Fellow ode gen 2 vs Wilfa uniform

Wilderwein

Well-known member
Halloj.
Oftast dricker jag espresso men ibland vill jag kunna göra en kanna brygg. Har en Melitta epour som jag tycker sköter sig mycket bra. Till den har jag haft en wilfa uniform och varit nöjd smaken har jag tyckt ligger någonstans mellan en elektrisk bryggare och en v60.

Köpte mig en ode gen2 av ren nyfikenhet då "alla" säger att det är bland det bättre man kan köpa för filter under 5000kr.

Men jag är inte helt såld. Det ger nog en mer balanserad kopp med lite mer sötma. Men man förlorar en del komplexitet och roliga toner av syra.

Är det någon mer som provat och har liknande erfarenheter eller kanske ett helt annat utfall?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag har inte provat gen 2-skivorna, men ja jag tycker att Ode är mycket bättre för filterkaffe än "Uniform". Jag gillar inte el-brygg heller så i grunden är det nog preferens det handlar om.

Däremot förstår jag inte kommentaren om syra. I min erfarenhet dämpas den rejält av Mazzer-skivorna som sitter i Wilfan. Däremot komplexitet i form av att smakerna sitter ihop i en enda svårdefinierad sörja köper jag :rolleyes:

Om du inte planerar att sälja den kan jag tänka mig ett tillfälligt byte mot SSP LSv1 om du är intresserad av det. De har ganska bra balans mellan komplexitet och definierade smaker samt en framträdande syra.
 

Wilderwein

Well-known member
Jo ssp har jag funderat på innan jag köpte ode men det verkade som att stegen var för lösa så den ändrade inställning själv med tiden. Så det kändes inte som ett alternativ.

Hade jag haft några filter till min aeropress kvar så hade jag testat det såklart.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja Uniform verkar inte vara bästa valet att sätta SSP-skivor i. Jag har alltså ett par 64mm SSP LS som jag inte tror att jag kommer använda så mycket en tid framöver.
 

Wilderwein

Well-known member
Har testat lite mer nu. Och detta är min slutsats.

Ode är bättre hos mig. Den stora skillnaden är att när man maler fint blir Wilfa bitter medan ode blir rund. Maler jag grövre med ode så får jag fram syran som jag gillade med Wilfa men koppen är fortfarande mer balanserad.
 

Dirfors

Member
Jag har en Wilfa Uniform hemma, men har på senare tid börjat snegla på Ode Gen 2. Är det värt en uppgradering? Jag brygger endast V60 och någon enstaka Aeropress, så Espresso är inget att ta i beaktande.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Utan tvekan. Men om du bara brygger 1-2 koppar är det värt att fundera på en Timemore 064 eller bra handkvarn istället. 1zpresso Q2 är löjligt bra för pengarna tycker jag, men t.ex. en Pietro är med och tävlar med de bättre elektriska också.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Oj, trodde att den gick att köpa redan men det verkar bara vara förbeställning på 064S på deras sida, med leverans efter mars. Nå, till samma pris som Ode gen 2 hade jag själv föredragit 064, men det är ju inte enorm skillnad som plattform sett*. Ode har fördel om man vill mala till en stor kanna..

*har inte provat gen 2-skivorna än för den delen..
 

nept

Well-known member
Ode är ju beprövad och har funnits ett tag och många verkar tycka att gen 2-skivorna är bra. 064 å andra sidan är ju helt ny och med det kommer väl lite risker men den verkar ju funka. Hittar du en ode till ett bra pris är det väl bara köra
 

Dirfors

Member
Utan tvekan. Men om du bara brygger 1-2 koppar är det värt att fundera på en Timemore 064 eller bra handkvarn istället. 1zpresso Q2 är löjligt bra för pengarna tycker jag, men t.ex. en Pietro är med och tävlar med de bättre elektriska också.
Gillar idén med handkvarn, men vill gärna ha en elektrisk trots allt. Har kollat på Sculptor-modellerna, men har nog fastnat mer för Ode. Kanske pga att det är Gen 2 och har blivit kvitt en del barnsjukdomar som alltid finns i första generationens utgåvor. Ska hålla koll efter en till bra pris.
 

Sp00k

Member
Oklart om Dirfors menar ny eller begagnad.
En ny gen2 ligger iaf på 3700 på coffeefriend. Osäker på hur den handlaren är men den ser vettig ut iaf.
 

Dirfors

Member
Gjorde en 180° och tog @Jonken tips om en bra handkvarn istället, Kingrinder K6. Tänkte att Wilfa är bra nog, men att jag brygger så små mängder att en bra handkvarn faktiskt räcker gott. Fick hem den igår och ska testa vidare, men första intrycket är bra.

Kanske blir en Ode gen 2 i framtiden ändå, men nu ligger det längre fram.
 

johanhag

Active member
Har också funderat på dessa två och Timemore Sculptor 064, men låter som att Ode Gen 2 eller TS064 är att föredra då? Mest inne på Ode pga designen ändå.

Jag har redan en espressokvarn, Eureka Mignon Silenzio, men man vill ju optimera 🤓.

Har också en 1zpresso Q2 efter Jonkens tips som jag använder dagligen och är nöjd med egentligen, men lite småtrött på hand-vevandet. Hur står sig den mot de här kvarnarna? Om de är likvärdiga blir det lite svårare att motivera ett köp, maler oftast bara 15-20 g åt gången.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Nu beror det mycket på vilka malskivor man har i en Ode eller Sculptor. De jämförelser jag har gjort sida vid sida har varit mot K-Max och den har jag i sin tur jämfört mot Q2. Jag föredrar faktiskt Q2 en aning mot K-Max, förutom att det tar längre tid att mala (speciellt de sista bitarna) och att skruv-koppen inte är så smidig. Det var ingen enorm skillnad, så jag vågar nog säga att topparna är bättre åtminstone med skivorna från SSP men antagligen också turbo 064. Mer spännande smaker*.

Med det sagt blir jag gång på gång positivt överraskad över hur väl Q2 står sig. Får väl göra en direkt jämförelse någon gång, använder min mest till presskanna på jobbet. Oavsett ska man inte förvänta sig att det blir 5ggr bättre, dvs. att man får igen pris-skillnaden.. Å andra sidan kan resultaten gå från gott till ren njutning när man får ut det lilla extra :)

*här måste man vara mer på att dalarna också kan bli värre

Ser att det går att det faktiskt går att förbeställa Timemore 064 nu. 8% rabatt för stunden, men det landar tyvärr på dubbelt så mycket som för oss som nappade på Kickstartern. Ode gen 2 blir mer för pengarna om man gillar original-skivorna.
 

Forumstatistik

Trådar
14,771
Inlägg
156,490
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp