ECM vs Lelit

Suktarn

Member
Hej!
Jag är hyfsat ny i kaffevärden och är på jakt efter en ny hobby och tänker att espresso är grejen då kaffe generellt är någonting jag är väldigt intresserad av och tycker om.
Jag hade för många år sedan en Gaggia men den var ingen hitt då den var begagnad och dåligt skött så när vi flyttade till hus fick den byta plats med en Jura. Det har även passerat div presskannor, bryggare och Don-pedro genom åren men nu känner jag mig redo att gå in på en halvautomatisk maskin igen. Jura kommer bli kvar och serva mig med morgonkaffe på vardagarna så tanken med mitt nyförvärv är främst hobby och grymt helgkaffe.

Jag var fört inne på en Silva men förstod efter ett par dagars intensiv läsning att man kan få bättre tempkontroll bl.a utan att behöva gå jättemycket högre i pris så det kan ju vara ok. Budget på maskin ca 10k.
Kom snabbt in på ECM Casa V som skulle vara ett betydligt bättre alternativ enligt många och även har tryckmätare men sen snubblade jag in på Lelit och jag måste säga att dom maskinerna verkar enormt prisvärda eftersom man även får med PID och bättre tempkontroll, men det vet jag ju inte egentligen och det är därför jag frågar här på forum. Så, är Lelit så bra som det verkar?
Jag har tittat på Anna och Grace men ser egentligen inte skillnad då bägge har 57mm porta-filter och 1000w effekt. Hoppar man upp till Victoria ser man ju kommersiell 58 mm och lite större effekt 1200w.
Har läst rådet på många ställen att titta på begagnat eller skaffa en e-61 grupp men jag vill i första hand ha nytt eftersom jag är inte vill vänta eller ha krångel och gällande e-61 så tolkar jag det som att uppvärmning är typ 20-30 min vilket jag tycket är för lång tid.
Så, är Lelit någonting att ha och isf vilken samt hur står den sig mot ECM?

En bra kvarn behövs ju givetvis är också, vad rekommenderas där?
 

Mayhem

Well-known member
Alla maskiner du radar upp är enkelkokare, och i mina ögon för dyra för vad man får. Då du framförallt dricker cappuccino hade jag absolut rekommenderat värmeväxlare eller dubbelkokare, och med din tilltänkta budget så innebär det begagnat. Du kommer bli besviken och/eller ganska snabbt tröttna på en enkelkokare.
 

Suktarn

Member
Alla maskiner du radar upp är enkelkokare, och i mina ögon för dyra för vad man får. Då du framförallt dricker cappuccino hade jag absolut rekommenderat värmeväxlare eller dubbelkokare, och med din tilltänkta budget så innebär det begagnat. Du kommer bli besviken och/eller ganska snabbt tröttna på en enkelkokare.
På vilket vis tröttnar man på enkelkokare? Om man ska göra en till två cappuccino bör det väl inte vara något problem, jag ser inget behov av att kunna skumma mjölk samtidigt som jag brygger och skulle tycka att det var betydligt drygare att vänta 25 min på att maskinen värmer upp. Vad har jag missat i ditt resonemang?
 

FBygden

Active member
På vilket vis tröttnar man på enkelkokare? Om man ska göra en till två cappuccino bör det väl inte vara något problem, jag ser inget behov av att kunna skumma mjölk samtidigt som jag brygger och skulle tycka att det var betydligt drygare att vänta 25 min på att maskinen värmer upp. Vad har jag missat i ditt resonemang?
Jag gör precis som du alltid en eller två koppar och tycker då enkelkokare är bästa kompromissen.
Jag är inte intresserad av värmeväxlare med bristande temperaturkontroll och dubbelkokare är overkill för mig som blir mycket dyrare och tar större plats utan att ge bättre kaffe i koppen.
Tvekade även jag mellan bl.a. Lelit eller ECM och valde ECM Classika PID, valde ECM framförallt pga byggkvalitet.
Tror du blir riktigt nöjd med Casa V eller Victoria, dock är det inte stor prisskillnad att gå upp till ECM Classika som jag valde och varmt rekommenderar.
 

Suktarn

Member
Jag gör precis som du alltid en eller två koppar och tycker då enkelkokare är bästa kompromissen.
Jag är inte intresserad av värmeväxlare med bristande temperaturkontroll och dubbelkokare är overkill för mig som blir mycket dyrare och tar större plats utan att ge bättre kaffe i koppen.
Tvekade även jag mellan bl.a. Lelit eller ECM och valde ECM Classika PID, valde ECM framförallt pga byggkvalitet.
Tror du blir riktigt nöjd med Casa V eller Victoria, dock är det inte stor prisskillnad att gå upp till ECM Classika som jag valde och varmt rekommenderar.
Kanske missar något men classika har väl e61 grupp och således även lång uppvärmning?

Är det stor skillnad i finish på Lelit och ECM? En fördel för Victoria kontra Casa är att Victoria har PID och bättre temperaturkontroll tänker jag.
 

FBygden

Active member
Kanske missar något men classika har väl e61 grupp och således även lång uppvärmning?

Är det stor skillnad i finish på Lelit och ECM? En fördel för Victoria kontra Casa är att Victoria har PID och bättre temperaturkontroll tänker jag.
Japp, Classika har e61. Jag ville ha det för att montera tryckmätare och flödeskontroll. Uppvärmning blir lite längre men ändå relativt snabb, fördelen är att massan i gruppen hjälper ytterligare med tempstabilitet.

Jag surfade runt väldigt mycket innan jag gjorde mitt val, tror inte skillnaden är enorm men ECM vekar generellt vara lite mer välbyggda vilket var viktigt för mig. Jag skulle också värdera PID högt så jag förstår att du lutar mer åt Victoria.
 

Jonken

Well-known member
gällande e-61 så tolkar jag det som att uppvärmning är typ 20-30 min vilket jag tycket är för lång tid.
För de flesta E61 rekommenderas snarare 45min. Du bör antagligen vänta åtminstone 20min med med någon av Lelits enkelkokare för bäst stabilitet (och ja, det är svårt att slå de i sin klass vad gäller pris/prestanda).

Förstår det som att en Cafelat Robot är utesluten, så om du prioriterar något som är redo direkt och dessutom kan skumma mjölk kanske en Sage Bambino Plus passar dig. Litet frågetecken hur bra espresso det blir med den och om det går att komma upp i högre temperatur - men borde i alla fall vara ett steg upp från automat-latte, särskilt om det är mörkrost som konsumeras.
 

Suktarn

Member
För de flesta E61 rekommenderas snarare 45min. Du bör antagligen vänta åtminstone 20min med med någon av Lelits enkelkokare för bäst stabilitet (och ja, det är svårt att slå de i sin klass vad gäller pris/prestanda).

Förstår det som att en Cafelat Robot är utesluten, så om du prioriterar något som är redo direkt och dessutom kan skumma mjölk kanske en Sage Bambino Plus passar dig. Litet frågetecken hur bra espresso det blir med den och om det går att komma upp i högre temperatur - men borde i alla fall vara ett steg upp från automat-latte, särskilt om det är mörkrost som konsumeras.
Nja jag tro inte att Sage är någonting för mig faktist, känns inte som en riktig espressomaskin på nå vis. Har börjat läsa
In mig på Profitec go också och det verkar ju vara en casa fast med pid om jag förstått rätt. Lutar åt en sådan med tanke på pristet 9k så nu är det väl bara att hitta lämplig kvarn.
 

basiecally

Well-known member
Nu blottar jag min okunskap här men vad blir den egentliga skillnaden mellan en enkelkokare och en HXmaskin? Jag är med på den extra loopen genom kokaren och principen med "thermosyphon". Men i praktiken finns det bara en värmekälla via värmelementet i tryckkokaren, precis som på en enkelkokare. Är det värmestabiliteten man vinner på att ha en HXmaskin? För min känns inte så stabil, överhettar snabbt. Eller är det att jag kan använda trycket från tryckkokaren samtidigt som jag gör en espresso?

Det sistnämnda är inte helt relevant för mig hemma, är oftast för distraherad av endera för att kunna göra ett bra jobb med det andra. Ser inte riktigt hur det skulle vara ett stort nedköp för en hemmaentusiast att välja en enkelkokare framför en HX. Men som sagt, jag tror jag kan ha missat något! Däremot ser jag hur en dubbelkokare är ett stort steg upp!
 

Mayhem

Well-known member
Nu blottar jag min okunskap här men vad blir den egentliga skillnaden mellan en enkelkokare och en HXmaskin? Jag är med på den extra loopen genom kokaren och principen med "thermosyphon". Men i praktiken finns det bara en värmekälla via värmelementet i tryckkokaren, precis som på en enkelkokare. Är det värmestabiliteten man vinner på att ha en HXmaskin? För min känns inte så stabil, överhettar snabbt. Eller är det att jag kan använda trycket från tryckkokaren samtidigt som jag gör en espresso?

Det sistnämnda är inte helt relevant för mig hemma, är oftast för distraherad av endera för att kunna göra ett bra jobb med det andra. Ser inte riktigt hur det skulle vara ett stort nedköp för en hemmaentusiast att välja en enkelkokare framför en HX. Men som sagt, jag tror jag kan ha missat något! Däremot ser jag hur en dubbelkokare är ett stort steg upp!
Även om man sällan vill skjuta kaffe och skumma exakt samtidigt så är det för mig en klar fördel att kunna göra det ena omedelbart efter det andra. På en enkelkokare blir det alltid väntande på att temperaturen skall komma upp eller ner mellan momenten beroende på vilket man valde att göra först. Dricker man mest espresso och endast undantagsvis med mjölk går det väl att leva med, men jag skulle inte vilja göra det på daglig basis.
 

Jonken

Well-known member
HX är ju egentligen designade för att kunna brygga skott efter skott och skumma så mycket man vill - blir väldigt mycket smidigare om man gör 3 eller fler koppar (eller redan 2 om man vill skumma mjölk mellan). Det är också då kommersiella HX håller jämnast temperatur utan en massa trick.

Håller med Mayhem om att det är lite tradigt att vänta de 30-45s det brukar ta för enkelkokare att hetta upp ångan, sen är den sällan lika bra eller riklig eftersom det rör sig om mindre volym.

Nuova Simonelli har väl fortfarande den billigaste värmeväxlaren på marknaden med Oscar 22 - dricker man alltid espresson med mjölk kan man kanske acceptera att temperaturen inte alltid blir exakt densamma. Gruppen är mindre än E61 och värms upp snabbare. Väldigt kraftig ånga.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,356
Senaste medlemmen
Marsian
Topp