vatten kan bli mer än 100 C. Hängde ni inte med på fysiklektionerna i högstadiet?
Jodå, det var det jag tyckte i mitt senaste inlägg. Det lät bara så igenomtänkt med olika sorters HX först...
Det kanske är något annat om hur HX tar upp temperaturen från ångan jämfört med vattnet? Annars känns det inte som det är någon skillnad mellan liggande och stående HX. (vilket det kanske inte är?)
![]()
till hälften är i den varma ång delen...
Men ångan och vattnet är ju lika varma.![]()
som om vatten och ånga har samma värme så skulle du få ett te vatten som är 120Cl
som om vatten och ånga har samma värme så skulle du få ett te vatten som är 120C
det är ju inte det jag har lärt mig man jag kan ha fel
Om vattnet håller en temperatur över hundra grader så är det ju totalt oanvändbart till te.
Nu tycker jag att någon (som har en termometer :blushskall ta och mäta sitt tevatten. Det kan omöjligt hinna svalna av speciellt mycket på vägen. Om vattnet håller en temperatur över hundra grader så är det ju totalt oanvändbart till te.
HX fungerar alltså ungefär så att den håller vattnet på 120 grader i tanken och när man ska brygga kaffe så kyler den ner vattnet?
Betyder det att det går åt mer energi att brygga espresso med en HX än med en "vanlig" (typ Silvia), eller gör den något smart på vägen för att förhindra det?
Ok KG. Tack! Jag trodde jag hade köpt mig fri från allt vad flushning heter i och med uppgraderingen till HX, men... Ok.
Ja, det lär det vara (för det är väl i ångform antar jag?).
Om inte vattnet skulle hinna kylas ner till < 100° på vägen skulle det inte komma något vatten, utan bara ånga. Detta eftersom att trycket sjunker när man öppnar ventilen, med lägre kokpunkt som följd. Detta kommer att göra att vattnet förångas på vägen ner i koppen.