AJ
Well-known member
Fedecocagua i Guatemala (http://www.fedecocagua.org) är en kooperativ organisation, grundad 1969, som innefattar 148 små kooperativ. Vi gjorde en heldagsutflykt i december till Fedecocaguas olika anläggningar som gav en bra bild hur hela kedjan från odlare till export av kaffet går till.
Ca 20000 små kaffeodlare i Guatemala är anslutna till Fedecocagua vilket gör dem till den fjärde största exportören i landet. De levererar bland annat till Starbucks och Coop och jobbar mkt med rättvisemärkt kaffe. Vi besökte först deras kafferaffenanderi. Dit kommer allt torkat kaffe ifrån de olika bönderna för att sorteras, packas och exporteras.
Kaffet sorteras i flera steg, framförallt med hjälp av luft. Det var otroligt fascinerande att se hur effektivt maskinerna skilde bort de små och dåliga bönorna från de stora fina. Vår guide berättade skrattande att det finaste kaffet exporteras, de halvbra blir kvar i landet och det sämsta, dvs mestadels grus och skräp skickas till Nestle i Mexico där de gör frystorkat kaffe av det.
Den sista kontrollen innan packeteringen sker för hand.
Starbuckskaffe på väg till USA.
Alla transporter bevakas av beväpnade vakter då banditer på vägarna är relativt vanliga.
Efter en lång och mycket informativ rundtur bar det upp i bergen till Fedecocaguas torkningsanläggning utanför Acatenango. Ca 2 timmar utanför Guatemala City.
Vet inte om bilen hade passerat en besiktning i Sverige?
En glad odlare har precis varit och lämnat av lite kaffebönor.
Först tvättas bönorna ordentligt i flera steg, sedan skalas de och till sist så torkas de i solen.
Man använde även en stor gammal vedeldad trummaskin för att torka bönorna då man inte har plats att torka alla bönor i solen.
Kaffet vänds för hand flera gånger om dagen. Lite som att skotta snö fast i varmare och vackrare omgivningar. Vulkanen i bakgrunden hade ett litet utbrott när vi var där. Riktigt häftigt! Mkt rök, aska och muller. Odlarna var dock inte så förtjusta då aska lätt kan förstöra allt torkat kaffe.
Ca 20000 små kaffeodlare i Guatemala är anslutna till Fedecocagua vilket gör dem till den fjärde största exportören i landet. De levererar bland annat till Starbucks och Coop och jobbar mkt med rättvisemärkt kaffe. Vi besökte först deras kafferaffenanderi. Dit kommer allt torkat kaffe ifrån de olika bönderna för att sorteras, packas och exporteras.
Kaffet sorteras i flera steg, framförallt med hjälp av luft. Det var otroligt fascinerande att se hur effektivt maskinerna skilde bort de små och dåliga bönorna från de stora fina. Vår guide berättade skrattande att det finaste kaffet exporteras, de halvbra blir kvar i landet och det sämsta, dvs mestadels grus och skräp skickas till Nestle i Mexico där de gör frystorkat kaffe av det.
Den sista kontrollen innan packeteringen sker för hand.
Starbuckskaffe på väg till USA.
Alla transporter bevakas av beväpnade vakter då banditer på vägarna är relativt vanliga.
Efter en lång och mycket informativ rundtur bar det upp i bergen till Fedecocaguas torkningsanläggning utanför Acatenango. Ca 2 timmar utanför Guatemala City.
Vet inte om bilen hade passerat en besiktning i Sverige?
En glad odlare har precis varit och lämnat av lite kaffebönor.
Först tvättas bönorna ordentligt i flera steg, sedan skalas de och till sist så torkas de i solen.
Man använde även en stor gammal vedeldad trummaskin för att torka bönorna då man inte har plats att torka alla bönor i solen.
Kaffet vänds för hand flera gånger om dagen. Lite som att skotta snö fast i varmare och vackrare omgivningar. Vulkanen i bakgrunden hade ett litet utbrott när vi var där. Riktigt häftigt! Mkt rök, aska och muller. Odlarna var dock inte så förtjusta då aska lätt kan förstöra allt torkat kaffe.
Senast ändrad: