Bra espressokaffe

Satyricon

Well-known member
Har bara en synpunkt: espressokaffe ska innehålla en viss andel robusta. Vi hör ofta ”kännare” lovsjunga hundraprocentiga arabicablandningar och fnysa åt den påvra robustan; det får vi nog leva med. Det är helt enkelt två olika förhållningssätt till kaffedrickandet. Arabican med dess palett av aromer tilltalar somliga, som med tränade väderkorn finner en hel lustgård däri. Med robustan aktiveras en helt annan fantasi, en som transporterar kaffedrickaren inte till en örtagård, utan till ett föreställningsrum för projektioner av i huvudsak sociala konstruktioner. Sepiatonade bilder flimrar förbi, erotisk konst nedanför en rykande vulkan 79 e.Kr., borsalinohattar på ett kafé vid La Scala, förfining med ett stråk av dekadens: Mellan brygghuvudet och koppen rinner en hel värld, som hela tiden blandas och omstöps i betraktarens öga, som Foucault skulle ha sagt.
Och dessutom blir det bättre crema med robusta.
 

martink78

Well-known member
Själv föredrar jag modern porr i färg och fruktiga syrliga kaffen, men smaken är ju olika och gillar man kaffe med robusta så är det ju det man skall dricka..
 

köffe

Active member
Väl formulerat Satyricon, ska sluta lyssna på lovsången till den hundraprocentiga arabican och köpa kaffe med 10-20% dekadens och levnadsglädje.
 

Jacob

Well-known member
Ah, den ständigt återkommande diskussionen, alltid lika underhållande! Att försöka hitta det ursprungliga är alltid spännande tycker jag, oavsett om det handlar om öl, whisky, kaffe eller något annat. Intressant att veta vad som ansågs vara en riktig espresso i begynnelsen. Samtidigt är detta meningslöst när vi snackar preferenser. Våra diskussioner landar alltid i att det är en smaksak, även om några tycker att kaffeevolutionen ger oss rätt att definiera och omdefiniera en äkta espresso på olika sätt. Och visst är det bra att vi inte blir stockkonservativa. Men likväl är det väl bra att det finns tumregler för tid, malningsgrad, temperatur osv, och att de erfarna kan dela med sig av sin visdom, så vi har något att utgå ifrån. Och vissa smaker verkar de flesta rata, t.ex. alltför mycket beska och brända toner, även om det finns anhängare där med, liksom dem som gillar syrabomber.

Jag tycker de som vill lovsjunga arabican får fortsätta med det, liksom de som prisar robustan, så länge alla är med på att det går att gilla olika. Jag har dock druckit för många fantastiska shots från båda lägren, och även allt för många hemska, för att sälla mig till något av lägren. Jag vet inte vad jag vill säga med detta, mer än att som diskussion är den ganska ointressant, såvida den inte hjälper någon att hitta sin favorit. Men möjligen kan det vara en hjälp att ändå behålla en viss definition av olika typer av espresso, som guide i kaffedjungeln. Den syditalienska t.ex. som ju ändå generellt har en typisk karaktär. Kanske ska en svensk definition till, eller om den sällar sig till (vad jag minns i trenddiskussionerna som) den tredje vågens kaffe. Har skandinavisk espressokultur en egen nisch, eller är den att jämföra med den i Portland?
 

Bengan

Well-known member
Jag håller också på att prova mig fram till nya sorter efter att ha tröttnat på svenska finkaffen. Jag gillar Brasilia Moccambo och Nannini, men var inte lika förtjust i Tre Forze och Mokarabia super bar. En liten notering jag gjort är att bönorna i ljusa påsar (Brasilia & Nannini) är ljusare och mildare i smaken än de i röda påsar (Tre Forze & Mokarabia). Är det slumpen eller finns det en färgkod?
 

ArcticDreamers Rapture

Well-known member
Själv gillar jag syrliga fruktiga kaffen! Därför föredrar jag presskanna eller aeropress generellt! Italienska mörkrostade espresson kan vara mycket gott nån gång ibland, men inte för ofta! Jag är ingen person som gillar smaken av brännt gummi som robusta ofta ger! Allas smak är olika, men jag blir förbannad å kaffeböndernas skull när rosterier mörkrostar arabica-kaffen som kaffebönderna lagt ner tid och energi på att odla fram! Jag anser att ett mörkrostat arabica kaffe är ett förstört arabica-kaffe! Så fort olja börjar tränga upp på ytan är det enligt mitt sätt att se på saken för mörkt rostat! Men som sagt, smaken är ju delad!
 
Topp