stickbreaker
Active member
Om ett filter rymmer 18 g, är det ett dubbel- eller trippelfilter då?
Är poängen med trippelfilter att man ska få ut 9 cl på +/- 25 sek?
Är poängen med trippelfilter att man ska få ut 9 cl på +/- 25 sek?
nu får jag till det riktigt bra, blir dock avtryck från skruven och ringen som är längst ut i kanten. men bra blir det iaf, funderar på att slipa ner skruven lite me, men tror det är omöjligt att inte få tryck från den alls om man kör med metoden att fylla filtret och stryka av.
nu får jag till det riktigt bra, blir dock avtryck från skruven och ringen som är längst ut i kanten. men bra blir det iaf, funderar på att slipa ner skruven lite me, men tror det är omöjligt att inte få tryck från den alls om man kör med metoden att fylla filtret och stryka av.
vill man mala med så grov storlek som möjligt? för nu provade jag att mala på 10 med rockyn och tampa med 15 kgs tryck. lite svårare att få i handtaget eftersom skruven tar i men det blev perfekt längd på shoten, 30Sek ca.
Blir det samma sak om jag gör en dubbel med finare malt och lösare tampat som grövre malt och hårdare tampat och båda tar 30 sekunder. eller blir det skillnader? jag uppfattade den jag gjorde med grövre och hårdare tampad som ljusare i färgen på creman..
Variera istället dos och malningsgrad, de parametrarna går att kontrollera.
Jag har sån tur så överkanten på min tamper ska ligga en eller två millimeter under kanten på korgen, då får man in känslan när det är lagom med kaffe och jämnt tampat.Ok, men jag fattar inte hur jag ska justera malgraden. I nuläget fyller jag dubbelfiltret och stryker av och sen tampar. Men om jag skulle fylla på med mindre kaffe, alltså inte ända upp till kanten så fattar jag inte hur man får det jämnt i filtret. För när man tampar blir de ju ojämt...
Det du kan prova också är att väga upp en viss mängd (du kan ju väga det som är i korgen som det är nu) och bara hälla i detta i kvarnen. Mala tills det är tomt, alltså. Sedan kan du ju upprepa detta med olika malningsgrader tills du hittar snitsen. Försök hålla alla andra parametrarna konstanta (tampning, extraktionstid/mängd osv) så att du inte stökar till det. Fixa ett problem i taget...
Det där bluppandet du beskriver kan vara ett tecken på färskt kaffe. Det kan bete sig så. Motsatsen är att det forsar igenom oavsett malningsgrad...
//Stefan (som nog testat de flesta varianterna för rätt teknik genom åren)