Dags att sluta ge dricks?

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Läste ett par intressanta artiklar om dricks:

http://www.alltomstockholm.se/start/article227870.aos
http://www.alltomstockholm.se/start/article221693.aos

Jag har personligen alltid varit emot dricks, för personalen får ju lön. Och om de inte tycker att lönen är tillräcklig bör de kräva högre lön eller välja ett annat yrke, eller hur?

Det är ju helt åt skogen att "man ska ge 10% i dricks", WTF är det för påhitt? Varför ska serveringspersonalen få 10% av sin lön som svarta pengar, kan någon förklara varför det skulle vara logiskt att göra så?:huh:

Är det OK om alla andra yrkesgrupper börjar plocka ut 10% av sina inkomster under bordet? Skulle inte tro det...:nowink:

Jag kommer aldrig mer att ge dricks, det är en förlegad sak som inte hör hemma i ett modernt samhälle där alla förväntas få en lön de kan överleva på.

Vad tycker ni? Finns det någon som har logiska förklaringar till varför "man ska" betala 10% av notan i svarta pengar?:unsure:
 

Gholam

Well-known member
Det finns ingen anledning överhuvudtaget att ge drick, utom att man vill visa att man är nöjd och tacksam. Då är det symboliska summor vi talar om och inte 10% av deras lön...

PS. Blev det för många shots på kvällen? 03:08???
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Jusst denna fråga är lite svår.
Två sidor.
Att det skulle vara standard och något personalen kräver förstår jag inte alls, och på det tar jag totalt avstånd.
Men om man däremot är på ett ställe där man trivs, är ofta och får bra service från trevlig personal kan det vara bra att dricksa för fortsat hög kvalite.
Men jag skulle ju inte direkt få för mig att dricksa pizzabagarn för att jag får pizzan eller kassörskan/kassören på affären för att jag får betala för varorna.
:eek:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
En skönlitterär bok. Början på min "författarkarriär" (håller på med min första bok som inte ens är klar än, så någon författare är jag inte) började faktiskt i en tråd här på RK: http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=3204&highlight=skrivit+bok

Sedan fick ett par forumister läsa kapitel 1: http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=6102&highlight=skrivit+bok

Nu är boken färdigskriven, men inte färdigredigerad. Det är en hel del putsande kvar på texterna... Den är för tillfället 396 sidor lång med Times New Roman 12, med dubbelt radavstånd. Eller 111022 ord, enligt word.

Jag skulle nog våga säga att kapitel 1 är bättre nuförtiden, dels tack vare lite tips och åsikter från forumister. Och dels av att man lär sig en hel del av att skriva så pass mycket.

Need I say att kaffe har en roll i boken, och att det självklart rostas kaffe i den? :D:coffee:

Den blir förmodligen helt klar till våren, det känns som att det är en del kvar att fila på och förbättra. Och sedan har jag ju bara tid att sitta med boken på kvällar/nätter, då jag driver ett företag som går alldeles för bra om dagarna (så jag har massor med jobb...).

:cool:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Förhoppningsvis kan man köpa den "som en vanlig bok" via ett förlag, om någon nappar på manuset. De i emot ungefär ett manus per 350 inskickade, så det är statistiskt sett ungefär 0,3% chans de tar emot manuset.:unsure:

Om inget förlag vill ha den så kommer jag att ge ut den själv, och då kommer man att kunna köpa den från mig. :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ja, det blir i så fall Vulkan eller något liknande. Det finns många som erbjuder tjänsten gör-din-egen-bok... Svårt att veta vilken man ska välja. Fast det blir ett senare problem. Tror något förlag på min bok så blir ju Vulkan-frågan ett icke-problem. :)

En blivande bibliotekarie har förresten också läst första kapitlet, och hon tyckte att den var skitbra. Möjligt att hon var något jävig (bekant till min fru), men det tror jag inte. Så helt värdelös är boken inte i alla fall. Frågan är väl om resten av boken och händelserna faller lika bra på läppen som det första kapitlet... Det återstår att se.:coffee:

