Bra decaf - koffeinfritt kaffe - i Sverige?

basiecally

Well-known member
Har det i frysen. Har bara använt den till espresso med min Robot och den är ganska ”snäll” i tryckuppbyggnad. Tyckte det blev ganska bra! Inte de är godaste jag druckit men smakar specialkaffe. Körde 1:2, inga konstigheter.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
De här bönorna, där cirka 75-80% av koffeinet separerats, är från samma gård/process som användes av vinnaren i US Brewers Cup 2024: DAK, Kawa
 

Kaffeälskaren

Active member
Jag kan rekommendera Dak’s sweet dreams som så vitt jag förstått är ett innovativt sätt att göra decaf på som inväntar patent. Men jag gillade verkligen deras decaf som var komplex, söt och fruktig. Kan även rekommendera klens etiopiska decaf som finns på kofio.co. Testade även Horshams pardiso decaf som smakade lite väl mycket rabarber för mig
 

basiecally

Well-known member
Jag kan rekommendera Dak’s sweet dreams som så vitt jag förstått är ett innovativt sätt att göra decaf på som inväntar patent. Men jag gillade verkligen deras decaf som var komplex, söt och fruktig. Kan även rekommendera klens etiopiska decaf som finns på kofio.co. Testade även Horshams pardiso decaf som smakade lite väl mycket rabarber för mig
Lät ju intressant men oj, 300kr för 250g. Jag antar att det är samma som gäller för den här processen, att kaffet åldras snabbare pga en mer porös böna? Det blir en kortvarig njutning för pengarna isf!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
ett innovativt sätt att göra decaf
Som nämnt ovan handlar det snarare om low caf än decaf. Men det betyder ju ändå att man kan dricka 4-5ggr mer innan man når sin koffeingräns.

Jag antar att det är samma som gäller för den här processen, att kaffet åldras snabbare pga en mer porös böna?
Om det är fallet kan frysen lösa problemet. Dricker just nu (vanliga) bönor som legat 12 veckor i frysen. I rumstemperatur skulle det motsvara ungefär 4 dagar, smakar fortfarande färskt. Särskilt användbart för sånt som man kanske inte vill dricka varje dag.
 

basiecally

Well-known member
Jo, frysen är mer eller mindre standard för mig nu. Tänkte att det kanske inte bet på decaf på samma sätt.
 

basiecally

Well-known member
Jag har faktiskt kört direkt från frysen. Men sen hinner ju nästa bryggning tina i burken. Det beter sig lite annorlunda om man maler frysta bönor. Hoffman tittade på det för ett tag sen. Tror det generellt blir något grövre malt, eller beter sig som så iaf.
Låter ni bönorna tina först eller maler ni direkt från frysen? finns det fördelar med någon av metoderna ?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag gör det som känns bekvämt. Lite mindre bekymrad över att tina när det är små doser, men de mals som sagt lite annorlunda direkt från frysen - kanske aningen jämnare men samtidigt mer fines? Spelar definitivt roll för espresso, så bäst att göra likadant varje gång där..
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Håller tummarna för att det ska komma något drickbart ur Decaf project :) - även om det handlar mer om att få jämföra processer än att hitta de absolut godaste bönorna (pga. relativt stor volym)
 

EPStockholm

New member
Någon som har tips på var man kan köpa ljusrostat till medelrostat etiopiskt decaf? Gärna så man kan få hem max 10 dagar efter rostning.

Pricken över i:et skulle vara ekologiskt men förstår att är svårt att uppfylla de första kraven så det skulle vara en bonus bara.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,937
Inlägg
157,758
Medlemmar
19,553
Senaste medlemmen
ludvigrn
Topp