Hur få bra vatten för att brygga kaffe?

Jag tycker det är svårt att hitta information om hur man får bra vatten så jag startar en ny tråd.

Här är lite frågor, kanske någon kan hjälpa mig… Just nu kör med handkvarn och Aeropress men kommer gå över till Hario Switch. Jag föredrar balanserat kaffe då jag inte lyckats så bra med kaffesorter som är fruktiga. Men det kan ju vara en smaksak och kanske inte har med mitt vatten att göra. Som jag förstår det så behöver man tänka på vattnets hårdhet och eventuellt pH-värde.

Där jag bor har vattnet en hårdhetsgrad på 8˚dH vilket är hårt vatten. Men i grannbyn kan jag få tag på vatten som ska ha 4˚dH men ett pH på 8,4. Skulle det vara bättre att hämta vatten där som är mjukare även om pH värdet är lite högt?

Hur är det med pH-värde…? Är det något man behöver tänka på om man vill ha gott kaffe? Vad jag förstår så har allt kranvatten ett pH-värde på ca 8 även om det verkar variera lite.

När man filtrerar vatten… Vad är det man gör med vattnet… Vad filtrerar man bort? När är det värt att skaffa vatten filtrering?
 
Jag har börjat försöka nörda ner mig i vatten också. Om vi börjar med var man hittar information:

I Jonathan Gagnés guide finner vi högt upp SCA:s vattenrekommendationer, och även nedanstående diagram där lodrät axel motsvarar generell hårdhet: GH. Horisontell axel alkalinitet eller karbonathårdhet (hur stark pH-bufferten är), KH.

1707084011134.png
Inom rött område ses som godtagbart enligt en bok av Colonna-Dashwood & Hendon. Inom blått område ses som bra av SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). SCA har för koppningsstandarder o.dyl. satt en väldigt snäv gräns för alkaliniteten runt 40 ppm, och om jag förstått rätt är väl alkaliniteten den viktigare hårdheten eftersom den direkt påverkar kaffets syrlighet.

Barista Hustle har en webbapp för att räkna ut GH och KH från vattnets beståndsdelar (Ca, Mg, HCO3) under Bottle Calculator.

Om man funderar på att tillsätta ämnen för att justera GH och KH (endast uppåt) har Gagné skapat detta kalkylark för att räkna ut doser, med tillhörande blogginlägg och videor

Längst ned i denna artikel finns en tabell för att översätta hårdhetsgrader till ppm (mg/L).

---

Så: För att översätta din generella hårdhet GH: 4˚dH = 71.6 ppm (mg/L) och 8˚dH = 143.2 ppm (mg/L). 143.2 ppm GH är nog inte optimalt, men sannolikt ingen total katastrof. Däremot behöver du räkna ut alkaliniteten på vattnet, om du kan få tag på en vattenkvalitetsrapport som denna för Stockholm.

Själv bor jag just i Stockholm, och får då GH resp. KH-värden på: 109 och 62, så till synes helt acceptabelt om det inte vore för den höga sulfathalten på 48 ppm som antagligen ger vattnets toner av nedvind från pappersbruk.

Först köpte jag en flaska Aqua d'Or på måfå; den ger bara en vag bismak av metall, men har istället GH/KH-värden på 102.2/98.4. Jag tyckte ändå att det gav en renare smak till kaffet.

Nästa test blir med Imsdal, med GH/KH-värden på 28.4/30.1, som alltså lämnar utrymme för påplussning av hårdhet med t.ex. magnesiumsulfat och av alkaliniteten med bikarbonat.

Vad gäller filtrering beror det helt på vilket filter man använder. Brita filtrerar bort en del, men ZeroWater menar sig kunna filtrera bort 99.6% av vattnets TDS, så att man hälla i färdiga kaffemineralblandningar som Third Wave Water.

Bikarbonat finns ju på ICA, men magnesiumsulfat/epsomsalt säljs mest som badsalt, så jag har inte hittat en perfekt leverantör till bra pris för livsmedelsklassat magnesiumsulfat.
 

