Grattis Kalmar :)

Coffeehead

Well-known member
Ursäkta men jag tycker detta låter fel, att använda dubbelfilter och den mängd kaffe för en enkel låter i mesta taget. Det finns enkelfilter av en orsak likaså är dubbel till för precis det det låter som. När jag gör espresso hemma använder jag alltid enkel filter likaså har jag aldrig sett någon av barerna här i stockholm använda annat än enkelfilter till en enkel och dubbelfilter till dubbel. Om ni är utbildade baristor borde ni väl jobba korrekt, kan inte tänka mig att göra enkla med dubbel är ett korrekt förfarande.
 

Axel

Well-known member
Då ska du komma till Helsingborg. 23kr för en enkel på de flesta ställen... Och de är relativt billigt!
 

Satyricon

Well-known member
Ursäkta men jag tycker detta låter fel, att använda dubbelfilter och den mängd kaffe för en enkel låter i mesta taget. Det finns enkelfilter av en orsak likaså är dubbel till för precis det det låter som. När jag gör espresso hemma använder jag alltid enkel filter likaså har jag aldrig sett någon av barerna här i stockholm använda annat än enkelfilter till en enkel och dubbelfilter till dubbel. Om ni är utbildade baristor borde ni väl jobba korrekt, kan inte tänka mig att göra enkla med dubbel är ett korrekt förfarande.

Det är möjligt att det är ”fel”, men under de tio år jag har gjort espresso hemma har jag i 90 procent av fallen också använt dubbelfilter till enkla. Jag har vant mig det och tycker nog också att det är en mer förlåtande metod när man växlar mellan olika blandningar.

Att en kaffebar kör med dubbelfilter till enkla har jag inga problem med, huvudsaken är att det blir gott kaffe. Däremot föredrar jag blandningar med mer robusta i.
 

Satyricon

Well-known member
Då ska du komma till Helsingborg. 23kr för en enkel på de flesta ställen... Och de är relativt billigt!

Det är skandal.

Espressobaren i köpcentret Giraffen i Kalmar tar 20 spänn för en enkel på Mastro Lorenzo-bönor. Tjugo spänn för en jävla Gevalia-espresso... som dessutom var slaskig senast jag var där.

150-åriga Holmgrens i centrala Kalmar kör också med Mastro Lorenzo, men där kan de i alla fall få till den så att den blir god.
 

Tony

Well-known member
OK.

Jag skall delge er Tonys filosofi på kaffe priser och utföranden av dessa.
Hur smakar det i koppen? det är ju det som är huvudsaken, om man har ynnesten att ha yrket som Barista så vill man i sin yrkesstolthet servera det bästa man kan få ut ur kaffet, eller hur? Men vem är det som avgör om det är gott eller inte? jo det är barista, kunden har det sista ordet, men jag har inte ännu stöt på en kund som han några invändningar på kaffet, och där kan man inte tillfredställa alla utan man kankse tillämpar 80-20 regeln. HUR du sedan går till väga för att få den bästa kopp kaffet kan leverera är upp till dig att experimentera fram, man har sina klassiska RIKTLINJER 3cl på 25 sekunder, 7gr per kopp, jadda,jadda...
Men alla bönor hanteras på olika sätt.
Sen går det jätte bra att extrahera ur enkel filter, men det är inte smakmässigt korrekt på den bönan vi andvänder på Spressobar.

Vad som sätter priser är inte grann cafet mittemot, utan det är din metod och det arbetet du lägger ner för att få ut din dryck, och själfallet vilket kaffe du andvänder, prova att få en enkelshot på Hawaiian Kona för 15 spänn :p

Ödmjukast

Tony
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hur smakar det i koppen? det är ju det som är huvudsaken

Definitivt.


7gr per kopp, jadda,jadda...
Men alla bönor hanteras på olika sätt.
Sen går det jätte bra att extrahera ur enkel filter, men det är inte smakmässigt korrekt på den bönan vi andvänder på Spressobar.

Det har jag inte sagt något om, jag var däremot nyfiken på hur Ni gjorde dubbla. Om det går åt 14 gram kaffe till en enkel så borde det gå åt 28 gram kaffe till en dubbel (om man tänker att det används samma mängd mängd kaffe/vatten till varje centiliter i båda fallen). Och 28 gram får i alla fall inte jag ner i ett dubbelfilter, därav frågan om trippelfilter.

:)

Om man inte använder ungefär samma mängd kaffe/vatten per färdig centiliter till enkla och till dubbla, kommer det inte att skilja en hel del i smak mellan dessa? Jag har aldrig gjort en enkel än, ska jag tillägga...
 

wesaft

Well-known member
Pratar vi inte om olika saker nu?
bara dubbelfiltret men till två koppar
beställs en enkel kastas den ena.

så gör de nästan överallt här i Göteborg.
 

Tony

Well-known member
Goa Gubbar E Vi Allihopa!!"!"!!!! :)
Precis, när det skall till och serveras en enkel så går helt enkelt en enkel i slasken :)
Visa säger att det är oekonomiskt, men hey!
 

Tony

Well-known member
Ifall någon missat Spressobar, så bifogar jag en liten bild på mina leksaker ;)
 

Bilagor

  • Spressopark.jpeg
    Spressopark.jpeg
    58.2 KB · Visningar: 48

Brölar

Well-known member
Tack för en utsökt Cappuccino med Rosetta, Tony. :coffee:
Var inne strax före två och "tankade". Är lite blyg av mig och hade dessutom bråttom men kände att det åtminstone kunde vara på sin plats med ett tummen upp här. Kul överaskning att Ni även säljer maskiner, tampers och kannor.
:)

Ha de´
 

Tony

Well-known member
Mitt nöje Brölar, alltid trevligt när drycken blir uppskattad.
Jag väntar spännt på att få upp mina nya Compak kvarnar på hyllan :)

Välkommen åter, hoppas du inte har lika brådis då, alltid trevligt att bubbla med en likasinnad.
 

Forumstatistik

Trådar
14,964
Inlägg
157,895
Medlemmar
19,572
Senaste medlemmen
jh
Topp