Hjälp m trasig Moccamaster!

Jacob

Well-known member
Hej!

Jag skulle brygga lite kaffe med Moccamastern häromdagen, och den ville inte värma vattnet. Plattan blir varm men vattnet stod still. Jag upptäckte att flottören fastnat och försökte joxa med den.

Efter att jag fått bort skyddet för den, såg jag att den satt fastkilad med en liten sten! Flottören satt fast i ”uppflutet” läge. Ingen aning hur den kommit dit, men jag fick bort den.

Efter detta vill den fortfarande inte brygga. Kan det vara så att den suttit fast som om det fanns vatten i bryggaren, och därför fortsatt värma fastän vattnet runnit igenom? I så fall kan jag tänka mig att något bränt sönder. Frågan är om det går att laga en sån grej smidigt eller om det bara är att köpa en ny.

Tankar och erfarenheter?
 

Jonken

Well-known member
Det kan finnas en termosäkring i som bränner sönder om den överhettar för att skydda elementet. Den är i alla fall gjord för att gå att reparera enkelt, så det bör gå relativt smidigt - men lite pyssel blir det ju alltid.
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Kan du ohmmäta värmaren och termosäkringen så kan du lista ut vad som är på tok. Men har du inte elektronikvana att tolka resultatet så avråder jag från att hålla på. Och glöm inte att dra ut sladden ifall du börjar.
 

Jacob

Well-known member
Nej, elektronikvana har jag inte. Elektricitet är häxkraft för mig. Jag kan byta enstaka komponenter efter instruktion men kan inte felsökning.

Men någon här kanske kan förklara! 😉 Har säkert nån i bekantskapskretsen som kan annars.
 

Jacob

Well-known member
@Grindmaster Flash:
Jag kände att jag inte hade mycket att förlora. Dyrt att bara skicka och felsöka hos tillverkaren eller annan reparatör, så alternativet är att köpa en ny. Har lyckats få isär skiten, får se om det nånsin går ihop igen. Så fram med skämskudden, här kommer mina klåparförsök:

950CB156-78A2-4E95-BF98-1DB70A47EAA7.jpeg

Här är en bild på termosäkringen. Verkar inte vara något motstånd om man mäter bara de övre anslutningarna (nedre i bild, men kallar dem övre eftersom de är närmast där glasröret ansluter). Men mäter jag mellan de övre och nedre står det 1 i displayen. Ställde in multimetern på 2k.

Mäter jag värmeelementet från nedre till övre anslutning står det 035 i displayen. Mäter jag på fel ställen, och hur tolkar jag resultaten?
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Kul att du provade. Men jag har lite svårt att begripa vad du ohmmätt imellan för anslutningar på beskrivningen.

Ponera att du mätte 35 ohm så blir det grovt räknat att effekten som utvecklas blir spänningen i kvadrat genom resistansen alltså 230V*230V/35Ohm = ca 1600Watt. Stämmer det ungefär med det som står på kaffekokarens infomärke (dock så tillkommer värmeelementets effekt såklart, om inte den slår på efter bryggningen är färdig, vet inte hur denna maskin funkar)?
Är det så att effekten stämmer, så tyder det på att värmeelementet inte brunnit av i alla fall.

Hittade du termosäkringen som bör sitta i serie med värmeelementet någonstans så ska den visa väldigt liten resistans (annars blir den jättevarm och självutlöser på grund av den höga strömmen ). Så med det du skriver ser jag inget konstigt om du menade att ”ingenting” betyder låg resitans. Men är det högt motstånd är det problemet. Vad visar multimetern när du håller proberna isär? Visar den samma som när du mäter över termosäkringen så är det avbrott.
Med stor reservation för att jag missuppfattat vad du gjort

Ett tips är att ställa ohmmetern på lägsta området den kan mäta eftersom du letar efter relativt låga resistanser i detta fall.

Nästa steg i felsökningen är annars flottörkonstruktionen.
 
Senast ändrad:

Jacob

Well-known member
Nu så!

Det som verkade dött vid Ohm-mätningen var de övre anslutningarna på bilden ovan. Det är där flottörens brytare ansluter. Jag diodprovade där också, liksom även värmeelementet och flottörens brytare och kom fram till att det måste vara termosäkringen. Hittade en ny för 159 plus frakt. Som den skickliga elektriker jag är så tog jag tillräckligt med bilder för att få kablarna på plats igen 😄 Och det var sjukt pilligt att få ihop allt.

I rättan tid funkar den igen, för de övre glasen till båda sifonbryggarna sprack nyss, så jag hade bara espresso, moka och franskpress kvar som alternativ, och så kan vi ju inte ha det!
 

Jonken

Well-known member
Sådärja :) en liten insats för miljö, plånbok och valmöjligheter.

Kanske värt att komplettera med en liten manuell filterbryggare också? Skulle inte vilja vara utan något V60-alternativ själv.
 

Jacob

Well-known member
Sådärja :) en liten insats för miljö, plånbok och valmöjligheter.

Kanske värt att komplettera med en liten manuell filterbryggare också? Skulle inte vilja vara utan något V60-alternativ själv.
Har för mycket grejer redan 😬 Har fått ett par koppar V60 som var intressanta, men man måste ha tid för att nörda kring nåt nytt! Så jag fastnade inte omedelbart. Men nån gång kanske…
 

Forumstatistik

Trådar
14,486
Inlägg
154,168
Medlemmar
19,225
Senaste medlemmen
Nossebro66
Topp