Hjälp med val av kaffemaskin

gbr

Member
Hej

Efter att ha kört Tassimo kapselmaskin så ska jag nu köpa en "riktig" kaffemaskin som är automatisk som man bara fyller på med vatten och bönor.

Har kollat runt lite och har väll inte blivit mycket klokare.

Den jag har fastnat för är Krups EA8245.

http://www.netonnet.se/art/hem-och-...askin/helautomatisk/krups-ea8245/158060.4742/

Vad tror ni om den?

Dom krav jag har på maskinen är att den;
-ska göra svart gott kaffe UTAN skum.
-ska vara stationär dvs. inte en inbyggnads
-ska kunna ställa mängd kaffe och styrka.

Har ni andra tips och ideér?
 

consensus

Active member
Ska du göra espresso utan crema? Det är ju liksom inte rätt...

Eller letar du efter en maskin som gör bra droppkaffe?
 

svartvest

Well-known member
Är det crema som du inte vill ha? Kan tycka att creman på automat maskiner är ganska tunn. Vad är viktigare enkelhet eller gott kaffe?
 

MegaMan

New member
Är också ute efter min första ********maskin. Vi har ett par bekanta med en Krupsmaskin, och det är så enkelt, snabbt och riktigt gott!
Så nu tittar jag på en maskin för max 5000. Finns det nått vettigt i denna klassen?
Vi dricker bara svart kaffe, så egentligen, en enkel maskin som maler och pressar ut kaffe helt enkelt.
 

Light Head

Well-known member
Gott kaffe är en dyr hobby!

Krupps-maskinen,, är säkert bra, men om du skall göra svart kaffe?

Är det bekvämligheten du prioriterar? Jag tror jag skulle rekommendera att köpa en bra kaffebryggare,, för 1500.- och kanske satsa på en okej kvarn,, för 3000.-

Eller skippa kvarnen och köpa färskmalet kaffe i butiken, OFTA!

Vad är det med "skummet" du inte gillar?
 

pojoel

Well-known member
Jag tror han har lite svårt att uttrycka sig, och med "skum" egentligen menar mjölkskum.

Denna gissning baserar jag dels på övrig meningsbyggnad, dels på det faktumet att mer stationärt än en inbyggd maskin kan det väl inte bli?

Dagens generationer kommer inte att få det lätt, med tanke på hur vårt stackars modersmål tillåts hanteras i skolorna.:(
 

gbr

Member
Med skum menar jag det som blir av kapselmaskiner. Jag vill göra en kopp vanligt svart kaffe utan skum, mjölk m.m. med en knapptryckning.
Så krupsen är en bra maskin som inte skummar?
Vad är det för fel på meningsuppbyggnaden? Varför jag skrev "-ska vara stationär dvs. inte en inbyggnads" var bara för att förtydliga att det INTE ska vara en inbyggnads eller en med fast vattenanslutning.
Hoppas ni förstår det jag skriver.
 

TheDude

Well-known member
Krups maskinen du länkade till titulerar sig "espressomaskin". Definitionen av espresso enligt t.ex. wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Espresso "Espresso är en liten mängd (2-4 cl) starkt och fylligt kaffe som är täckt av ett fast skum, bestående av cellulosa och fetter, som kallas crema". Är det crema du menar?

Så det finns väl en chans att Krups maskinen du länkade till kan producera crema (skum). Du kan dock hoppas på att det är en riktigt dålig espressomaskin (jag har ingen egen erfarenhet av den så jag vet inte) som inte producerar crema (skum). Många helautomatiska maskiner är dåliga så det är inte omöjligt att det är så. Den helautomatiska maskin som står på mitt jobb är ett exempel, trycker man på knappen som det står espresso på får man någon svart vätska utan någon crema, som man knappt ens kan kalla kaffe. Ryslig historia. Lika bra att dricka kaffe hemma på morgonen innan man drar till jobbet och hoppa över förmiddagsfikat på jobbet.
 

gbr

Member
Det finns en hel del olika kaffe har jag märkt..

Skulle vara nöjd om jag hade en maskin som gjorde samma kaffe som på jobbet men den är 1,5m hög och har fast vattenanslutning.

Förtydligande:

-Ska göra vanligt svart kaffe UTAN crema, mjölk, latte, 08-fikapåstan i ett glas med grädde, choklad, m.m.m.m.m.
-Ska se ut såhär direkt när det kommer ner i koppen
kaffe.jpg

-Ska helst smaka som vanligt kok-kaffe.
-Man ska bara fylla på maskinen med vatten och bönor.
-Manskinen ska vara en hyfsat liten som man ställer på köksbänken och har 230v anslutning.
-Den ska göra kaffet med en knapptryckning då jag sällan har tid att koka och oftast bara behöver en kopp åt gången.
-Gärna att man kan ställa in mängd och styrka.

Tacksam för svar då jag varit utan i drygt en månad
 

hne

Well-known member
Jag tror inte det är möjligt att hitta en maskin som kan göra en kopp i taget dropp. De konsumentmodeller som finns verkar mestadels vara vanliga bryggare försedda med timer och kvarn, dvs den tar allt vatten i tanken och tömmer inte filtret åt dig. Två koppar verkar vara minsta mängden. Jag har inte provat någon själv.
 

MrNoOne

Well-known member
Det finns en hel del olika kaffe har jag märkt..

Skulle vara nöjd om jag hade en maskin som gjorde samma kaffe som på jobbet men den är 1,5m hög och har fast vattenanslutning.

Förtydligande:

-Ska göra vanligt svart kaffe UTAN crema, mjölk, latte, 08-fikapåstan i ett glas med grädde, choklad, m.m.m.m.m.
-Ska se ut såhär direkt när det kommer ner i koppen
kaffe.jpg

-Ska helst smaka som vanligt kok-kaffe.
-Man ska bara fylla på maskinen med vatten och bönor.
-Manskinen ska vara en hyfsat liten som man ställer på köksbänken och har 230v anslutning.
-Den ska göra kaffet med en knapptryckning då jag sällan har tid att koka och oftast bara behöver en kopp åt gången.
-Gärna att man kan ställa in mängd och styrka.

Tacksam för svar då jag varit utan i drygt en månad

Du får ursäkta oss lite men du ställer frågor på ett forum för kaffe och vi svarar så gott vi kan. Vi är inte "normala" kaffedrickare här utan vi har "eleverats" lite i vårt förhållningssätt till denna dryck och därmed använder vi termer som för många är okända.

Det kaffe du får i en maskin som produceras under minuten som du beskriver ifrån jobbet, maler ner/portionerar kaffe, snabb brygger det och spottar ut något som oftast ger en "sump" eller separerade oljor som lägger sig i botten som resultat. Detta ser du när koppen är så gott som tom. Grundkaffet kan vara omalda bönor som mals ”on demand” färdigmalt eller frystorkat kaffe.

Kaffe bör "bryggas" under lika lång tid som till exempel te för att alla smaker skall komma fram, detta innebär en bryggtid under cirka 4 minuter, inte 40 sekunder. Din kaffemaskin på jobb , blandar malt kaffe och upphettat vatten i en liten tank som virvlar runt allt för en snabb exponering/extrahering och pressar sedan kaffet genom ett filter som matas fram lite i taget i från en rulle (brukar räcka till 200 koppar eller så). Filtret matas efter varje gjord kopp vidare med den pressade kaffesumpen till en behållare för avfall och maskinen är klar att ”brygga en ny kopp”.

Någon sådan maskin finns vad jag vet inte för hemmabruk. Det "skum" du hänvisar till från kapselmaskiner och som vi kallar crema är en naturlig process som uppstår när kaffebönorna kommer i kontakt med varmt vatten under tryck och de oljor som finns utvinns. Detta "skum" försvinner om kaffet får stå lite eller om bönorna snabb extraheras under undermåliga förhållanden.

Det du beskriver under följande punkter är en helt vanlig kaffebryggare, manuellt arbete så att säga och köps för 300-1500 spänn.

-Ska helst smaka som vanligt kok-kaffe.
-Man ska bara fylla på maskinen med vatten och bönor.
-Manskinen ska vara en hyfsat liten som man ställer på köksbänken och har 230v anslutning.
-Den ska göra kaffet med en knapptryckning då jag sällan har tid att koka och oftast bara behöver en kopp åt gången.
-Gärna att man kan ställa in mängd och styrka.

Ska du köpa en helautomatisk maskin som gör "bryggkaffe" för hemmabruk, kommer de alltid att vara byggda enligt espresso princip (brygger under tryck men släpper igenom mer vatten) så du kommer alltid att få det skum du inte vill ha.



Tillägg:

Känner jag mina kära forumskolleger rätt, skulle de säkert spendera 5000 spänn på följande:

* En bra kvarn, mal själv enligt tycke och smak för styrka. En bra kvarn går på 3000 spänn

* Köp en MoccaMaster eller liknande kaffebryggare. De har ett värmelement som ger en jämnt temperatur under hela bryggprocessen.

* Själv slänger jag på ett återanvändbart guldfilter för kaffehållaren samt ett vattenfilet i form av en Brita kanna. Detta så att vattnet inte innehåller så mycket orenheter ifrån kranan (läs klor erc.)

Du kommer snabbt in i svängen att mala önskad mängd bönor, sleva ner det i guldfiltret och fylla på med vatten och "trycka på knappen". Kom tillbaka och häll upp en kopp, skölj ur guldfilter och kaffekannan.
 
Senast ändrad:

pojoel

Well-known member
Och som förtydligande (förmodad?) slutsats på det som MrNoOne skrev ovan, kombinerat med dina krav, så sitter du nog fasen fast i kapselbryggarvärlden.

Själv är jag löjligt nöjd med min Lelit-kvarn (trots att den låter som en stenkross) och min Silvia, som ger mig det jag behöver varje morgon. Men jag är ingen mjölkskummare heller.

Dock: Processen
"Väga upp 17 gram, mala direkt i portafiltret, tampa, låta PID-Silvian jobba i sammanlagt 30 s och sen börja dricka (genom den vackra creman)" tar nog max två minuter. Kanske en och en halv.

Livet med en Silvia (ersätt med valfri maskin) blir oerhört mycket enklare om den dels är försedd med PID (elektronisk temperaturregulatormanick), dels sitter kopplad via timer så den får vara igång ½ - 1 timme innan du vill trycka knappen. Sen är du där, i koffeinistens Nirvana!
 

MrNoOne

Well-known member
Jag körde med en kapselmaskin mellan min förra espressomaskin och nuvarande då den gamla reparerades. Den gjorde helt ok espresso och kaffe (Nespresso).

Har idag köpt en Svart (Wilfa) med tillhörande kvarn och frugan tycker det är nimt nog att göra sig en kopp på morgonen. Slår helautomatiskt vilken dag som helst.....

Häll upp vatten och slå på kokaren, häll upp bönor och tryck på kvarnen. 1 minut efter, häll allt i ett filter och låt det rinna igenom. Klart.

Gillar man sitt kaffe kommer det självklart till en del moment och det tar lite längre tid, men det kan gå snabbt och det kommer förmodligen att smaka fasen så mycket bättre än att köpa någon helautomatisk historia.
 
Senast ändrad:

ljungberg

Member
De enda kapslar jag sett som gjort en normal kaffe utan crema är faktiskt Löfbergs Lila. De har speciella kapslar för just filterkaffe.

Maskinen som jag provade dessa kapslar på är en utgående modell ifrån Saeco. På denna maskin kunde man ställa in 2 olika bartryck vilket också skonade creman.
 

Forumstatistik

Trådar
14,704
Inlägg
155,908
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp