Det fina skummet igen...

Molarin

Well-known member
Shaggy sa:
Äntligen lyckades jag frambringa mikro-skummet. Jag har som sagt tidigare eftersträvat visslandet i mjölken och trott i min enfald att jag var för högt med munstycket när det bluddrade och fräste.

Det finns ett läge mellan "vissla" och "bubbla". Låter ungefär "fffffff". Prova där. Men min gaggia classic och rejält tryck så brukar jag köra i "fffffff"-läge till 45°c och sedan dyka ner i värmningsläge till ungefär 64°c.
 

Baggio

Member
Jag är en riktig gröngöling i kaffevärlden, iallafall när det gäller att stå bakom bardisken. Fick hem min Gaggia Classic slutet av förra veckan och fixar allt espresson rätt fint nu. Har däremot stora problem med mitt skum till cappucion.

Vet egentligen inte varför jag skriver nu men kanske för att visa min uppskattning och förväntan på skumguiden!

Grazie e arrividerci!
 

Molarin

Well-known member
Baggio sa:
Jag är en riktig gröngöling...

Byt eller modifiera ditt ångrör!

1. Byt till ett ångrör som i normala fall sitter på en Rancilio Silvia. Kostar 200-350 kr.

2. Modifiera ditt ångrörs panarello. Flytta på o-ringen som sitter mellan den övre och nedre delen så att ingen luft släpps in i panarellon.

Lycka till!

(Jag bytte rör och är supernöjd.)
 

Baggio

Member
Tack wesaft!! Jag älskar både forum och allt som har me kaffe att göra så de här blir nog en bra grej tror jag! :)

Underbart med länken, skall börja studera på direkten! Tack så mycket!
 

Baggio

Member
När jag ändå är i gång;

1. Finns det någon guide som visar hur du modifierar och byter ut ditt ångrör? Flytta på o-ringen är desamma som att ta bort den helt?

2. Finns det någon speciell leverantör av Rancilio Silvia jag skall vända mig till för att köpa nytt rör? Butik i Göteborg eller via internet?

Tack
 

Molarin

Well-known member
Nickeh här på forumet har gjort en guide. Men det kan göras enklare! Kolla infästningen av ditt ångrör. Känn lite på muttern som sitter där. Är den lätt att komma åt/skruva av? Då är det bara att skruva av, sätta på den gängade nippeln på rancilioröret och skruva fast igen.

Guiden


Röret kan köpas på Verner & Verner, kaffemaskinen eller nån Rancilio-åf.
 

Santa

Active member
En detalj i alla instruktioner jag läst tycker jag har gått förlorad, nämligen mängden mjölk.
Jag (Som nybörjare med klen maskin) lyckas betydligt bättre med 2,5 dl i min 6 dl kanna än med t.ex. 1,5 dl. Man får längre tid på sig innan temperaturen blir för hög helt enkelt.
I går kväll gjorde jag mitt livs bästa skum med så små bubblor så de nästan inte gick att urskilja!

/Kaffetomten
 

niad

Well-known member
För att underlätta skumning tidigare så brukade jag låta kannan stå i kylen en stund med kallt vatten, då får man rejält med tid innan det blir för varm mjölk när man skummar. På det sättet kan man få lite mer tid att strecha mjölken.
 

GLC

Well-known member
niad sa:
För att underlätta skumning tidigare så brukade jag låta kannan stå i kylen en stund med kallt vatten, då får man rejält med tid innan det blir för varm mjölk när man skummar. På det sättet kan man få lite mer tid att strecha mjölken.

Bra tips, detta fungerar mkt bra, ger ett par extra sekunder att jobba lite med mjölken. Jag kör alltid på detta nu.
 

treefinger

Well-known member
GLC sa:
niad sa:
För att underlätta skumning tidigare så brukade jag låta kannan stå i kylen en stund med kallt vatten, då får man rejält med tid innan det blir för varm mjölk när man skummar. På det sättet kan man få lite mer tid att strecha mjölken.

Bra tips, detta fungerar mkt bra, ger ett par extra sekunder att jobba lite med mjölken. Jag kör alltid på detta nu.

Håller med, ibland jag brukar t.o.m. ställa in kannan i frysen stund innan jag ska skumma. Enda nackdelen är att övre delen av kannan brukar förbli frostad även efter jag skummat mjölken klart, vilket leder till att mjölken tappar lite i temperatur när man häller upp mjölken, men nog tjänar man några sekunder :)

Det är dock inte alltid man har sån framförhållning att man orkar med sådant. Numera gör jag endast som så att jag spolar kannan med iskallt vatten innan jag häller i mjölken i den, det tycker jag fungerar helt okej det med.
 

jb

Well-known member
Det är generellt alltid lättare att ha en kanna som är anpassad till mängden mjölk man ska skumma än att skumma lite mjölk i en stor kanna... Men det visste nu ju säkert redan :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,799
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp