Hur maler man för bästa espresson?

Hur maler man för att få den bästa espresson?

Har ingen kaffekvarn själv men ska skaffa en snart. Provat och malt med min farbrors kaffekvarn (troligen en sån jag ska köpa) det är en OBH nordica kvarn. Men nu när jag har provat har det aldrig blivit så bra espresso, antingen har det runnit för snabbt eller för långsamt igenom.

Hur finmalet ska kaffet vara?

Tacksam för svar
 

Musikarfelix

Well-known member
En espessokvarn kostar minst 2000kr, så var beredd på att lägga ut lite pengar. Rekomenderar Rancilio Rocky som instegskvarn, den ligger på runt 2500kr och är perfekt för dig som börjar med espresso.

Bli inte avskräckt, det är kul att lära sig och prylarna gör det hela ännu bättre ;)
 

leitzler

Well-known member
Det är jättesvårt att beskriva med ord hur finmalet det ska vara :)..

Ett tips är ju att kanske gå till något lite seriösare café och fråga om du kan få köpa lite malet kaffe. Sen kan du jämföra och se om du kan få ner malningsgraden till samma storlek med OBH:n.

"Tyvärr" ligger det nog en hel del i Musikarfelix tips att skaffa något bättre om du vill komma ner i malningsgrad och få en jämn storlek på det malda kaffet.

Lycka till!
 

Agathorn

Well-known member
Går ju inte att understryka tillräckligt mycket hur viktigt det är med en bra kvarn. Jag bytte ifrån en sunkig knivkvarn, Gaggia MM, till en Compak K3-Touch och det är som dag och natt. Att dricka espresso/ristrettos nu gjorda på olika böner är som skillnaden mellan Cola och Fanta!
 

MrMartini

Well-known member
Hallå!

Nu _måste_ ni hjälpa mig.
Vad betyder 'bättre' malet kaffe. Jag har en elektra Micro Casa a Leva och haft den i ca 8 månader. Till den har jag en gammal Olympic kvarn med rejäla kvarnhjul i metall ur vilken jag kan få otroligt finmald kaffe och stega upp till grövre.
Dock lyckas jag inte alls få någon rik crema, bara en tunn mörk sådan. Jag har tänkt fram till för några veckor sedan att 'nåja' snart lär jag mig, men nu börjar jag tvivla. Vad är fel? Jag har testat lite sporadisk med allt från mycket finmalet till grövre, pressa hårdare och lösare (generellt 15kg tror jag dock), mer och mindre kaffe (har ingen våg att mäta upp 7 gram med). Kör bara med dubbelfiltret givetvis.
Snart river jag det lilla hår jag har kvar. De många parametrarna gör det svårt att komma fram till vad som är rätt och vad som är fel.

Hjälp!
 

dan nilsson

Well-known member
Hej, på Pavonis leva-maskiner finns en generell regel att fylla filtret med hela bönor, detta ska då bli "lagom" mängd (ca 14-16 gram för en dubbel). Testa detta, fortsätt med din 15 kilos tamp, testa även att "vispa omking" i det malda kaffet före tamp för att få bort eventuella klumpar(WDT), sedan kanske kaffet inte är det färskaste (om blandningen innehåller en del robustabönor ger dessa mera/bättre crema)
Jag kan rekommendera Mokambo (finns på www.kaffemaskinen.se)
Börja sedan med en malningsgrad som "kväver" maskinen, och jobba dej uppåt..

lycka till/dan
 

MrMartini

Well-known member
Hej, på Pavonis leva-maskiner finns en generell regel att fylla filtret med hela bönor, detta ska då bli "lagom" mängd (ca 14-16 gram för en dubbel). Testa detta, fortsätt med din 15 kilos tamp, testa även att "vispa omking" i det malda kaffet före tamp för att få bort eventuella klumpar(WDT), sedan kanske kaffet inte är det färskaste (om blandningen innehåller en del robustabönor ger dessa mera/bättre crema)
Jag kan rekommendera Mokambo (finns på www.kaffemaskinen.se)
Börja sedan med en malningsgrad som "kväver" maskinen, och jobba dej uppåt..

lycka till/dan

Mycket tack för svaret. Det är ju sådana små tips som jag uppskattar. Jag försöker använda väligt färskt kaffe (direkt från oöppnad påse eller frysa bönor som tinat). Jag ska testa dina förslag (går kväll gjorde jag runt 8 koppar med olika malgrad och tamp utan vidare framgång. Det som stör mest är att jag itne kan se någon skillnad och därmed inte kan dra några slutsatser eller avverka en variabel.
Ytterligare en sak är att jag itne får en fin jämn ström av kaffe utan allt från nästan sprut till droppar (i olika fas av extraktionen). Jag hoppas inte något lager/packning är felande.

tack och på återhörande!
 

hrbrun

Well-known member
Även kaffe i nyöppnad påse kan vara gammalt. Max 3 månader efter rostningsdatum bör kaffet användas. I alla fall om det är espresso som ska drickas.
 

MrMartini

Well-known member
Hej, på Pavonis leva-maskiner finns en generell regel att fylla filtret med hela bönor, detta ska då bli "lagom" mängd
lycka till/dan

Testade detta med följande efekt.
Detta har jag noterat förut och det förbrylar mig. Hela bönor tar mindre plats en opackad mald kaffe av samma mängd, således får det du föreskriver inte plats i filtret innan den packats och man ska väl inte packa-fylla på - packa osv?

Hur som helst tog jag lite mindre bönor är du föreskrev och testade (vilket var mycket mer än jag brukar ta) med sopigt resultat (ännu tunnare crema). Har förvisso relativt grov malning (om man nu kan kalla 2 steg från finaste 'grov'). Nästa gång kanske jag ska testa lite finare, men med den mängden kaffe är det risk att jag stryper genomförseln ganska omgående.
 

dan nilsson

Well-known member
om det sprutar/droppar i samma extraktion så låter set som kanalisering, mao klumpar/ojämn fördelning/tampning. Testa att mala ner i en burk av något slag, skaka rejält så att du inte har klumpar, fördela detta i filtret, skaka lite så det jämnar ut sej, och tampa din 15 kilos tamp.
Om du testar konsekvent men ändrar malningsgrad så borde det sitta till slut, sedan vet jag inte hur tempkänsliga elektra-maskiner är, ytterligare en faktor att räkna med..

//dan
 

MrMartini

Well-known member
om det sprutar/droppar i samma extraktion så låter set som kanalisering, mao klumpar/ojämn fördelning/tampning. Testa att mala ner i en burk av något slag, skaka rejält så att du inte har klumpar, fördela detta i filtret, skaka lite så det jämnar ut sej, och tampa din 15 kilos tamp.
Om du testar konsekvent men ändrar malningsgrad så borde det sitta till slut, sedan vet jag inte hur tempkänsliga elektra-maskiner är, ytterligare en faktor att räkna med..

//dan
Ok, tack. Ska testa det. Elektran sägs behöva en vattenshot och sedan klarar den 2 bra shots för att senare bränna kaffet pga för hög värme. Jag försöker se till att detta undviks.
 

MrMartini

Well-known member
Inget fungerar. Kanske måste köpa ny kvar, men jag ser egentligen inte hur det skulle hjälpa. Jag får ju så fint att jag lyckas stoppa flödet.
 

MrMartini

Well-known member
Förresten, hur mycket spel skall/får en tamper ha? Dvs hur mycket mindre skall en tamper vara i förhållande till filtret? Jag är orolig att den jag har (trots att den skall vara till ett 49mm-filter) är aningen litet och gör att kaffet vid väggarna inte blir tillräckligt packad och ger upphov till channeling. Kan detta vara möjligt?
 

Coffeehead

Well-known member
Hur grovt eller fint man maler beror även mycket på väder och vind, är det varmt och fuktigt behöver du ofta lite grövre än när det är torr luft och lite svalare. Jag kör oftast mer finmalet på vintern och lite grövre på sommaren. Jag talade en gång med en barista som sa att han fick vissa dagar ställa om kvarnen flera gånger beroende på om dörren var öppen eller stängd på cafet eller om det regnade ute och var sommarvarmt eller inte. Med detta vill jag säga att det finns ingen optimal malning utan du man måste hitta sin egen, det som fungerar på favorit baren fungerar kanske inte hemma hos en själv.
 

Forumstatistik

Trådar
15,076
Inlägg
158,749
Medlemmar
19,650
Senaste medlemmen
xanderbari
Topp