I slutet på september åkte familjen och jag på en välbehövlig semester till Italien. Inför denna resa på 14 dagar, tänkte jag vara ”duktig pojke” och följa manualens råd om att tömma kokarna. Sagt och gjort, följde jag de enkla instruktionerna och lämnade därefter Duetton ensam i huset med gott samvete. Väl tillbaka i huset flushade jag igenom maskinen med ngn liter vatten och drog sedan min första ”Svenska” espresso (J&N) på två veckor. Mmm! Nästa dag var det dags för morgon-cappun och helt plötsligt började ångan bete sig mkt märkligt. Så fort jag skruvade upp ångan, började mjölken stiga märkligt snabbt i kannan och när jag närmade mig ytan, började det stänka mjölk all over the place! Que? Smakade på cappun och insåg att mjölken inte innehöll något som helst microskum utan enbart var utspädd med varmt vatten… Hmm! Nästa morgon slog jag på Duetton och helt plötsligt gick huvudsäkringen på bottenvåningen. Tittade under Duetton och noterade en liten vattenpöl. Lyfte på locket på maskinen och såg att det även var vatten på vakuumbrytaren.
Mailade Claudette på Bella Barista, som rekommenderade att jag avkalkade maskinen och samtidigt skruvade isär vakuum brytaren för att frigöra den kalkflaga som troligtvis hade fastnat i vakuumbrytaren och orsakat ”olyckan”. Jag följde hennes råd, men vakuumbrytaren var ren som snö. Inget kalk i sikte. Testkörde Duetton och nu var allt frid och fröjd igen, men det varade inte länge. Två dagar senare, efter att maskinen hade kommit upp i arbetstemp, steg trycket i bryggkokaren plötsligt upp över 1,5 bar, dvs in i det röda området på mätaren. Jag släppte snabbt ut ånga och trycket normaliserades igen. Tillbaka från jobbet testade jag att göra en cappu och nu blev mjölken utspädd igen. Direkt därefter tändes lamporna för kokarna och nu steg trycket igen upp över 1,5 bar. Släppte ut ånga och noterade därefter att trycket i bryggkokaren var något högre (1,4 bar) än det brukade vara (1,2 bar). PID-inställning (t1/t2) 92/122C.
Fortsättning följer
Mailade Claudette på Bella Barista, som rekommenderade att jag avkalkade maskinen och samtidigt skruvade isär vakuum brytaren för att frigöra den kalkflaga som troligtvis hade fastnat i vakuumbrytaren och orsakat ”olyckan”. Jag följde hennes råd, men vakuumbrytaren var ren som snö. Inget kalk i sikte. Testkörde Duetton och nu var allt frid och fröjd igen, men det varade inte länge. Två dagar senare, efter att maskinen hade kommit upp i arbetstemp, steg trycket i bryggkokaren plötsligt upp över 1,5 bar, dvs in i det röda området på mätaren. Jag släppte snabbt ut ånga och trycket normaliserades igen. Tillbaka från jobbet testade jag att göra en cappu och nu blev mjölken utspädd igen. Direkt därefter tändes lamporna för kokarna och nu steg trycket igen upp över 1,5 bar. Släppte ut ånga och noterade därefter att trycket i bryggkokaren var något högre (1,4 bar) än det brukade vara (1,2 bar). PID-inställning (t1/t2) 92/122C.
Fortsättning följer