DavidLundholm

Well-known member
Jag använder ZeroWater för att rena och därefter Lotus droppar där man själv kan blanda ihop efter tycke och smak. Fungerar väldigt smidigt. (Lotus dropparna kan man köpa från Scott Raos hemsida. Bra pris och de skickas från tyskland utan tull)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Men i grannbyn kan jag få tag på vatten som ska ha 4˚dH men ett pH på 8,4. Skulle det vara bättre att hämta vatten där som är mjukare även om pH värdet är lite högt?
Ja. pH-värdet behöver du inte bry dig så mycket om, det är 'bufferten' som nämns ovan som avgör vad du landar på när kaffet är bryggt.
Tycker att det låter vettigare att fylla dunkar i grannbyn än att köpa på flaska. Zerowater verkar bra, men man behöver väl byta filter ganska ofta? (tror ett knep är att filtrera i vanligt Melitta/BWT/Dafi osv. först för att få filtret att hålla längre..)

Vatten har verkligen stor effekt. Ett tips till Marginal är att skippa bikarbonat eftersom det innehåller natrium, tycker att kalciumkarbonat är bättre - använd en sodastreamer för att kolsyra vatten, annars är det svårt att få i lösning. På hembryggarbutiker hittar du också magnesiumsulfat (bor du i centrala/södra Stockholm är det närmare till PGW)
 
Snygg sammanställning God Marginal.

Bra referenser. Jag förstår inte riktigt skillnaden mellar Total hardeness och Alkalinity men jag gissar att svaret finns i referenserna. Jag får läsa på lite. Men att Alkalinity ”bufferten” påverkar mycket hur kaffet blir det förstår jag. Jag kan tänka mig att det är rätt känsligt.

Men vad händer med vattnet om man använder Zerowater?… ”Nollställer” man vattnet helt eller finns det kvar vissa egenskaper i vattnet?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Nej, Zerowater är inte lika effektivt som att destillera vattnet, men så länge du börjar med dricksvatten kommer du nära nog för våra syften. Tänk på att du alltså behöver återföra salter till vattnet, annars är det överhängande risk att kaffet kommer smaka sämre än om du använde vattnet från kran/brunn. Det går att göra direkt i kaffet, efter bryggning: https://www.scottrao.com/blog/lotus-water-drops
 
Tycker att det låter vettigare att fylla dunkar i grannbyn än att köpa på flaska.
Så långt jag förstått är det svårt att ge rekommendation angående hemvatten eller grannbyvatten med nuvarande information, eftersom vi inte vet vilken karbonathårdhet/alkalinitet/buffert dessa har?
Zerowater verkar bra, men man behöver väl byta filter ganska ofta? (tror ett knep är att filtrera i vanligt Melitta/BWT/Dafi osv. först för att få filtret att hålla längre..)
Jag har knappt börjat kika på filter som dessa. Zerowater hävdar att man kan få ut 100-150 liter på ett filter om ens vatten har ett TDS på 50-200. Brita (standard kolfilter) hävdar att deras filter räcker till upp till 150 liter. Ofta verkar filtertillverkarna väldigt luddiga med vilka resultat man kan förvänta sig, annat än färre tungmetaller och mindre dålig smak.

Kanske DavidLundholm kan svara på hur långt hans Zerowater-filter räcker?
Vatten har verkligen stor effekt. Ett tips till Marginal är att skippa bikarbonat eftersom det innehåller natrium, tycker att kalciumkarbonat är bättre - använd en sodastreamer för att kolsyra vatten, annars är det svårt att få i lösning. På hembryggarbutiker hittar du också magnesiumsulfat (bor du i centrala/södra Stockholm är det närmare till PGW)
Tack för tipsen! Bikarbonat låg nära till hands eftersom det finns på ICA.
Jag förstår inte riktigt skillnaden mellar Total hardeness och Alkalinity men jag gissar att svaret finns i referenserna. Jag får läsa på lite. Men att Alkalinity ”bufferten” påverkar mycket hur kaffet blir det förstår jag. Jag kan tänka mig att det är rätt känsligt.
Om det är diagrammets användning av ppm CaCO3 på båda axlarna som förvirrar, så tror jag det har att göra med att man helt enkelt översätter de andra hårdhetskällorna till "kalciumekvivalenter" och att CaCO3 är en källa till både generell hårdhet och karbonathårdhet.

https://awasteof.coffee/how-to/mixing-water/ sa:
In the context of coffee, KH or carbonate hardness will usually just mean buffer, but they are not actually the same thing.

The term “alkalinity” has to do with the ability of a water to buffer acid. The term KH has to do with the potential of a water when boiled to form scale.

They can be equal, and often will be in brewing water, but don’t necessarily have to be.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag menar bara att det är trevligare om det blir bra med vatten från grannbyn än hela vägen från Norge. Långsiktigt hade jag velat fixa någon slags rening/filtrering snarare än flaska, men det är ju bra att det finns så man kan prova på skillnaden.
 

LevaLover

Member
Själv bor jag just i Stockholm, och får då GH resp. KH-värden på: 109 och 62, så till synes helt acceptabelt om det inte vore för den höga sulfathalten på 48 ppm som antagligen ger vattnets toner av nedvind från pappersbruk.
Intressant sammanställning.
Hittade denna Vattenanalys ifrån Falkenberg och försökte knappa data därifrån i "Bottle Calculatorn"
Om jag tryckt rätt har vi GH: 71.7 och GH: 61.5 ppm. Sulfathalten här ligger på 15 mg/l.
Tabellen i ditt inlägg hade varit kul att populera med data ifrån olika kommunala vattenverk i sverige.
 

Rusmas

Member
Har bara prövat att dricka eget destillerat vatten med Third wave water, men inte gjort prov med kaffe än. Prövade både full och halv dos, ca 150 PPM och 75 PPM. Märks väl mer i kaffet.

Tar gärna tips här: Har använt Biltemas batterivatten (har inte dött än :)). Anledningen är att livsmedelsklassat destillerat vatten är sjukt dyrt. Ja, jag förstår varför. Enligt Giftinformationscentralen: "Vatten som används till att fylla på bil- MC- och båtbatterier samt ångstrykjärn, är ofarligt."

Kollar man på databladet för batterivattnet ser man att det är destillerat med reverse osmosis, och har inga spår av något som helst.

Därför har jag svårt att se att detta skulle vara farligt. Demineraliserat vatten finns också på Biltema, och det skulle jag inte vilja dricka pga. bakterier och annat skräp som kan finnas som restprodukt. Men med RO-metoden och databladet känner jag mig relativt trygg (inte helt - är inte kemist).

Vad tänker ni?

421389513_7120698878024007_3268924213947607268_n.jpg
 
Har bara prövat att dricka eget destillerat vatten med Third wave water, men inte gjort prov med kaffe än. Prövade både full och halv dos, ca 150 PPM och 75 PPM. Märks väl mer i kaffet.

Tar gärna tips här: Har använt Biltemas batterivatten (har inte dött än :)). Anledningen är att livsmedelsklassat destillerat vatten är sjukt dyrt. Ja, jag förstår varför. Enligt Giftinformationscentralen: "Vatten som används till att fylla på bil- MC- och båtbatterier samt ångstrykjärn, är ofarligt."

Kollar man på databladet för batterivattnet ser man att det är destillerat med reverse osmosis, och har inga spår av något som helst.

Därför har jag svårt att se att detta skulle vara farligt. Demineraliserat vatten finns också på Biltema, och det skulle jag inte vilja dricka pga. bakterier och annat skräp som kan finnas som restprodukt. Men med RO-metoden och databladet känner jag mig relativt trygg (inte helt - är inte kemist).

Vad tänker ni?
För Hoffmanns World's Largest Coffee Tasting för ett antal år sedan då paket med TWW ingick med kaffet köpte jag vattnet på apoteket för att jag tyckte det verkade lite halvskumt med batterivatten, men det var bra dyrt.

Tyvärr är ju kostnaden för det destillerade vattnet inte billigare än ganska bra flaskvatten som Imsdal, och sedan tillkommer kostnaden för mineralerna man lägger till. Då undrar jag om det inte är billigare och ungefär samma resultat med ett vattenfilter från Zero?

(Är TWW frakuträkning buggad? I fraktuträknaren innan Checkout står det 46 kr, i Checkout när man faktiskt ska betala står istället 486 kr frakt för ett paket om 266 kr?!?)
 

Rusmas

Member
För Hoffmanns World's Largest Coffee Tasting för ett antal år sedan då paket med TWW ingick med kaffet köpte jag vattnet på apoteket för att jag tyckte det verkade lite halvskumt med batterivatten, men det var bra dyrt.

Tyvärr är ju kostnaden för det destillerade vattnet inte billigare än ganska bra flaskvatten som Imsdal, och sedan tillkommer kostnaden för mineralerna man lägger till. Då undrar jag om det inte är billigare och ungefär samma resultat med ett vattenfilter från Zero?

(Är TWW frakuträkning buggad? I fraktuträknaren innan Checkout står det 46 kr, i Checkout när man faktiskt ska betala står istället 486 kr frakt för ett paket om 266 kr?!?)
Ja, låter ju halv- (eller hel- :)) skumt, håller med. Frågan är om det faktiskt är farligt eller inte, jag kan vara försökskanin...

Har inte jämfört med flaskvatten. Jag köpte mineraler från Square mile tillsammans med en del kaffe.
 

mullepol

Member
Har ingen aning om hur det är med vatten, men i normala fall så det nogrannare i produktionsprocessen för livsmedel att tex rör och anslutningar inte innehåller tungmetaller och annat otrevligt. Är oftast inga större mängder så det är säkert att dricka mindre mängder, men här pratar vi ändå om över 100 liter över ett år. Då börjar det bli intressant att fundera på.
 

Rusmas

Member
Har ingen aning om hur det är med vatten, men i normala fall så det nogrannare i produktionsprocessen för livsmedel att tex rör och anslutningar inte innehåller tungmetaller och annat otrevligt. Är oftast inga större mängder så det är säkert att dricka mindre mängder, men här pratar vi ändå om över 100 liter över ett år. Då börjar det bli intressant att fundera på.
Ja, tungmetaller är inte att leka med. Men om det var tungmetaller i det destillerade vattnet vore det väl inte destillerat, eller helt rent, som det står i databladet?

Låt mig inte övertala någon att det är en bra idé, men försöker bara förstå om detta är ett ok sätt eller inte :unsure:
 

TheEspressoNerd

Active member
Bra fråga där ang destillerade vattnet, personligen skulle jag nog avstå från det eftersom det inte är testat för allt som behöver testas för när det gäller dricksvatten. Självklart är det ju utan alla mineraler osv eftersom det är destillerat men kan ju finnas annat i vattnet har jag fått höra från annat håll. :unsure: Men det är ju upp till dig om du vill ta den risken.

Personligen håller jag istället på att byta till flaskvatten och har de här alternativen, är inte super insatt i allt i vattnet som påverkar så om någon här skulle vilja tipsa vilken av dessa som teoritiskt vore bäst för både maskin och smak så vore det högst uppskattat. :)

F3D5FD80-1E0B-4ECC-A0C0-0CB31912EA57.jpeg
50D2B157-8FE1-48A9-8F40-89DA850ADD79.jpeg
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Vilken del av Stockholm bor du i?

Smak är högst personligt, men i alla fall för maskinhälsa kan du lika gärna använda kranvatten.. Och bättre då med filterkanna från t.ex. BWT eller Dafi.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det förklarar tyskan :cool:

Vatten är hemskt komplicerat och tyvärr blir svaret ofta tudelat. Som i ditt exempel är det första vattnet hårdare (använd kalkylator) och har mer kalcium (som är större problem än magnesium*), men samtidigt vill man helst ha så lite klorid som möjligt för att minimera korrosion..

*obs: bidrar med mer 'hårdhet' per mg

Det är skönt med enkla maskiner (som Cafelat Robot, Flair) och vattenkokare att man kan fokusera på vad som smakar bäst (prova! det varierar stort beroende på bönor)
 

Damocles

Well-known member
Jag har ju Zerowater-kanna också, och jag bytte filter nu precis efter jul då det började visa tendenser till ha enstaka ppm på mätaren. Då har det filtret suttit i kannan i ca ett år. Jag dricker i regel 1.5-2 pour-overs om dagen i snitt på mellan 250 och 300 ml.

Men jag gör så att jag blandar 2 delar zero water med en del kranvatten vilket ger mig ett utgångsläge på ca 35/20 GH/KH sedan höjer jag lite med Magnesiumkoncentrat för att få upp GH till 60 för ett 60/20 vatten. Koncentratet blandar jag själv efter Magnesium som finns på kitchenlab blandat med lite zero water.
 

Forumstatistik

Trådar
14,857
Inlägg
157,120
Medlemmar
19,487
Senaste medlemmen
Andreashelsing
Topp