Compak K6 får en mikrohopper

PF013

Well-known member
Sen Besten tog sin plats brevid Silvia, strippad på sin hopper, har den lagrat gamla bönor i sina skrymslen nere i halsen:
picture.php

Flera gram ryms här! Inte helt tillfredsställande.

Så, till verkstan! Ett tjockväggigt aluminiumrör, inköpt på skroten, spänns upp i svarven. Efter nån timme ser det ut så här:
picture.php

Ja, den är lite konisk till höger. 0.7 grader närmare bestämt. :lol:

picture.php


Och på plats:
picture.php


picture.php


Nu ska den prövas till frukostkaffet, och sen behövs ett snyggt lock. Och såklart den eviga frågan när man jobbar med aluminium och vill att det ska se snyggt ut: Hur ska det ytbehandlas? Det vore fint att svarteloxera den, men det är ju ingen sport att lämna bort den! Jag är riktigt sugen på att fixa ihop en liten eloxeringslina, men förmyndarmentaliteten här i landet har mer eller mindre gjort det omöjligt att köpa svavelsyra. Nån som kan fixa några liter?
 

PF013

Well-known member
Den funkade utmärkt till frukost-cappun. Förutom att jag glömde bort att kvarnen var nyrengjord, så ett par gram fastnar i malhuset. Jag väger bönorna, och normalt (när kvarnen är full med skit :)) så stämmer det väldigt bra med ett gram in, ett gram ut. Nu blev det för lite. Jag insåg mitt misstag och malde lite till. Men eftersom jag inte är speciellt van med enkelkorgen så blev det en aning för mycket, och tätade inte helt...
Nåja, mjölken blev riktigt bra, så på det stora hela så blev den riktigt njutbar. Och det är väl därför vi är här!
 

GLC

Well-known member
Med något form av lock ovanpå röret som du kan "trycka till" bör det skjuta ut det resterande kaffet ur tunneln i malhuset och således minimera spill.
 

PF013

Well-known member
Tunneln skrapar jag ur med en sked (rymmer närmare 3 gram), men det är definitivt en intressant ide med ett lock/en kolv som är tillräckligt tät och djup för att blåsa ut kaffet ur tunneln med en lätt smäll när man malt färdigt. Ska testa lite...
 

GLC

Well-known member
Har sett en tråd på annat forum, som jag dock inte hittar nu, men de hade något form av gummilock över, som fungerade bra.
 

PF013

Well-known member
Om man kan blåsa ur kaffet ur tunneln slipper man också att vänta på att kvarnen stannat helt innan man stoppar in skeden för att skrapa rent... :blush:
 

GLC

Well-known member
Japp. På min Brasila så trycker jag bara till locket när den malt klart så det stängs helt, och då pressas det mesta ut ur huset, kanske 0.5-1gram kvar som mest efter det.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,679
Inlägg
155,796
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp