Bästa filterkorgen vintern 2022?

Jonken

Well-known member
Såhär ett år senare har jag äntligen en nymodig korg, Pesado HE medium. Första skottet landade på ~26% EY o_Ohar annars maxat strax över 23% även med pappersfilter i botten så det här känns spännande. Gott och starkt med väldigt eftersmak men inte alls beskt.

(tillägg: observera att jag mäter ofiltrerat och med låg precision, så egentlig EY lär vara lägre..)

Ovant med platt och helt rak filterkorg. Sitter lite udda i portafiltret. Som jag hört talas om var det svårt att få ur pucken - hade förberett med en gummihätta som jag med framgång använt för att blåsa ur pucken ur vanliga IMS/VST-korgar men här fastnar den ändå i toppen av korgen. Får kanske bli en sån här:

 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
En sån vill jag ha! Dela på frakten?
Visst. Skickar PM.

Kan förresten varmt rekommendera gummihättan för de som har vanliga korgar - mycket tillfredsställande att banka på den och få ur en perfekt puck på en skärbräda eller vad man har. Har aldrig riktigt gillat vanlig knock-box.

Tillägg: morgonens espresso, tredje försöket ;).. 25 micron grövre på kvarnen, gick från 28s till 15s efter pre-infusion. Ner till ~23,4% EY och lite oväntat viss kanalisering och smaken var dessutom åt det "underextraherade" hållet med både obehaglig syra samt beska. Känns som att samma regler inte gäller de nya sortens korgar..

Kommer nog vilja använda pappersfilter under pucken, för hålen täpps igen av sump annars. Känner inte för att stå med 3D-printernålar och rensa..
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Dagens espresso: A.M.O.C. Colombia — El Vergel natural koji caturra

Använde pappersfilter från Cafelat i botten, som höll hålen helt fria. Värt kostnaden eftersom det tar en evighet att pilla rent med nål :LOL: (i längden kommer jag stansa egna)

Nackdelen var att det blev en 13s turbo med 4 bar. Har ingen lust att prova utan pappersfilter men det här var så fint kvarnen går (med SSP MPv1 som är känd för lågt motstånd..). Kanske kan prova med en vanlig korg från IMS innan bönorna tar slut, men påtvingad turbo var ingen stor nackdel för det här var en smaksensation. Mäter ~25,4% EY. Ren, ganska tunn kropp men stark smak. Komplex, med en hetta som påminner lite om sensationen man får av senap. Hög syra utan att dominera eller vara obehagligt. Ingen märkbar beska.

Vid koppning av samma bönor smakade det rent ut mögel (tänk mögelost). Både V60 och den här filtrerade espresson undvek det, så ibland tror jag att det är en stor fördel att minimera partiklar i koppen (utöver vad bottenfilter gör för flödet).

Uppdatering: gjorde en kopp med samma parametrar (nåja, inte samma tryck och tid, ville se vad skillnaden skulle bli där) fast 18g IMS-korg. Ungefär en procentenhet mindre EY, i linje med vad Hedrick rapporterade om jag kommer ihåg rätt. 6 bar och 20s, så mer motstånd trots samma sorts filterpapper i botten. Smaken var inte dålig, men jämförelsevis trist.

Man får ta enstaka skott för vad de är, men jag känner mig i alla fall nöjd med inköpet.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Men jag fick ändra om hela mina recept och tankesätt när jag bytte malskivor från MP till HU vilket skedde ungefär samtidigt som filterkorgsbytet så svårt för mig att minnas exakt vad som var vad.

Speciellt med pappersfilter under pucken kan det vara lite väl svårt att få tillräckligt med motstånd med mer extrema skivor (som MPv1 och LSv1 - jag har varit nere i så lite som 9s för 1:3½).. så att använda lite mer traditionella espressoskivor kan också vara ganska trevligt. Uppskattar resultaten mer än vad jag gjorde med vanlig filterkorg.
 

Jonken

Well-known member
Ibland är det svårt att tro sina siffror. Satte MPv1 i Mazzer Mini E igen för att kunna mala extra fint. ~15µm från snudd, aningen underdoserad, pappersfilter i botten, 1:3,65 på 46s inkl. förvätning, 6->4 bar. Nästan 27%EY(!)

Inte filtrerat, så helt klart en felmarginal på det, men i relation står det sig. Mycket lent resultat, mjölkchoklad och hallon. Varken traditionell espresso eller "ekspresso", jag tycker om det men det är nog inte för alla

Kan rapportera att korgen inte är helt platt längre, trots att jag mest kör med lågt tryck. Betydligt plattare än vanliga precisionskorgar, men nu vickar den lite på bordsytan. Även kanten som tätar mot grupphuspackningen har börjat bli rund. Tror inte att det gör något, men värt att nämna.
 
Senast ändrad:

Pediatrik

Well-known member
Det blev en Weber Unibasket till slut. Första skottet (utan pappersfilter och puckfilter), med oförändrad malgrad, forsade som förväntat genom PF, men var ändå rundare och mer integrerad smakmässigt jämfört med VST. Håller just nu på att successivt minska malgraden för att se vilken extraktionstid som är smakmässigt optimal med nuvarande bönor. Har ju inte förmånen att kunna mäta extraktionen, men anar att Weber-korgen pressar ut mer av bönorna än VST.
 

Damocles

Well-known member
Det blev en Weber Unibasket till slut. Första skottet (utan pappersfilter och puckfilter), med oförändrad malgrad, forsade som förväntat genom PF, men var ändå rundare och mer integrerad smakmässigt jämfört med VST. Håller just nu på att successivt minska malgraden för att se vilken extraktionstid som är smakmässigt optimal med nuvarande bönor. Har ju inte förmånen att kunna mäta extraktionen, men anar att Weber-korgen pressar ut mer av bönorna än VST.
Använde du pappersfilter i din VST också ? För när jag mäter TDS på skotten genom VST med pappersfilter så landar de i övre skiktet av vad du kan få ut av bönorna. Lite beroende på hur din prep ser ut så bör vattnet flöda jämnare genom unibasket, vilket är hela poängen, så kan vara en skillnad där snarare än TDS att du har jämnare extrahering, snarare än kanske lite över- och underextrahering i olika delar av VST korgen. Många gånger vill du inte ha för hög TDS/EY heller, för du riskerar att få ur saker ur bönorna som du gärna vill ska stanna där.

Har funderat på att skaffa en motsvarande korg, men just Unibasket fungerar inte med de portafilter som Sage/Breville har för BDB'n, så går jag vidare så landar det nog på Sworks motsvarighet.
 

Pediatrik

Well-known member
Jepp, pappersfilter i VST. Har än så länge kört utan pappersfilter i Unibasket men det är ju något som Weber rekommenderar varför jag tänkte testa det i nästa steg. Eftersom jag kör 22g in med nuvarande bönor, har puckfiltret inte fått plats, men det skall också bli intressant att se vad det kan göra för skillnad när jag kör en lägre dos i korgen.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Jag använder en billig optisk refraktometer (~200kr) för att mäta extraktionen. Man behöver ta det exakta värdet med en nypa salt och den har inte samma precision, men tillräckligt bra för att få en fingervisning. Har fått flera procentenheter högre extraktion.

Jag håller till viss del med om att man inte alltid vill maxa extraktionen, men jag tror att det tänket delvis kommer från de gamla korgarna. Min erfarenhet hittills är att man helt enkelt får mer av allt när man inte lämnar kanterna underextraherade och kan gå högre utan att det smakar illa. Gäller även mörkrost(!)
 

DavidLundholm

Well-known member
Jag har också börjat använda en unibasket och är otroligt nöjd. Jag kan inte mäta extraktion men känslan är definitivt att det blir jämnare och således att smaken blir fylligare och rikare.
(Kvalitétskänslan är enorm! alla tidigare korgar känns som leksaker i jämförelse)

Vad gäller malningsgraden är detta ett bekymmer generellt men lättare rostade bönor.
Att kunna mala finare är inget jag personligen behöver, snarare tvärt om! Jag maler hellre lite grövre då det förbättrar smaken.(Sculptor 064S men original skivor) Men till bekostnad av minskat tryck.
När det blir som godast når jag sällan över 3 bar.
Jag använder en manuell Espresso Forge vilket ger mig möjlighet till flödeskontroll och kräver inte att pucken skall hålla igen till 9 bar. Och gör både pre-infusion(tills det täcker/första droppen), blooming(20-30s gör inget) och en gaska snabb(10-15s) avslut med konstant flöde. (ungefär 19g 1:2,5)

Hur gör ni för att lyckas bäst?
 

Jonken

Well-known member
Med SSP MP ser jag inget direkt behov av bloom. Siktar oftast på ganska snabba skott, men vill helst ligga på minst 15s i alla fall, då visserligen med hög ratio (1:3-1:3½). Tycker inte att man har extrem kontroll med Flair 58 - men brukar sikta på 6 bar. Fördelen med att snabbt toppa lite högre är att pucken komprimeras, så det kan vara lättare att få tillräckligt motstånd. Sen får trycket sjunka om alternativet är att flödet skenar.

Med mörkrost har jag kört närmare 1:2 och 20s. Relativt snabbt i alla fall.
 

Damocles

Well-known member
Jag har ju P100 med SSP 98mm HU och Zerno med 64mm MP Blinda skivor, så ofta siktar jag också på snabbare skott, men ingen av skivorna har några problem att bygga tryck även på ljusa kaffen om man maler fint. Men då måste puck-preppen vara på topp. Drog ett 9 bar skott på Morgons - Refisa precis... riktigt mysigt på 17,75 / 37,75 med 64 MP.

VST 18g med både botten och papper ovanpå pucken.
 

Jonken

Well-known member
Har aldrig haft problem att bygga tryck med SSP MP (v1) innan Flair 58 + Pesado HE, med eller utan pappersfilter i botten. Man behöver mala finare än för VST eller acceptera att det går undan. Egentligen är problemet större med SSP LS (v1) och ljusrost, men kvarnen som de sitter i spelar också in.

En potentiell lösning är att använda ett pappersfilter som tillför motstånd istället för att minska det. T.ex. sägs Ahlstrom 909 göra det. Någon som känner till något mer ekonomiskt / lättare att få tag på i Sverige?
 

Jonken

Well-known member
Här har vi någon som verkligen ansträngt sig för att försöka svara på den här frågan :D

(och har en drös med jämförelser av andra korgar också..)
 

Wilderwein

Well-known member
Jag har beställt en E&B alł in one korg för att testa på den "moderna" typen av korg. Inte en av de bästa men verkar vara ganska förlåtande för att vara en high flow korg.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,720
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp