Glen
Well-known member
Hej efter en skön sommar som har inneburit segling och Mokabryggt kaffe i båten.
Nåväl. Jag har precis kommit igång med kaffeexperimenterandet igen och tror jag har gjort vissa framsteg (tack till Vonthor och Treefinger). Nu skulle det vara bussigt med lite "så här går du vidare tips".
Hårdvaran
en Gaggia Classic med modifierat ångrör (gummipackningen är flyttad).
en Rancilio Rocky.
en aluminiumtamper inköpt på kaffemaskinen
en rostfri kanna som är lite liten, men har pip.
Mjukvaran
Musetti (för övnings skull)
Standardmjölk från Arla.
Hur gör jag?
Gör espresson först. Bra crema som stannar länge länge i koppen. När jag sen skummar mjölken börjar jag med att få till ett fint skum (3-5 s), sedan tar jag ner ångröret under ytan på mjölken och virvlar runt skummet tills rätt temperatur är uppnådd. Rätt temperatur är enligt mig och min avsaknad av termometer, så varmt att jag knappt kan hålla i kannan (kan dock hålla i handtaget... :lol. Har mätt temperaturen förr och det är ungefär mellan 60 och 65 grader.
Sedan virvlar jag runt mjölken genom att rotera kannan och får fram en glansig, mycket "attraktiv" yta utan stora bubblor. Det känns som om skummet och mjölken utgör en homogen blandning.
Ska sedan prova latteart. Vinklar lattemuggen lite mot mig och börjar hälla mjölken i kaffet. Det går bra i början (inget skum på creman än), men mot slutet kommer skummet lite stötvis. Resultatet blir i och för sig rätt vackert, men det är omöjligt (vet egentligen att inget är omöjligt) att göra annat än en "marmorering" av latten där det ljusaste är helt vitt (ren t mjölkskum) och det mörkaste är det mörkaste på creman.
Nu till frågan: Är jag på rätt väg? Det känns som om jag är nära perfekt skum. Vad tror ni?
Simma lungt.
Glen
[/list][/list]
Nåväl. Jag har precis kommit igång med kaffeexperimenterandet igen och tror jag har gjort vissa framsteg (tack till Vonthor och Treefinger). Nu skulle det vara bussigt med lite "så här går du vidare tips".
Hårdvaran
en Gaggia Classic med modifierat ångrör (gummipackningen är flyttad).
en Rancilio Rocky.
en aluminiumtamper inköpt på kaffemaskinen
en rostfri kanna som är lite liten, men har pip.
Mjukvaran
Musetti (för övnings skull)
Standardmjölk från Arla.
Hur gör jag?
Gör espresson först. Bra crema som stannar länge länge i koppen. När jag sen skummar mjölken börjar jag med att få till ett fint skum (3-5 s), sedan tar jag ner ångröret under ytan på mjölken och virvlar runt skummet tills rätt temperatur är uppnådd. Rätt temperatur är enligt mig och min avsaknad av termometer, så varmt att jag knappt kan hålla i kannan (kan dock hålla i handtaget... :lol. Har mätt temperaturen förr och det är ungefär mellan 60 och 65 grader.
Sedan virvlar jag runt mjölken genom att rotera kannan och får fram en glansig, mycket "attraktiv" yta utan stora bubblor. Det känns som om skummet och mjölken utgör en homogen blandning.
Ska sedan prova latteart. Vinklar lattemuggen lite mot mig och börjar hälla mjölken i kaffet. Det går bra i början (inget skum på creman än), men mot slutet kommer skummet lite stötvis. Resultatet blir i och för sig rätt vackert, men det är omöjligt (vet egentligen att inget är omöjligt) att göra annat än en "marmorering" av latten där det ljusaste är helt vitt (ren t mjölkskum) och det mörkaste är det mörkaste på creman.
Nu till frågan: Är jag på rätt väg? Det känns som om jag är nära perfekt skum. Vad tror ni?
Simma lungt.
Glen
[/list][/list]