tyckte ju att jag redan hade en espressomaskin............

LÅter som du har samma fötter på din maskin som jag har. Inte alls i samma klass som maskinen i övrigt. Tänkte få någon att svarva till ett par nya till mig. Fick du med en annan packnining till grupphuvudet?, jag fick en medlevererad som BB anser ska vara snäppet bättre än originalet men jag har inte bytt den ännu. Vet inte riktigt hur man gör men gissar att det är lite "brutalmetod" för att få ut den gamla. Någon här som kanske bytt packning på ett E61 huvud som kan förklara?

Annars är jag lika nyfiken som KG på albumet.....var????

Nr 52 gör ju att de tillverkat åminstonde 52 maskiner sedan juli. Har noll koll på förmodad försäljning men gissar att Duetton så här långt sålt som "smör i solsken".

Välkommen då 052!

Mvh
005

:)
 

djneo

Well-known member
Det är bara att gå in under svartvest:s profil och klicka lite till höger så kan man se alla fina bilder:cool:
 

svartvest

Well-known member
oj oj lätt kaffehög somnade jag och drömde att jag inte tycker om espresso...försökte hålla god min för frun..vaknade mde glädje i morse och insåg att allt annat kaffe smakar bättre än musseti...

otäckt

NU rinner De Sica mums

Visst, sand de skickade med en O-ring, tampern känns lite klumpig såg en Expresivo påstan för 399..tror det blir den.
 

Musicman

Well-known member
Bara att gratulera - svårt avundsjuk men märkligt att man "slarvar" med detaljerna - tänker på plastfötterna....I övrigt tjusigt som attan!
 

Lars

Well-known member
När får vi se en upgradering på kvarnsidan? Känns som en kraftig obalans i din setup just nu...
 

svartvest

Well-known member
Väldigt svårt att säga, Varför då, om du frågar frun.
Möjligt om du frågar mig, man kan aldrig få för många kvarnar bara för lite kaffe.
 

Sand

Well-known member
Nu har jag också hittat dina bilder, men du ser lite skeptisk ut när du provsmakar. Eller det kanske bara är full koncentration? ;)

Noterar dina extra ventilationshål på värmebrickans kanter, de har inte jag på min. Ser också att du har en annan knapp för på/av för ångkokaren. Min är rund. Fötterna är tyvärr de samma som jag har och de är inte snygga. Det andra ser ut som min. Men fick du en Izzo kopp med i leveransen, det fick inte jag..............

Har du din PID inställd på 93 grader?

Tampern är rejäl med betoning på "rejäl". Känns också att den är lite för liten, tycker du inte det? I instruktionsboken pratar man om "N, E, S and W" tampning. Alltså nord, öst, syd och väst med vilket man menar att man ska lägga kraften runt i en cirkel med fyra "tampningar" för att sedan avsluta med en mitt i och en liten "twist". Känns som att jag vill ha en större diameter på tampern för att slippa detta "rundtryckande".

Har du provat att skumma mjölk? och i så fall hur blev resultatet? Jag famlar fortfarande och blandar högt och lågt. Det är sånt jävla tryck att man får hålla i hatten när man skummar :D
 

svartvest

Well-known member
När man provsmakar musseti så ser man ut så...otäckare kan man inte hitta. dock bra övning. Ser betydligt gladare ut nu med De Sica.

Ganska snygga ventilationshål dock är jag fundersam över "stukningen" av plåtens översida. Skall maila om den. Fötterna nej inte snygga, nya står på önskelistan.

Kopparna köpte jag till, tampern är en 1mm för liten. Jag har tendenser till att snetrycka lite. Sedan tycker jag att den är svår att hålla i ?

Tempen, tyckte att det var "svalt" tycker om varmt kaffe. Men jag ser fram emot att testa olika kaffesorter i olika temperaturer.

Fokus är just nu på espresson för jag är gammal på forumet men nyfödd espressonist oj vad man har mycket att lära. Tog kannan och ångade vatten, svårt...för det är ett hiskla tryck i maskinen.

Ser fram emot att gå en kurs, har även fått en sådan gåva, en kurs kväll i Umeå hos Costas.
 

Marv

Well-known member
Ett tips jag läste ngn stans var att ta bort varningsetiketten för varm yta på brygghuvudet innan det bränner fast....om man inte tycker det är snyggt förstås.
 

Sand

Well-known member
Plockar upp min tråd igen för att höra hur ni andra Duettoägare har det.

Är fortfarande grymt nöjd med min Duetto. Har ju byggt nytt hus men rörmockaren har inte förärat mig med att koppla på den fasta anslutningen ännu. Prylarna ligger här (tryckregulator) och vattenröret är framdraget. Det som återstår är för mig att borra hålet i min nya fina bänksskiva. Är ett litet motstånd till det då det är helstavs Ekskivor men det är väl bara att borra friskt :)

Har börjat få till stabil mjölkskummning. Köpte en 0,7 l Motta kanna som funkar perfekt. 0,5 är lite liten och 1,0 känndes för stor.

Funderar fortfarande på nya fötter samt att få till en låda i rostfritt som ska vara en kombinerad "knockbox" men också en lite "drällbricka" uppepå för att skona ekskivorna från vatten.

Börjar känna ett visst sug att uppgradera kvarnen............. :cool:
 

svartvest

Well-known member
Samma nöjdhet finns här, fina skott och gott kaffe.
Haft problem men falsk ångtryck men löst det.
Maila epressivo som påpekade att avståndet från spoutsen till droppbrickan är lite för kort. Är böjd att hålla med.
Sedan kan jag tycka att avståndet mellan ångmunstycke och "vinkeln" kunde fått vara lite längre. Som den är nu så är den ca 8-8,5cm. Ja det är ett I-landproblem.

Så är det för mig, vi lever i ett fint förhållande jag och frun och "Claudette".
 

Pediatrik

Well-known member
Hello boys!

Försökte hitta produkttråden för Duetton, men utan lycka (Borde det inte finnas en??!), så jag kör vidare här istället. Är nybliven ägare till en Duetto mkII (s/n 353) och tänkte lära lite av era andras erfarenheter, ffa när det gäller mjölkskumning. Är ju sedan tidigare van vid en ångsvag Classic med ett hål och efter några försök med ånghästen Duetto med två hål famlar jag fortfarande i mörkret! Hur gör ni andra? Tidigare körde jag i princip i linje med DC:s guide, dvs snabbt ner, upp till ytan, pappersrivning, ner några mm under ytan och avslutning i botten av kannan. Nu får jag bara stora bubblor så fort jag närmar mig ytan. Jag vet, träna, träna, träna, men lite tips på vägen skulle inte skada!

Vad gäller espresson börjar jag närma mig mina tidigare stabila skott på Classicen, men jag har fortfarande en bit kvar till de jämna fina mussvansar och torra kompakta puckar som tidigare kom ur Classicen. Behöver träna fokuserat och det är just nu lite svårt eftersom jag har besök av syster med familj fn...
 

Agathorn

Well-known member
Jag är också mycket intresserad av hur det går med mjölkskumningen för er duetto ägare.
Har en Gaggia Classic Coffee idag med ranciliorör och funderar på nästa maskin.
DOCK vill jag kunna skumma i min 0,35 liters kanna till en enkel latte och inte tvingas skumma en halv liter mjölk och sedan slänga bort 4/5 av den ...
Så har någon lyckats med stabilt mikroskum? Har någon provat att byta till 4-håls ångrör med 0,9 mm hål t.ex? Eller bara 1 hål?
Vägrar köpa en maskin där ingen får till bra skumning. Då köper jag hellre än Mini Vivaldi II även om det "bara" är vibratorpump och ingen riktig pid, och en del plast.
 

svartvest

Well-known member
Mjölkskumning det går fort på Duetton. Det tog ganska länge innan jag fick till det men det beror på att jag inte har haft någon annan maskin än denna. Varje morgon är cappomorgon för mig och jag använder en gammal Hallins plåtkanna med lock (något arv från moster som jobbade i storkök).

Den är smäcker 80mm längst ner och 57mm uppe och 105mm hög, jag vet inte om detta har någon betydelse men det är inte några problem för mig att göra en cappo i den.

Har inte provat någon annan ångmunstycke.
 

Large

Well-known member
Skumning funkar fint. Tyckte det var svårt i början men nu så går det nästan inte att göra fel längre. Använder mig av stående våg isf virvel i kannan då jag tycker den är meckig att få till. Funkar dock bra hursomhelst.

Har funderat på att skruva lite på de levererade inställningarna för bryggtryck och ångtryck. De ligger fn på 10 respektive 1.1 bar vilket jag misstänker är för högt respektive för lågt.

Någon annan som labbat med inställningarna och hittat ideala tryck ? Isf vad kom ni fram till ?
 

Pediatrik

Well-known member
Det känns hoppingivande att ni har fått till skumningen Large och Svartvest! Inte för att jag tvivlar på att det går, men när man misslyckas gång på gång blir man lite less helt enkelt. Ffa när man är van vid att få till bra microskum på sin gamla trotjänare... Jag har än så länge bara testat med min 0,65L kanna (Inköpt på Duka tror jag), eftersom jag misstänker att det blir ännu svårare i min lilla kanna. Mitt största problem är förmodligen att få till tekniken med två hål istället för Silvia-rörets enkla. Hittar helt enkelt inte sweet spot i kannan min! :( Det varierar troligtvis från kanna till kanna, men var har ni er Sweet-spot? I mitten på kannan? Nära väggen? Lutar ni kannan mkt eller kör ni mera upprätt? Det är ifs virveln som jag eftersträvar, så hur menar du med "stående våg" Large?

Hittade denna film på You Tube och här råder det ingen tvekan om Duettons kapacitet! http://www.youtube.com/watch?gl=SE&v=-I1zF-B4XqY

Träna, träna, träna!!!
 

Large

Well-known member
Ungefär sådär ser det ut när jag också skummar. Mer ett rullande vågkaos i kannan än en virvel. Jag kommer också från Silvian och jag använder en helt annan teknik när jag skummar på Duetton.
Som dom visar på videon så håller jag munstycket ungefär i mitten av kannan och på lagom höjd för att "riva papper". Sänker sedan helt sonika pipen när jag är nöjd med mängden skum.
 

Pediatrik

Well-known member
Ok, nu börjar det likna något. Har nu vid flera tillfällen lyckats få till hyfsat microskum, även om mängden skum kan bli lite bättre. Det går ju rysligt fort, så det gäller att vara snabb i svängarna. Ffa om man inte vill bränna mjölken. Har nu även skummat i min lilla kanna och även här finns det gott om hopp inför framtiden.

Agathorn, även om det är en ngt frustrerande omställning att gå från Classic med Silvia-rör till Duetton när det gäller skumningsteknik, kan jag enbart rekommendera ett köp. Att det är svårt att få till skumningen direkt är ju knappast konstigt med tanke på prestandaskillnaderna samt Duettons annorlunda munstycke. Jag har ägt min Duetto i drygt en vecka nu och är redan på god väg att hitta sweet spot och då har jag inte förbrukat många liter mjölk. Med Classicen är man ju dessutom ganska begränsad när det gäller hur många cappus man kan servera på raken. På Duetton känns det som om det inte finns någon sådan begränsning.

Espresson som Duetton klämmer ur sig är något helt annat än vad jag någonsin lyckades med på min Classic. Dessutom är skotten extremt stabila, oavsett hur många de är på rad. Jag har tidigare haft svårt att få till enkla skott på min Classic, men med Duetton är det inga bekymmer. Börjar förstå vad andra menar, när de säger att enkla skott är godare än dubbla.

När det gäller vibrator- vs rotationspump kan jag bara hålla med tidigare utlåtanden om att det är en fröjd att slippa tryckluftsborren i köket...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,700
Inlägg
155,889
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp