Första "sippen" smakar annorlunda motför resten?

treefinger

Well-known member
Jag tycker alltså att första fjärdedelen av en kopp espresso kan skilja sig rätt mycket i smak motför resterande del. Jag upplever "toppen" ofta som lite mer besk medan slutet, de droppar som rimligtvis borde ha extraherats i början, smakar både sötare och fylligare.

Beror det på att jag stänger av extraheringen för sent så att jag får i för mycket "blont" kaffe i koppen, som i sin tur ger en sämre smak? (Om det är till någon hjälp för att luska ut vad detta beror på så kan jag avslöja att jag rent generellt brukar försöka mala kaffet så fint att kaffet rinner så långsamt i koppen att det nästan börjar droppa till en början.)

Jag har lagt märke till det här fenomenet rätt länge men har inte förren nu på allvar börjat fundera kring vad det beror på. Jag testade nu idag både med lite musetti och 5 estate från J&N, upplever i stort samma förändring i smak hos båda sorterna.
Dumt nog har jag inte testat stänga av maskinen tidigare eftersom jag fått för mig att extraheringen helst bör stå på i 25-30 sekunder, dessutom skulle jag nog inte få mer än kring 4 cl kaffe om jag skulle stänga av extraheringen efter, säg 20 sekunder.


Fotnot:Är kraftigt koffeinpåverkad när jag skriver detta så jag kan inte ta något ansvar för icke sammanhängande meningsuppbyggnad eller andra underligheter..[/i]
 

wesaft

Well-known member
Helt rätt observation treefinger.
De allra första dropparna kan upplevas som "för starka" eller med för mycket syrlighet. Men det är där den goa smaken kommer, det som ger den där lilla sköna sparken i munnen :)

Det finns de som låter den första sekundern rinna utanför koppen för att få en lite lenare kopp. Jag gör inte såhär, känns som det saknas något då.

Ju längre du låter extraktionen gå, klart det blir mindre och mindre smak som kommer ur.

Om man som du delar upp shoten i tre eller fyra olika koppar och smakar av skiljer det sig mycket, men det är helheten man är ute efter.

Säger jag som gärna stänger av mina shots lite för tidigt ;)

Ok, det var ett tag sen jag var i bra kaffeform, men jag och min maskin gillar lite mindre volym och kortare tid. Om det blir bra vid 4 cl 20 sekunder så stannn där :)
 

Lars

Well-known member
Det är bara att inse att du är en ristretto-kille! (OBS! Jag känner till att extraktionstiden egentligen skall vara samma för espresso och ristretto och att malningsgraden skall justeras, men om man beställer en ristretto på stan, så är det de facto en "kort" espresso som man blir serverad.)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
..och det är väl så de flesta gör.
Jag tillhör dem som tycker att man ska lägga sin lilla sekundräknare åt sidan och titta på kaffet istället. Stäng av pumpen när det bara kommer blask. Sen kan man lära sig olika malning, olika dosering, olika tampning osv.
 

treefinger

Well-known member
Mycket kloka tankar där. Hädanefter ska jag titta på strålen istället för att titta på uret. När man ser att det blondar sig så stänger man av.

Bara en sista stilla undran. Angående det där blonda som kommer, det fyller alltså ingen nytta alls, det är bara äckel? Det för inte med sig några smaker man vill åt? Bara för att klargöra. :roll:
 

plind

Well-known member
Nu kanske jag svär i kyrkan och trampar i klaveret etc. men jag brukar faktiskt röra lite försiktigt i koppen med skaftet på en kaffesked utan att förstöra creman :shock: Då smakar hela espresson lika från topp till botten. "duckar.."
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Jag duckar med dig, då jag efter sommarens eskapader lagt mig till med att röra ner en sudd socker i espresson. Mumma..
 

wesaft

Well-known member
Bra idé plind, jag har också gjort det ibland. Ska testa detta mer som vana framöver.
Sista munnen smakar ofta bäst för mig :)
Sen mattas ju smaklökarna av en gnutta efter första kontakten med kaffet.

utmärkt länk Marv, med ett skönt diagram.

treefinger: om de sista blonda/blaskiga fyller någon funktion antar jag att du läst dig till nu, på ett sätt balanserar de ut koppen.
Sen om man låter den rinna lite längre kan vi jämföra med lungo vs americano tråden vi hade, det är bara mer koffein, lite beska och egentligen inga "goda smaker" som kommer efter detta. (klart att de som gillar bra lungos föredrar detta, men de är nog inte så många.)
 

lupoo

Well-known member
plind skrev
Nu kanske jag svär i kyrkan och trampar i klaveret etc.
Här kanske vi mer "tampar i klaveret" :lol:

Vad gäller att röra i kaffet så gör jag det alltid med några korn socker som faktiskt höjer smaken och plocker fram några toner till på smakpaletten. Creman ligger snällt kvar på toppen möjligen inte lika fint marmorerad men den släpper sina dofter och smaker. Så våga röra i koppen!!!
 

treefinger

Well-known member
Nu när jag testat att ändra teknik den gångna veckan kan jag bara meddela att espresson upplevs som betydligt mer homogen i smaken rakt igenom hela koppen.

Tack forumet för att jag blir mer och mer upplyst för var dag man hänger här :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,679
Inlägg
155,797
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp