Det fina skummet igen...

Glen

Well-known member
Hej efter en skön sommar som har inneburit segling och Mokabryggt kaffe i båten.

Nåväl. Jag har precis kommit igång med kaffeexperimenterandet igen och tror jag har gjort vissa framsteg (tack till Vonthor och Treefinger). Nu skulle det vara bussigt med lite "så här går du vidare tips".

Hårdvaran
en Gaggia Classic med modifierat ångrör (gummipackningen är flyttad).
en Rancilio Rocky.
en aluminiumtamper inköpt på kaffemaskinen
en rostfri kanna som är lite liten, men har pip.

Mjukvaran
Musetti (för övnings skull)
Standardmjölk från Arla.

Hur gör jag?
Gör espresson först. Bra crema som stannar länge länge i koppen. När jag sen skummar mjölken börjar jag med att få till ett fint skum (3-5 s), sedan tar jag ner ångröret under ytan på mjölken och virvlar runt skummet tills rätt temperatur är uppnådd. Rätt temperatur är enligt mig och min avsaknad av termometer, så varmt att jag knappt kan hålla i kannan (kan dock hålla i handtaget... :lol:). Har mätt temperaturen förr och det är ungefär mellan 60 och 65 grader.

Sedan virvlar jag runt mjölken genom att rotera kannan och får fram en glansig, mycket "attraktiv" yta utan stora bubblor. Det känns som om skummet och mjölken utgör en homogen blandning.

Ska sedan prova latteart. Vinklar lattemuggen lite mot mig och börjar hälla mjölken i kaffet. Det går bra i början (inget skum på creman än), men mot slutet kommer skummet lite stötvis. Resultatet blir i och för sig rätt vackert, men det är omöjligt (vet egentligen att inget är omöjligt) att göra annat än en "marmorering" av latten där det ljusaste är helt vitt (ren t mjölkskum) och det mörkaste är det mörkaste på creman.

Nu till frågan: Är jag på rätt väg? Det känns som om jag är nära perfekt skum. Vad tror ni?

Simma lungt.
Glen

[/list][/list]
 

Shaggy

Active member
Hur får du/ni till "skummet"?

Jag blir förtvivlad här. Har haft en Saeco-maskin några år med "fusk-skummare" på. Då är det klart att det blir skum men det blir diskmedelsvarning

För några veckor sen uppgraderade jag till en E61-maskin och jag får inget skumt. Jag läser beskrivningar som att mjölkvolymen ökar med runt 50% på 5-7 sekunder och för mig stiger det nästan ingenting även om jag kör tills hela mjölkvolymen är 65gr.

Jag har läst på och tittat på filmer. Håller munstycker (med två hål) bara lite nedanför ytan och öser på fullt med ånga. Mjölken visslar högt ibland och bluddrar ibland. Jag har fått bra "virvel" men inget händer.

Jag kan tillägga att jag kör med Arlas röda mjölk.

Ursäkta för att jag inkräktar lite på din tråd men du verkar ha kommit betydligt längre och jag tänkte försöka haka på.

Espresson är för övrigt gudomlig med tanten och gästerna gapar ofta äter mjölkblandningar...
 

Glen

Well-known member
Tjenare. Är själv nybörjare och har tyvärr ingen erfarenhet av din maskin. Killarna och tjejerna här har emellertid en del erfarenhet, vi får vänta snällt.

Glen
 
M

Medlem14302

Guest
Jag skall försöka fixa lite illustrationer på hur man kan hålla skumröret mot kannan/mjölken osv. Det skall bli mitt andra projekt såfort jag är klar med tamping tankarna. Att det visslar / skriker i mjölken är att det har bildats för lite mikrobubblor i mjölken. Alltså för lite luft har slagits in i mjölken. Mikrobubblorna fungerar även lite som ljudisolering. Ljudet du skall eftersträva när du bygger skum och som skall komma när du håller skumröret precis under mölkytan brukar jag likna med ljudet man får när man river tidningspapper i lagom fart. Håll ut så skall jag fixa guiden om inte någon annan duktig fixar fram en innan mig.
 

lupoo

Well-known member
:D :D :D DC skall skriva en skummnigsguide :!: :D :lol: :D

Nu ställer jag undan tampern, hämtar kannan och sätter mig och väntar...

ps Tack på förhand ds
 

Stenqvist

www.danstenqvist.com
Såg Riket på Dvd precis, men det här är snäppet bättre. DC: Vad skulle vi göra utan dig? När kommer bloggen?
 
M

Medlem14302

Guest
:lol: :lol: :lol:

Ni får mig att somna med ett leende!

När bloggen kommer? Aldrig... There can only be one blogg, bloggen för livsnjutare... ;)

Sitter fast med illustrationerna i photoshop men snart djä%"&lar! :twisted:
 

wesaft

Well-known member
Gött, vi vill ha kvar DC här inne :) inte sväva iväg till någon blogg.
Stenqvist, visst det känns det trots allt som du är kvar här också såklart...
Vi kanske ska starta en avdelning med "kaffe dagbok/blogg/ego" trådar.
Även om det inte är något för mig, skriver hellre lite offtopic då och då :)

Haha! ska börja trappa ner på forumläsandet. Inatt drömde jag att jag var i en butik och blev bjuden på frukost av Cheffalo, cappun skmakade utmärkt.
Vaknade upp med en chock, hungrig och kaffesugen ;)
Har faktiskt inte haft igång min maskin på några dagar nu.
 

niad

Well-known member
Har faktiskt inte haft igång min maskin på några dagar nu.

Vadå inte haft igång, jag brukar starta min så fort jag kommer hem, ibland händer det dock att det är så sent så jag sen känner att jag inte skall ha kaffe, men igång skall den.
 

wesaft

Well-known member
haha, det var inte så romantiskt tyvärr, du serverade bara, fick äta själv. Snacka om ohyffsat!
Någon halvfuturistisk butik, utanför såg det ut ungefär som järntorget eller liknannde, skulle nämligen spana på någon snygg tjej i en grannbutik. (där räddade jag väl gaystämpeln ;))

niad: Jag har inte druckit kaffe helt enkelt. Jag har min igång också i vanliga fall, även om min lilla pärla är snabbstartad.
 

Shaggy

Active member
Äntligen lyckades jag frambringa mikro-skummet. Jag har som sagt tidigare eftersträvat visslandet i mjölken och trott i min enfald att jag var för högt med munstycket när det bluddrade och fräste. Jag trodde att det senare var det som skulle leda till diskmedels-skum.

Hur som helst som vanligt gäller ju en gång är ingen gång men jag ska ge mig på det igen (och igen) i helgen.

Ser tacksamt fram emot den kommande instruktionen!
 

Asprilla

Well-known member
ja DC, snacka skum med oss. jag minns fortfarande för längesen, på the lounge... du frågade om jag ville ha hjärta eller löv. jag var inte beredd. svårt val.
 
M

Medlem14302

Guest
Ledig imorgon! (Söndag) Håll ögonen öppna efter skummnings guide...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,679
Inlägg
155,796
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp