mag
Well-known member
Sedan några veckor lycklig ägare till en Silvia med vilken jag tillsammans med en isomac inox tar mina första stapplande steg som hobby-barista. Följt föregående diskussioner om geggiga puckar, extraheringstid och malningsgrad men jag får fortfarande inte till det. (Dvs ibland kan det bli bra, men det är svårt att repetera)
Extraheringstiden är alldeles för kort, i bästa fall runt 15s från de första dropparna, och smaken ok men inte den där goda fylliga som man vill ha. Maler jag finare för att få bättre tid tenderar creman att försvinna och det blir beskt.
Mixtrat med kvarnen för att hitta rätt malningsgrad, gick ganska bra med DeSica-bönorna där jag ibland lyckades få en ganska snäll men söt och aromrik espresso. Nu har jag några isola-bönor från samma lev men det går sisådär.
Dessutom "rinner det över" dvs det droppar vatten från bryggruppen fel väg när man brygger, ibland ganska mycket. Inbillar mig att det inverkar menligt på smaken.
Misstänker att jag kanske inte doserar helt rätt, eftersom kvarnen inte har någon "dosato", men har testat olika mkt utan nämnvärd skillnad. Om jag tar lite mindre blir det mindre "översvämning" i bryggruppen men naturligtvis kortare tid. Brukar tampa ganska hårt då detta visat sig ge bäst resultat.
Nån som haft samma problem eller som kan upplysa mig med lite tips kring detta mottages tacksamt!
/mag
Extraheringstiden är alldeles för kort, i bästa fall runt 15s från de första dropparna, och smaken ok men inte den där goda fylliga som man vill ha. Maler jag finare för att få bättre tid tenderar creman att försvinna och det blir beskt.
Mixtrat med kvarnen för att hitta rätt malningsgrad, gick ganska bra med DeSica-bönorna där jag ibland lyckades få en ganska snäll men söt och aromrik espresso. Nu har jag några isola-bönor från samma lev men det går sisådär.
Dessutom "rinner det över" dvs det droppar vatten från bryggruppen fel väg när man brygger, ibland ganska mycket. Inbillar mig att det inverkar menligt på smaken.
Misstänker att jag kanske inte doserar helt rätt, eftersom kvarnen inte har någon "dosato", men har testat olika mkt utan nämnvärd skillnad. Om jag tar lite mindre blir det mindre "översvämning" i bryggruppen men naturligtvis kortare tid. Brukar tampa ganska hårt då detta visat sig ge bäst resultat.
Nån som haft samma problem eller som kan upplysa mig med lite tips kring detta mottages tacksamt!
/mag