Hur är koffeinfritt kaffe?

johey

Well-known member
Jag har märkt att kaffet påverkar min nattsömn ordentligt. Särskilt om jag dricker senare än 3 timmar före jag ska sova. Men jag vill ju! Vad ska jag göra?

Jag har funderat på hur det är med koffeinfritt kaffe. "Vad är meningen med det?" säger folk, och hittar på någon fånig liknelse. Jo, meningen är uppenbar. Man kan dricka kaffe och ändå få ett oförstört dygn. Men frågan är, hur smakar det? Hur stor del tillför koffeinet smaken i koffeinbaserat kaffe? Och vad finns det för utbud? Finns det något koffeinfritt espressokaffe med robusta, eller blir det till att göra espresso på mellanrostad arabica? Och kanske viktigast, är det några tillförda kemikalier i det koffeinfria kaffet, eller är avsaknaden av koffein den enda skillnaden?
 

ficklampa

Well-known member
kan väl säga att det funkar att göra cppus av decaffenito.
tycker man frå en lite...unken bismak i espresso.
 

zix

Well-known member
Det finns väl ett par tre metoder att fixa koffeinfritt kaffe. Ingen av dem ska lämna några spår i kaffet. Bensen användes från början, men troligen är det väl vanligare med andra processer nu. I Kenneth Davids bok om kafferostning så står det att man i USA föredrar den "naturliga" metoden med vatten och aktivt kol, och att i Europa använder man andra kemikalier.
Här står det om hur det går till:
http://www.sciam.com/askexpert_question.cfm?articleID=0005A4DD-591F-1C72-9EB7809EC588F2D7
 

johey

Well-known member
Ficklampa: Du har alltså provkört koffeinfritt som både cappuccino och espresso? Vilka bönor körde du med och var köpte du dem?

zix: Intressant artikel. Tror du den där medtoden med vatten och aktivt kol skulle gå att styra upp hemma, utan värsta ninjautrustningen? Vad menar de med gröna bönor? Är det färska nyplockade, eller funkar det med sådana man köper på Gokaffe?
 

Marv

Well-known member
Jag fick prova Mauro koffeinfritt på en kurs hos jb. Som jag minns det var jag förvånad över hur bra det smakade. Tänkte jag skulle köpa litet och prova igen.
 

zix

Well-known member
johey sa:
zix: Intressant artikel. Tror du den där medtoden med vatten och aktivt kol skulle gå att styra upp hemma, utan värsta ninjautrustningen? Vad menar de med gröna bönor? Är det färska nyplockade, eller funkar det med sådana man köper på Gokaffe?
Tjaaah... Det verkar lite krångligt? Det där med uppvärmning och sånt, och att det verkar som om de kör flera omgångar med det. Kan väl knappast vara färskplockade bönor de menar, det brukar ju alltid bli torkat under första processandet, då man också tar bort fruktköttet och läderskalet.
Edit: alltså, förlåt, "green beans" är engelska för råkaffe,alltså detsamma torra fina råkaffet som du kan handla på en te/kaffehandel och lägga direkt i kafferosten. Ursäkta, jag är nog lite väl trött för att sitta här och gagga. Går och lägger mig.

Har du lite tur så säljer nåt kafé i närheten av dig koffeinfria bönor. I Gbg har de haft det på da Matteo.
Det är ju inte precis ofta man ser dem i kaffe/teaffärerna.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp