Blind Shaker - Kopia vs. "äkta"

Hej!

Jag, precis som resten av kaffenördarna som tittar på Lance Hendrick, blev sugen att prova en Blind Shaker efter hans video som talade om fördelarna med verktyget. Precis som jag vet många här upplevde blev det svårt att få tag på en bra/"äkta" variant från ex. Weber veckorna efteråt. Valde därför att tillfälligt köpa en billig kopia från Amazon.

Har rockat den sen dess. Däremot så har jag inte slutat med min Spiral graph WDT som Lance talar för att göra. Finner att koppen blir godare, det blir mer förutsägbarhet på vad som kommer ut och mindre channeling.

En liten öppen fråga till er andra. Har någon av er också köpt en billig kopia från ex. Amazon och sen bytt upp er? Var det någon skillnad? KAN det vara så att det är min billiga kopia som gör att jag inte får tillräckligt bra resultat utan WDT? Hör gärna hur ni gjort. Fritt fram att slänga in egna tankar kring WDT, Shakers etc. här också
 

basiecally

Well-known member
Jag har en billig kopia men har inte bytt upp mig. Jag har svårt att tro att du skulle märka nån skillnad i koppen genom att byta upp dig. Det verkar vara just att skaka det malda kaffet kombinerat med den lilla högen i mitten som Weber-stilen skapar som gör skillnaden. Det jag dock funderar på är om en dyrare variant har bättre ytbeläggning som gör att färre fines fastnar. Min måste jag borsta av nästan varje gång jag använt den nu…
 
Jag har en billig kopia men har inte bytt upp mig. Jag har svårt att tro att du skulle märka nån skillnad i koppen genom att byta upp dig. Det verkar vara just att skaka det malda kaffet kombinerat med den lilla högen i mitten som Weber-stilen skapar som gör skillnaden. Det jag dock funderar på är om en dyrare variant har bättre ytbeläggning som gör att färre fines fastnar. Min måste jag borsta av nästan varje gång jag använt den nu…
Det är lite så jag tänkt sen jag köpte den. Men hade varit kul att få det bekräftat av någon som testat båda!

Håller helt med om att det fastnar fines överallt.
 

kode

Active member
Jag har en från MHW-3BOMBER (uselt företagsnamn, helt ok utrustning imo), och har i alla fall inte upplevt att särskilt mycket fines skulle fastna än så länge i alla fall. Att köpa en weber för det tredubbla för att eventuellt slippa lite rengöring vid stationen har jag i alla fall inte planerat.
 

Spook39

Active member
Jag har en från MHW-3BOMBER (uselt företagsnamn, helt ok utrustning imo), och har i alla fall inte upplevt att särskilt mycket fines skulle fastna än så länge i alla fall. Att köpa en weber för det tredubbla för att eventuellt slippa lite rengöring vid stationen har jag i alla fall inte planerat.
Jag har också en 3Bomber och känner inte heller av problemet med fastnande fines. Däremot tycker jag att den är lite för smal på mitten vilket gör att kaffet inte ramlar ner så lätt när jag lyfter botten.
 

kode

Active member
Ja, jo, möjligen, men det är nog inte helt lätt att adressera heller om det ska rymmas ner i en filterkorg i slutändan...
 

piphalu

Well-known member
Vilket är Shakerns viktigaste uppgift?
Att skaka kaffet och öka "densification"
eller distributionen ner i filtret.
Använder ni WDT efteråt? isfall kanske distributionen är ersatt av WDT.
Om detta är fallet går det kanske bra att skaka mha av lämplig 58mm behållare.

Mvh " Zero shaker" Dude.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Skakning verkar vara ett mer effektivt sätt att blanda kaffet, men den främsta fördelen tyckte jag var hur det faller ner i filtret som en fin liten hög (i alla fall om man släpper från lite höjd). Jag mätte högre extraktion med vanliga korgar, som inte har hål ända ut till kanten, när jag tampade direkt på högen. Angående kanalisering så mja, lite stökigare skott som var några sekunder snabbare - men som sagt högre extraktion, rekommenderar att kika på den här videon angående det:


Smaken är såklart viktigast, men det kan vara ganska knepigt att dra bra slutsatser för espresso. Jag tycker att en billig refraktometer hjälper ganska mycket eftersom man får objektiv data. När jag först började använda en upptäckte jag t.ex. att jag hamnat ganska lågt i extraktion bara genom att gå efter smak, eftersom det finns en tendens att det smakar sämre innan det blir bättre när man ökar på extraktionen (något Hoffmann kallade 'double hump'). Sen ska man inte fastna i att bara jaga siffror, men jag tycker i alla fall att högre ofta smakar bättre (det indikerar jämnare extraktion).

Med allt det sagt så har jag inte köpt någon ny shaker än efter att jag lämnade tillbaka Weber-shakern som jag hade lånat. Mest för att jag kom fram till att det ändå behövdes WDT för Pesado HE och att jag uppskattar det arbetsflödet mer.
 

Forumstatistik

Trådar
14,937
Inlägg
157,757
Medlemmar
19,553
Senaste medlemmen
ludvigrn
Topp