Det är kul att skriva!:)
 

mts

Well-known member
Jag kommer alltid att dricksa om jag får god service. Efter att ha stått så många år och varit trevlig för barens ryktes skull när det kommer besserwissrar, dryga jävlar som argumenterar mot allt och alla och självutnämda experter som enligt dem själva kan så otroligt mycket bättre och mer än jag själv så har jag lärt mig att aldrig vara dryg eller otrevlig mot den som serverar mig, om det tar lång tid innan maten kommer men ändå verkar skäligt så beställer jag kanske en öl till och ber om en förklaring eller uppskattning varför maten dröjer istället för att sucka och bli störig mot stackaren som får bära hundhuvudet för att kockarna sitter i skiten.
Från den andra sidan notan är det många trötta och långa nätter, jag tror inte att nån som inte jobbat i branschen kan föreställa sig hur det är klockan fyra när sista gästen gått och man vet att med lite tur så är jag hemma innan sju och sen börjar jag jobba igen kl 14. Dricksen är lite utav moroten i det hela, jobba bra så blir du belönad. Hur många andra yrkesgrupper tror ni skulle jobba 14-15timmarspass i slitig miljö på hårda golv för en hundring i timmen och dessutom ta all skit som de ovan nämnda grupperna ger en?
Jag skiter helt och fullt i hur många procent jag får, en öresutjämning och en kommentar eller klapp på axeln kan påverka så mycket men det är synd att så få gör det. Hellre en tia med ett leende än en hundring med en snorkighet från någon som antagligen aldrig kommer att komma tillbaks.

Men självklart gäller det motsatta, får jag inte bra service skiter jag i att dricksa.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
...har jag lärt mig att aldrig vara dryg eller otrevlig mot den som serverar mig

Det är klart att man inte ska vara dryg och otrevlig mot någon. Det känns som en självklarhet.

jag tror inte att nån som inte jobbat i branschen kan föreställa sig hur det är klockan fyra när sista gästen gått ... sen börjar jag jobba igen kl 14.

Spelar det någon roll, egentligen? Det är ju självvalt (jag försöker att inte låta dryg... men så är det ju).

Dricksen är lite utav moroten i det hela, jobba bra så blir du belönad.

Men borde inte den moroten vara inbakad i lönen, och ingå i lönen i så fall? Högre OB istället för svarta pengar. Låter inte det rimligt?

Hur många andra yrkesgrupper tror ni skulle jobba 14-15timmarspass i slitig miljö på hårda golv

Äldrevården? Och återigen, det är ju självvalt.

för en hundring i timmen...

Återigen... Om lönen är för låg för att räcka till som morot så måste man helt enkelt höja lönen. Så fungerar det ju för alla andra yrkesgrupper.

Men självklart gäller det motsatta, får jag inte bra service skiter jag i att dricksa.

Men personalen får ju sin lön ändå? Har du läst de sidorna som jag länkar till?

Det är ju underligt att serveringspersonal ska "ha något extra" för att de sköter sitt jobb. Det borde ju vara en självklarhet. Att de sköter sitt jobb så gott de kan alltså.

Oavsett om de får svarta inkomster eller inte. Om de sedan inte känner att de vill ge bra service för den lön de får så är det väl bara att byta ut personalen. Om en snickare inte vill göra ett bra jobb så får han (förhoppningsvis) sparken han med. Same, same. But different.

:)
 

doppio

Well-known member
Disussionen är intressant och verka röra upp många känslor, baserat på kommentarerna till länkarna.
 

MaZ

Well-known member
Använder mig av Mr Pinks fråga i Resorvoir Dogs: Dricksar du på Mc Donalds? Varför inte det?
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Vem tvingar dig att gå till ett jobb du uppenbarligen vantrivs på?
Det kan väll inte vara så svårt att säga upp sig?
Med detta vill jag inte ha sagt att det finns gott om jobb eller är lätt att få tag på dom, men det finns väll inte någon som tjänar på ett halvhjärtat jobb.
Det borde väll finnas något jobb du kan tänkas trivas på.

Vårdpersonal får ofta jobba dubbla arbetspass till minimilön och ingen dricksar dom, det är något mam förväntar sig av dom.
 

mts

Well-known member
Använder mig av Mr Pinks fråga i Resorvoir Dogs: Dricksar du på Mc Donalds? Varför inte det?

det är viss skillnad på en snabbmatskedja och en restaurang där du får bordsservering och (om servisen är bra) inte ens hinner höja ögonbrynet innan din servitör är där.

KG, dina resonemang är tydligt från någon som itne har satt sin fot i den typen av serviceyrke, finns ingen mening med att argumentera då för du kommer nog inte förstå det hela oavsett vad jag säger.

Förresten så dricksar jag till ronald mcdonald varenda gång jag är på McD. Likaså lämnar jag lite pengar till städerskan och en lapp med beröm om hon gjort ett bra jobb. Varför? jo för det är ett sätt att ge nån credd och sprida lite ljus omkring mig (ja, jag ger även en krona eller två till gatumusikanter när jag går förbi).

Det är så små saker som kan göra så mycket, varför ens diskutera det hela? kan du göra nån glad och det inte är någon större uppoffring för dig själv så ska du göra det, annars kan man lika gärna vara sur och skriva av sig i ett forum :)
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Någonting som slår mig i denna diskution är paralellen mellan McDånalds och resturanger.
Använder verkligen en riktig resturang sig av mängdproduserat kött skeppat från kina och andra konstiga saker?
Jag bara undrar...

...känns lite som att jämföra en brödrost med en helikopter.

I övrigt tycker jag;
Bra service = Dricks.
Standard service = ingen dricks.

Sen får ni själva avgöra vilket som är vad.
:)
 

MaZ

Well-known member
det är viss skillnad på en snabbmatskedja och en restaurang där du får bordsservering och (om servisen är bra) inte ens hinner höja ögonbrynet innan din servitör är där.

Är inte detta vad själva jobbet går ut på? Är man duktig så kan man dessutom få uppskattning för detta från sin chef genom högre lön.

;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
KG, dina resonemang är tydligt från någon som itne har satt sin fot i den typen av serviceyrke...

Njaa, så är det inte riktigt. Jag jobbade som snickare med eget företag, och då servade jag ju folk och renovarade deras hus enligt deras önskemål.

Sedan jobbade jag ett halvår i kassan på Statoil, nattpass. Då fick man till stor del svänga ihop mosbrickor med räksallader och bostongurka, french hotdogs och allt vad det var, och servera till de fyllehundriga kunderna som var på väg hem efter att restaurangerna var stängda.. Service är det självklart, även om det inte är bordsservering.

Nu överför jag gamla filmer till DVD-skivor åt folk, både smalfilm och videofilm. Jag tar hand om kundkontakterna och ser till att folk får sina DVD-skivor och eventuella datafiler precis så som de vill ha det. Jag svarar i telefon vardagar som helger, från morgon till kväll, sju dagar i veckan. Och svar på email får folk oftast inom minuter, dygnet runt (en del blir positivt förvånade när de får detaljerade svar på sina frågor inom par minuter när klockan är kl. 02:30 på natten...).

Så service till kunder är något som jag har utförlig erfarenhet av.

finns ingen mening med att argumentera då för du kommer nog inte förstå det hela oavsett vad jag säger.

Jodå, jag har redan förstått det hela. Jag tror däremot inte att det verkar som du förstår hur jag menar. Är man en servitris/servitör så är det ju bordsserveringen som är deras jobb. Och de får ju lön för att utföra jobbet, så varför skulle de sedan få oskattade pengar utöver lönen?

De har ju redan fått betalt för jobbet att springa mellan borden, för som sagt... det är ju det som är jobbet.


Det är så små saker som kan göra så mycket, varför ens diskutera det hela?

Därför att... av någon underlig anledning "ska man" ge dricks om man fått bra service på en restaurang, enligt en del personer.

Varför ska man inte ge dricks till snabbköpskassörskan eller frisören, om de har gjort ett bra arbete?

Varför ger ingen mig 10% i dricks när jag har gett dem bra service och hjälp med deras filmer? Det skulle iofs inte vara mig emot, särskilt om beställningen går loss på 10.000:- eller mer. ;) :D
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
det är viss skillnad på en snabbmatskedja och en restaurang...

Ja, det är olika jobb. En har som arbete att springa mellan borden och ta upp beställningar och den andra har som jobb att stå i en kassa att ta upp beställningar. Olika jobb men principen är den samma, man ger kunderna mat och är trevlig mot kunderna.
 

Forumstatistik

Trådar
14,957
Inlägg
157,863
Medlemmar
19,565
Senaste medlemmen
Karmos
Topp