Dubbelkokare vs. H/X

tommy.

Well-known member
Jag har för mig att vatten blir bara 100 grader men att man kan pressa upp vattenånga till ännu högre temperaturer.
 

Marv

Well-known member
vatten kan bli mer än 100 C. Hängde ni inte med på fysiklektionerna i högstadiet ? Om trycket är högre ökar kokpunkten och om trycket minskar minskar kokpunkten. Övertrycket i en HX kokare är ca 1 bar, vilket motsvarar en kokpunkt på ca 120 C
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
vatten kan bli mer än 100 C. Hängde ni inte med på fysiklektionerna i högstadiet?

Jodå, det var det jag tyckte i mitt senaste inlägg. Det lät bara så igenomtänkt med olika sorters HX först...

Det kanske är något annat om hur HX tar upp temperaturen från ångan jämfört med vattnet? Annars känns det inte som det är någon skillnad mellan liggande och stående HX. (vilket det kanske inte är?)

:coffee:
 
C

crema

Guest
Jodå, det var det jag tyckte i mitt senaste inlägg. Det lät bara så igenomtänkt med olika sorters HX först...

Det kanske är något annat om hur HX tar upp temperaturen från ångan jämfört med vattnet? Annars känns det inte som det är någon skillnad mellan liggande och stående HX. (vilket det kanske inte är?)

:coffee:

min tanke är att en liggande Hx behöver du kanske inte fluscha lika mycket som en ståendes som då till hälfter är i den varma ång delen
och då är ett mellan ting mellan DK och vanlig Hx
 

Marv

Well-known member
Nej nej nej.....
I en HX är håller hela kokaren ca 120C , dvs ca 1.0 bar övertryck på ångan. Både ånga och vatten håller denna temperatur. Eftersom de är i nära anslutning till varandra inne i kokaren kommer de att hålla samma temperatur. Dessutom ligger ju värmeelementen i vattnet, och det är där värmet puttas in i kokaren, så är det något som är varmare så är det vattnet. Att vattnet kan vara så varmt beror på att det är övertryck vilket leder till att kokpunkten stiger över 100 C. Vatten kan annars inte vara varmare än kokpunkten.
 
C

crema

Guest
som om vatten och ånga har samma värme så skulle du få ett te vatten som är 120C
det är ju inte det jag har lärt mig man jag kan ha fel
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
som om vatten och ånga har samma värme så skulle du få ett te vatten som är 120Cl

Ja. om du använder en tryckkokare så håller vattnet 120 grader tills du öppnar locket (med en smäll). Kokaren i en HX är under tryck, därför är det möjligt för vattnet att hålla högre temperatur än 100 grader. :)

Kokar du vatten på toppen av Mount Everest (med lägre kokpunkt pga lägre lufttryck) så får du tevatten som är kallare än 100 grader.
 

Buffeln

Well-known member
Nu tycker jag att någon (som har en termometer :blush:) skall ta och mäta sitt tevatten. Det kan omöjligt hinna svalna av speciellt mycket på vägen. Om vattnet håller en temperatur över hundra grader så är det ju totalt oanvändbart till te.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Om vattnet håller en temperatur över hundra grader så är det ju totalt oanvändbart till te.

Ja, det lär det vara (för det är väl i ångform antar jag?).

Vatten som är över 100 grader utan att vara under tryck monsterkokar, eller kommer u t som ånga. Annars skulle det vara möjligt att hälla upp en mugg med 105 gradigt vatten (vilket jag inte tror är möjligt).
 

johey

Well-known member
HX fungerar alltså ungefär så att den håller vattnet på 120 grader i tanken och när man ska brygga kaffe så kyler den ner vattnet? Betyder det att det går åt mer energi att brygga espresso med en HX än med en "vanlig" (typ Silvia), eller gör den något smart på vägen för att förhindra det?
 

Daffy Duck

Well-known member
Nu tycker jag att någon (som har en termometer :blush:) skall ta och mäta sitt tevatten. Det kan omöjligt hinna svalna av speciellt mycket på vägen. Om vattnet håller en temperatur över hundra grader så är det ju totalt oanvändbart till te.

Om inte vattnet skulle hinna kylas ner till < 100° på vägen skulle det inte komma något vatten, utan bara ånga. Detta eftersom att trycket sjunker när man öppnar ventilen, med lägre kokpunkt som följd. Detta kommer att göra att vattnet förångas på vägen ner i koppen.


Edit: Du hann visst före, KG...
Så går det när man börjar skriva, och går och gör något annat innan man skrivit klart. :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
HX fungerar alltså ungefär så att den håller vattnet på 120 grader i tanken och när man ska brygga kaffe så kyler den ner vattnet?

En HX tar inte vatten från kokaren när den ska brygga en espresso. Den leder vattner igenom kokaren i ett rör. Vattnet värms upp till "rätt" temp och viola så får man en espresso.

Om man inte brygger en espresso på X antal minuter så viola blir vattnet för varmt i HX-delen och man måste flusha för att komma ner till rätt temp.


Betyder det att det går åt mer energi att brygga espresso med en HX än med en "vanlig" (typ Silvia), eller gör den något smart på vägen för att förhindra det?

Eftersom man har en större kokare, och apparaten därför avger mer värme, så bör den dra mer el. Flushandet drar väl lite "spill-el" det med, men det känns som en petitess att ens tänka på.
 

johey

Well-known member
Ok KG. Tack! Jag trodde jag hade köpt mig fri från allt vad flushning heter i och med uppgraderingen till HX, men... Ok. (Tilläggas bör att jag ännu inte provat maskinen).

Spontant låter det dock trevligt att höra att vattnet inte står och myser i kokaren, utan bara glider genom ett rör när det är dags för kaffe. Jag var lite orolig över det faktum att min "nya" maskin har en kokare på fem liter och att jag - om jag ligger i - gör av med ungefär hälften av den mängden vatten på en vecka.

Men när man använder ånga så släpper den ut det direkt ifrån kokaren? Hoppas inte att gammalt vatten i kokaren sätter sin prägel på mjölken...
 

Buffeln

Well-known member
Ja, det lär det vara (för det är väl i ångform antar jag?).

Om inte vattnet skulle hinna kylas ner till < 100° på vägen skulle det inte komma något vatten, utan bara ånga. Detta eftersom att trycket sjunker när man öppnar ventilen, med lägre kokpunkt som följd. Detta kommer att göra att vattnet förångas på vägen ner i koppen.

Snabbpluggade just termodynamik på nätet i tio minuter och lärde mig då att fasövergångarna (t.ex. vatten -> gas) kräver extra mycket energi och att den i övrigt linjära uppvärmningskurvan planar ut rejält vid dessa punkter.

picture.php


Vattnet borde därför i detta fall mycket snabbt kylas av ned till <100° när trycket och tillskottsvärmen försvinner, för att sedan kylas av enligt en långsamare, linjär kurva. Om någon har pluggat detta lite mer seriöst än vad jag har gjort får ni gärna kommentera detta.

MAO tror jag att Daffy har rätt och detta var det mest invecklade sättet jag kunde säga det på! ;)
 
C

crema

Guest
vad betyder detta? denna skala är inte under tryck skulle jag tro? om man får 120C under ett bar tryck så kan det inte vara i samma värme i hela tanken för då får man inte själv cirkulation i grupphuvudet. värme stiger kyla sjunker.
 
Topp