• Uppdatering av forumet - pågående arbete!

    31 augusti 2021 flyttade forumet till ett nytt och modernare system (Xenforo). Det kan därför finnas en del buggar eller problem med siten.

    Ni som använde å, ä eller ö i era lösenord kan behöva återställa lösenordet. Har ni fortsatta problem att logga in, kontakta oss på info@riktigtkaffe.se eller via chatten nere till höger.

Gusher med flit för jämn extraktion

Jonken

Well-known member
Någon som har testat det här?

https://www.smh.com.au/national/int...ng-your-coffee-all-wrong-20200122-p53trn.html

Får mig att tänka på https://taffel.se/blog/antligen-naken-espresso-utan-bitterhet - som jag testade litegrann men innan jag hade VST-korgar och det kändes mest som slöseri med kaffe.

Michael Camerons metod sägs åtminstone spara mängden bönor som går åt. I korthet: 15g i ett 20g VST/IMS-filter bryggt med 6 bar i 7-15 sekunder(!) så att man får 40g espresso/brewspresso eller vad man ska kalla det. I värsta fall kanske nespresso.. tänker se om jag kan få något drickbart ur min Robot men tyvärr har den ju en annorlunda korg. Aldrig att jag kör bottenlöst :nowink:

Ni som har tryckprofilerande pumpmaskiner, skulle vara kul att höra vad ni tycker.

Den långa versionen: https://www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385(19)30410-2
 

Jonken

Well-known member
Så ett första test:

IMG_20200123_144242~2.jpg

Ljus crema, som väntat, men inte så farligt. I vanliga fall när de se ut såhär brukar jag mala finare till nästa kopp.

15g Gringo Radical Espresso. 6 bar utan mer pre-infusion än tiden det tog för mig att låsa portafiltret, ställa dit glaset och lägga halvhårt tryck på hävstängerna. 15 sekunder, 47g i glaset - svårt utan våg när det går så fort. Bryggration på 1:3,13 får man väl betrakta som lungo.

7% TDS och extraktion på 22%. Inställning på kvarnen bara något grövre än normalt (ungefär vad jag skulle använda till en vanlig pumpmaskin, Robot behöver normalt finare malning)

Intressant nog smakade det faktiskt riktigt bra, inte så tunnt som jag hade väntat mig. Bra munkänsla men annorlunda smak, lite som en kaffekaramell (t.ex. Kopiko). Kanske lite endimensionell men intensiv smak som stannade kvar länge i munnen, inget negativt att säga i övrigt.

Edit: skulle nog inte kalla det en gusher vid det här lite lägre trycket. Har länge kört med ~6 bar, först med en MiniGaggia och sen med Cafelat Robot. Inte uteslutande men tycker definitivt att det ger bra resultat med lite lägre tryck, så länge man inte är fokuserad på att få så fin crema som möjligt. Däremot är det första gången jag maler för grovt med flit.
 
Senast ändrad:
Topp