Hur började er "Home Barista"-karriär?

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Min kaffekarriär började med att jag köpte en Francis Francis X1 i födelsedagspresent till en kompis (han fick senare min Granmaccinino ochså, i delar i en ICA kasse). Espressona var inga höjdare men en cappu var godare än "vanligt kaffe".

Så jag köpte en helt-B kaffebryggare med mjölkskumningspryl. En Delonghi. Man gjorde "starkt bryggkaffe" genom att låta kaffet stå och dra med bryggvattnet i filtret, sedan portionerade man ut det med en knapp... Mjölken skummades med megaautoskummare till diskmedelsbubblor. Tja, den gjorde kaffe i alla fall...

När den pajade (plastgrej på auto-mjölkskummaren) tänkte jag att näfan, jag ska ha en espressomaskin. Så jag köpte en Isomac Mondiale, en Isomac Granmaccinino och grejer.

Värt att notera var att min första Mondiale inte läckte en enda gång. Den fungerade kanonbra. Kvarnen pajade dock tids nog (då köpte jag en Mazzer).

Hursomhelst så skulle vi bygga om köket, nu var jag redan redigt biten av kaffe, och jag visste att Mondialen fanns med direktanslutning. Så jag köpte en sådan.

Sedan sålde jag min Mondiale utan vattenanslutning.

Min nya Mondiale bråkade, läckte, bråkade och fan. Jag returnerade den till slut och fick tillbaka alla mina pengar.

Sedan köpte jag en Brewtus... den är jäkligt bra! Jag är missnöjd med skumningsmunstycket, men i övrigt är den kanonbra. Med ett munstycke med två mindre hål tror jag att den blir kanonbra på att skumma.

:coffee:
 

MrBean

Well-known member
"Single origin blev en drog som nu mer eller mindre övergott till en ständig jakt på nya spännande Single Estate-bönor, nya länder, nya områden från nya farmer ger nya spännande smaker." -treefinger

Så talar sann gourmand-geek ;)
 

Marv

Well-known member
Kaffe har jag alltid gillat. Innan espresso körde jag mockabryggare. Hemmabarista blev jag när jag fick en klump patentpengar för 3 år sedan och skaffade en classic. Gick på kaffemaskinens kurser och lärde mig mer och mer. Hittade kaffeforum och började nerda ner mig ordentligt. Nu har jag passerat point of no return....
 

Bawls

New member
Var fundersam på mina föräldrars krups maskin när jag var < 7 år. har för mig det var ungefär samma som mrbeans. Men mer på allvar blev det när man stannade uppe på nätterna och inte hade tid för att sova.
Fick en snabb intro hur man fick lite najs creama osv... sen gick det bara nedför.
 

inline

Well-known member
En kompis till mig, "PostilJohan" i Karlstad, som har en lite espressobar på sitt kontor, försökte vid flera tillfällen få mig att dricka espresso. Till slut tyckte jag det var riktigt gott och insåg vad jag hade missat innan :)

Sedan, för drygt ett år sedan köpte jag och min sambo en hyfsad kvarn (Solis scala) och en månad efter det blev det en Isomac super giada från blocket. Den har fungerat mycket bra, men inte när man har fest hemma och skall göra en massa espresso och kaffedrinkar med slummad mjölk i.

Därför....

Har jag precis köpt en stor restaurangmaskin (Rancilio Z9 DE) som jag håller på att renovera, samt en Faema Compact S som jag inte har hämtat ännu hos kompisen i Stockholm. Uppgradering är på gång alltså :)
 

Xtel

Member
Jag har inte ens börjat min home barista-karriär ännu känner jag :)

Jag har "bara" mokabryggare hemma och vad ni kännare här på forumet säkert skulle klassificera som sunk-kaffe, men jag vill lära mig och ser fram emot en kompetent maskin och kvarn i en nära framtid.

Så jag har väl bara petat lite i hörnet av kaffevärlden - dricker inte vanligt bryggkaffe utan mest latte, men provar mig fram lite för att komma fram till vad jag tycker om helt enkelt.

*gömmer mig lite bakom en soffa*
 

Forumstatistik

Trådar
14,675
Inlägg
155,769
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp