Hjälp mig hitta en vettig kaffekvarn

Hej,

Har börjar komma igång lite med kaffe igen efter att ha skaffat ett HARIO V60 startset och så fick jag en Wilfa Svart kaffekvarn i present för några månader sedan.

Kvarnen började dock tyvärr strula efter att ha malt mina ca 15gram kaffe dagligen i några månader.

Antar att jag behöver gå upp ordentligt i pris för att få något som fungerar bättre och håller i några år?

Vad skulle ni rekommendera? Gör French press, Pour over och Mocca kaffe idag. Har dock en tanke om att köpa en espressomaskin längre fram också. Kanske lika bra att köpa en kvarn som klarar det också, eller är de avsevärt dyrare?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
15 gram filterkaffe är en baggis att mala för hand. Behöver du inte mer än så är 1zpresso Q2 ett smidigt alternativ som inte spränger banken. Fungerar för espresso också, men kanske helst mellan-mörka bönor för att det inte ska bli för jobbigt. Om du vill ha högre kapacitet är också Kingrinder K6 extremt prisvärd. De kommer inte gå sönder i första taget och maler klart bättre än Wilfa.

Du behöver gå upp en hel del i pris för att få något som presterar märkbart bättre än så, över 5-6 tusen. Möjligtvis med undantag för 1zpresso ZP6? Har inte provat den, men i vanliga fall lär espresso vara uteslutet för den.
 
Senast ändrad:
15 gram filterkaffe är en baggis att mala för hand. Behöver du inte mer än så är 1zpresso Q2 ett smidigt alternativ som inte spränger banken. Fungerar för espresso också, men kanske helst mellan-mörka bönor för att det inte ska bli för jobbigt. Om du vill ha högre kapacitet är också Kingrinder K6 extremt prisvärd. De kommer inte gå sönder i första taget..

Du behöver gå upp en hel del i pris för att få något som presterar märkbart bättre, ca 5-6 tusen.
Tack för svar. Jag förstår nu att jag var otydlig. Är ute efter en elektrisk kvarn. Har redan en handkvarn som används kanske tre gånger då det blev för jobbigt på morgonen.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Låter som att det var en sämre handkvarn? Med keramiskt malverk förstår jag verkligen om man aldrig plockar upp den igen.

Det blir svårare att rekommendera elektrisk kvarn. Om du vill framtidssäkra kanske "DF64 gen 2".. men det är inte helt optimalt att byta fram och tillbaka mellan brygg och espresso.
 
Låter som att det var en sämre handkvarn? Med keramiskt malverk förstår jag verkligen om man aldrig plockar upp den igen.

Det blir svårare att rekommendera elektrisk kvarn. Om du vill framtidssäkra kanske "DF64 gen 2".. men det är inte helt optimalt att byta fram och tillbaka mellan brygg och espresso.
Tack! Där har du en poäng. Du menar att de nyare och bättre gör att det går lite snabbare att mala också? Tänkte att man betalade mest för att få finare och mer konsekvent malning.

Köpte någon kina-variant som hade fått fina omdömen på amazon för ca 5 år sedan. Var dock klart billigare än ovan. Testkörde 15 gram ikväll och det var himla vevande.:)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja, du kan räkna med att få ut ungefär ett gram per sekund. Beror lite på exakt vilken inställning man kör, men det är dag och natt mot instegskvarnarna i keramik (använd den till peppar eller något istället..) både för smak och hastighet.

Jag sparar inte direkt någon tid med de elektriska kvarnar jag har.

Tillägg: om man är lite osäker har Kingrinder gimmicken att de är gjorda för att klara köras med skruvdragare ;) kanske inte något man vill göra på morgonen heller visserligen..
 
Senast ändrad:
Ja, du kan räkna med att få ut ungefär ett gram per sekund. Beror lite på exakt vilken inställning man kör, men det är dag och natt mot instegskvarnarna i keramik (använd den till peppar eller något istället..) både för smak och hastighet.

Jag sparar inte direkt någon tid med de elektriska kvarnar jag har.

Tillägg: om man är lite osäker har Kingrinder gimmicken att de är gjorda för att klara köras med skruvdragare ;) kanske inte något man vill göra på morgonen heller visserligen..

Låter bra. Cirka 1gram per sekund hade jag kunnat leva med. Att man kan använda skruvdragare har inget mervärde för mig.:) Men vad menar du med mer kapacitet? Att den kan mala mer på en gång? Gör en kanna French press ibland och då rör det sig om ca 35gram. Tänker att jag vill ha något riktigt nu. Den du rekommenderar mest är 1ZPRESSO Q2? Hade från början inte tänkt lägga mer än 3000, med ca 1200 kommer man ju lindrigt undan då. Vad får man med kvarnar som är dyrare?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Nej K6 blir ju ett bättre val om du vill mala 35g ibland. Ganska säker på att den var dyrare än Q2 för inte så länge sedan, bättre konstruktion.

Jag tycker att båda valen är en tydlig uppgradering från en Wilfa Svart. Man kan förvänta sig renare smak och enklare att nå smakbeskrivningen som står på påsen. Lägg 4-6ggr mer så kan du få en elektrisk kvarn som går ännu ett snäpp i den riktningen, men hoppet är mindre.
 
Perfekt. Beställt K6:an nu. Tack så mycket för hjälpen!

Ser fram emot att testa om jag kan märka någon skillnad. Har ett bra lokalt kafferosteri som jag brukar handla från så kaffet ska det inte vara något fel på.

Förstår ärligt talat inte hur Wilfa Svart fått så fina omdömen och vunnit massa tester bara.

Jag kanske hade ett måndagsexemplar i och för sig, men upplevde nog att smaken på kaffet bara blev sämre och sämre fram tills den dog då efter ca 3 månaders användning.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Hoppas du blir nöjd :)

Wilfa lever lite på glansdagarna innan bra och relativt billiga handkvarnar började dyka upp för några år sedan. Den första versionen kostade bara 299:- och startfältet i testerna har inte varit så imponerande.. Det är normalt att den går sönder förr eller senare - betydligt snabbare om man maler ljusrostade bönor.
 

Forumstatistik

Trådar
14,732
Inlägg
156,148
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp